I Mexikos huvudstad samlades demonstranter under helgen och hånade det planerade murbygget. De satt bland anant eld på en stor docka föreställande president Trump. Foto: Marco Ugarte / AP TT NYHETSBYRÅNI Mexikos huvudstad samlades demonstranter under helgen och hånade det planerade murbygget. De satt bland anant eld på en stor docka föreställande president Trump. Foto: Marco Ugarte / AP TT NYHETSBYRÅN
I Mexikos huvudstad samlades demonstranter under helgen och hånade det planerade murbygget. De satt bland anant eld på en stor docka föreställande president Trump.  Foto: Marco Ugarte / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidenten Donald Trump vill bygga en mur. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURESPresidenten Donald Trump vill bygga en mur. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Presidenten Donald Trump vill bygga en mur. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Här bygger mexikaner en egen mur. Den är byggd av pappkartonger. Foto: Sashenka Gutierrez / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNHär bygger mexikaner en egen mur. Den är byggd av pappkartonger. Foto: Sashenka Gutierrez / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Här bygger mexikaner en egen mur. Den är byggd av pappkartonger.  Foto: Sashenka Gutierrez / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt protesterade hundratusentals människor i USA och manifesterade sitt missnöjde med den nyvalde amerikanske presidenten. Foto: Scout Tufankjian / POLARIS POLARIS IMAGESSamtidigt protesterade hundratusentals människor i USA och manifesterade sitt missnöjde med den nyvalde amerikanske presidenten. Foto: Scout Tufankjian / POLARIS POLARIS IMAGES
Samtidigt protesterade hundratusentals människor i USA och manifesterade sitt missnöjde med den nyvalde amerikanske presidenten. Foto: Scout Tufankjian / POLARIS POLARIS IMAGES

Här hånar mexikaner Trump – eldade docka

Publicerad

Nu byggs en muren mellan USA och Mexiko - men den är gjord av pappkartonger och ligger vid den amerikanska ambassaden i Mexico City.

Där har demonstranter samlats under helgen och hånat det planerade murbygget och satt eld på en stor docka föreställande president Trump.

– Trump och hans regering säger att mexikaner ska betala för byggandet av muren. Det mexikaner säger till Trump är att vi inte håller med om att muren ska byggas, säger en av demonstranterna.

Samtidigt som hundratusentals människor i USA och runtom i världen under lördagen manifesterade sitt missnöje med den nyvalde amerikanske presidenten pågick en annan form av protest i Mexikos huvudstad Mexico City.

Vid den amerikanska ambassaden har demonstranter redan byggt den omtalade muren som Donald Trump vill resa vid den mexikanska gränsen. Den här muren är dock gjord av pappkartonger.

Vi vill inte ha muren

I samband med demonstrationerna vid pappmuren satte man även eld på en docka föreställande Trump.

– Vi är emot byggandet av muren och vi marscherar för den mexikanska regeringen har inte bemött Donald Trumps hot på det sättet som folket vill, säger en av demonstranterna enligt Sky News och fortsätter:

– Trump och hans regering säger att mexikaner ska betala för byggandet av muren. Det mexikaner säger till Trump är att vi inte håller med om att muren ska byggas.

 

LÄS OCKSÅ: De är Donald Trumps trogna väljare

 

Samtidigt protesterade hundratusentals människor i USA och manifesterade sitt missnöjde med den nyvalde amerikanske presidenten.Foto: Scout Tufankjian / POLARIS POLARIS IMAGES

Det finns även en farhåga i att president Trump vill omförhandla det nordamerikanska handelsavtalet Nafta.

Han har tidigare sagt att han är beredd att riva upp det befintliga avtalet om inte en når fram till en rättvis affär.

Mer försonlig linje

Mexikos president Enrique Peña Nieto har tidigare dragit paralleller mellan Trumps väg till makten och Adolf Hitlers och Benito Mussolinis.

Nu har han dock intagit en mer försonlig linje gentemot sin presidentkollega i grannlandet.

 

LÄS OCKSÅ Pressekreteraren: Vi hade mer publik än Obama

 

På Twitter har han skrivit att han kommer att försvara de mexikanska intressena i en respektfull dialog. Han menar att man kommer att arbeta på att stärka relationen med ett delat ansvar.

Den 31 januari ska Mexikos president Nieto åka till USA för ett möte med Donald Trump. De väntas prata om frihandelsavtalet länderna emellan – och den omtalade muren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag