Här hånar SSU påven

Publicerad
Uppdaterad
Här framställer Socialdemokraternas ungdomsförbund påven som pedofil.
Teckningen som publiceras i det senaste numret av SSU-tidningen Tvärdrag är anmäld till JK.
- Det är osmakligt, säger Maria Hasselgren, pressansvarig för Katolska kyrkan i Sverige.
I senaste numret av SSU:s tidning Tvärdrag finns en karikatyr av tecknaren Kjell Nilsson-Mäki, där påven sträcker ut händerna mot en bebis och säger: "Låten barnen komma till mig". Under påvens kläder syns tydligt att han har erektion.
Daniel Suhonen, ansvarig utgivare för Tvärdrag, förklarar att det inte är menat som en anklagelse mot påven.
- Det är en hård politisk stämpling mot övergreppen inom katolska kyrkan, säger han.

"Inte en utsatt folkgrupp"

Suhonen anser att yttrandefriheten ska vara okränkbar, men skulle inte ha resonerat likadant om det gällde muslimer i stället för katoliker.
- I Sverige är inte katoliker en utsatt folkgrupp. Men muslimer är en grupp som är utsatta för islamofobi, säger han.

"Bra att de testar"

Maria Hasselgren, pressansvarig för Katolska kyrkan i Sverige, reagerar starkt på bilden.
- Det är väldigt obehagligt när överhuvudet för vår kyrka framställs så här. Jag blir väldigt illa berörd, säger hon.
Bilden rimmar illa med SSU:s politiska linje, tycker Hasselgren.
- Majoriteten av katolikerna i Sverige tillhör en socialt utsatt grupp, många är arbetslösa och nysvenskar. En sådan här bild gör dem oerhört kränkta och sårade. Att SSU provocerar människor som i stor utsträckning tillhör deras egen väljarkår känns lite märkligt, säger hon.
Johan Ingerö, redaktör på det liberala samhällsmagasinet Neo, har anmält publiceringen till JK.
- Det är väl bra att de testar detta, säger Daniel Suhonen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag