Här hånar SD-politikern
deltagare i Paralympics

SD:s fullmäktigeledamot i Norrköping Michael Kauppi hånar Paralympics-deltagare på sin Facebook.
Foto: Christer Blondell/Norrköping.se
"Synskadade spelar boll på tv, helt underbar underhållning så här en söndagskväll", skriver han.
Foto: Facebook/Skärmdump

Här kommenterar Michael Kauppi, fullmäktigeledamot för SD i Norrköping, Paralympics tävlingar.

"Synskadade spelar boll på tv, helt underbar underhållning så här en söndagskväll. Bättre än Python-gänget nästan, tror jag dör av skratt snart", skriver han.

På sin Facebooksida kommenterar Michael Kauppi Paralympics tävlingar i Brasilien för personer med funktionsnedsättning den 11 september.

"Synskadade spelar boll på tv, helt underbar underhållning så här en söndagskväll. Bättre än Python-gänget nästan, tror jag dör av skratt snart", skriver han samt:

"Nej, nu kastar dvärgar spjut på tv... jag orkar inte mer..."

"Många skulle skratta åt mig om jag skulle dansa balett"

Till Expressen utvecklar han inläggen i ett sms:

"Det ser fantastiskt roligt ut med dvärgar som kastar spjut och fotbollspelare med ögonbindel som spelar boll. Jag tror många skulle skratta åt mig om jag skulle dansa balett, samma grej liksom. Sen givetvis är de fantastiskt duktiga, det måste tillstås".

Darko Mamkovic är ordförande och gruppledare för SD i Norrköping.

– Jag har inte sett inlägget men det låter inte bra. Jag vet inte om han tyckte att det var roligt men att göra narr av handikappade och sådana idrottsmän är inte något som jag eller partiet skulle stå bakom, om det var menat på det sättet, säger han.

Från centralt håll menar SD att Norrköpingspolitikern uttryckt sig olämpligt.

– Jag kan bara beklaga om det är så att människor tagit illa vid sig. Som företrädare för vårt parti är det centralt att man uttrycker sig på ett sätt som inte kan misstolkas eller på andra sätt uppfattas som kränkande. Denna typ av inlägg vittnar om att det finns anledning för honom att rannsaka sig själv och sitt sätt att kommunicera, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig för SD.

"Inte något att skratta åt"

Håkan Thomsson, förbundsordförande för Synskadades riksförbund, säger så här om inläggen:

– Jag skulle vilja säga att det här handlar om seriösa idrottsutövare som utövar sin idrott utifrån sina förutsättningar och jag tycker att deras prestationer är värda att ta på fullaste allvar och inte är något att skratta åt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.