Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här hånar mexikaner Trump – eldade docka

I Mexikos huvudstad samlades demonstranter under helgen och hånade det planerade murbygget. De satt bland anant eld på en stor docka föreställande president Trump. Foto: Marco Ugarte / AP TT NYHETSBYRÅN
Presidenten Donald Trump vill bygga en mur. Foto: Rex/Shutterstock / REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Här bygger mexikaner en egen mur. Den är byggd av pappkartonger. Foto: Sashenka Gutierrez / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Samtidigt protesterade hundratusentals människor i USA och manifesterade sitt missnöjde med den nyvalde amerikanske presidenten. Foto: Scout Tufankjian / POLARIS POLARIS IMAGES

Nu byggs en muren mellan USA och Mexiko - men den är gjord av pappkartonger och ligger vid den amerikanska ambassaden i Mexico City.

Där har demonstranter samlats under helgen och hånat det planerade murbygget och satt eld på en stor docka föreställande president Trump.

– Trump och hans regering säger att mexikaner ska betala för byggandet av muren. Det mexikaner säger till Trump är att vi inte håller med om att muren ska byggas, säger en av demonstranterna.

Samtidigt som hundratusentals människor i USA och runtom i världen under lördagen manifesterade sitt missnöje med den nyvalde amerikanske presidenten pågick en annan form av protest i Mexikos huvudstad Mexico City.

Vid den amerikanska ambassaden har demonstranter redan byggt den omtalade muren som Donald Trump vill resa vid den mexikanska gränsen. Den här muren är dock gjord av pappkartonger.

Vi vill inte ha muren

I samband med demonstrationerna vid pappmuren satte man även eld på en docka föreställande Trump.

– Vi är emot byggandet av muren och vi marscherar för den mexikanska regeringen har inte bemött Donald Trumps hot på det sättet som folket vill, säger en av demonstranterna enligt Sky News och fortsätter:

– Trump och hans regering säger att mexikaner ska betala för byggandet av muren. Det mexikaner säger till Trump är att vi inte håller med om att muren ska byggas.

 

LÄS OCKSÅ: De är Donald Trumps trogna väljare

 

Samtidigt protesterade hundratusentals människor i USA och manifesterade sitt missnöjde med den nyvalde amerikanske presidenten. Foto: Scout Tufankjian / POLARIS POLARIS IMAGES

Det finns även en farhåga i att president Trump vill omförhandla det nordamerikanska handelsavtalet Nafta.

Han har tidigare sagt att han är beredd att riva upp det befintliga avtalet om inte en når fram till en rättvis affär.

Mer försonlig linje

Mexikos president Enrique Peña Nieto har tidigare dragit paralleller mellan Trumps väg till makten och Adolf Hitlers och Benito Mussolinis.

Nu har han dock intagit en mer försonlig linje gentemot sin presidentkollega i grannlandet.

 

LÄS OCKSÅ Pressekreteraren: Vi hade mer publik än Obama

 

På Twitter har han skrivit att han kommer att försvara de mexikanska intressena i en respektfull dialog. Han menar att man kommer att arbeta på att stärka relationen med ett delat ansvar.

Den 31 januari ska Mexikos president Nieto åka till USA för ett möte med Donald Trump. De väntas prata om frihandelsavtalet länderna emellan – och den omtalade muren.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!