Här hånas Silvia öppet - hovet rasar

Publicerad
Uppdaterad
Drottning Silvia hånas öppet - och anklagas för att ha gjort en rad plastikoperationer.
Nu rasar hovet och överväger att koppla in advokater.
- Det är osmakligt och plumpt, säger kungahusets presstaleskvinna Ann-Christine Jernberg.
Drottning Silvia och skalpellerna. Peter Siepen i T-shirten där drottningen avbildas tillsammans med en plastikkirurg och två korslagfds skalpeller. Texten på tröjan lyder: "Hängig - lyft tillvaron lite".
Drottning Silvia har tidigare tvingats utstå en rad grova skämt om sin person och om de påstådda plastikoperationerna. Men aldrig tidigare har påhoppen varit så grova som nu. Vid en fest för radio-kanalen Svenska favoriter i onsdags kom tv-stjärnan Peter Siepen dit i en T-shirt där drottningen framställs i det närmaste skelettlik. Trycket föreställer förutom henne även en plastikkirurg i arbete och det hela kröns av två korslagda skalpeller och texten "Hängig - lyft tillvaron lite".

"Ett konstverk"

- Jag ser det här främst som ett konstverk. Hade jag gjort en plastikoperation skulle jag inte ha några problem att stå för det. Jag vill poängtera att jag är för kungahuset, men det måste gå att driva med dem, säger Peter Siepen. Tröjan säljs i ett antal butiker genom företaget Fienden, och konstnären bakom tröjan heter Christian Saldert. - Det är en klassisk maktsatir. Jag tycker det är helt jävla sjukt att våra skattepengar ska gå till att sponsra Silvias ansiktslyft och bikinilinje, säger han. Ann-Christine Jernberg, hovets presstaleskvinna, reagerar starkt: - Det är osmakligt och plumpt. Det finns något som heter lagen om namn och bild. Sånt använder man inte hur som helst. Vår jurist får se över det här om det krävs.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag