Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här häktas paret för mordet i Arboga

18-åringen misstänks för mord på 41-åringens pappa och mördförsök på hennes mamma. Foto: Sven Lindwall
Den häktade kvinnan misstänks även för anstiftan till sommarstugemordet i Arboga. Foto: Sven Lindwall
De båda greps i Norge på tisdagen. Foto: OLLE SPORRONG

VÄSTERÅS. 41-åringen och hennes 18-årige pojkvän misstänks ligga bakom mordet och mordförsöket i Arboga.

Men för kvinnan tillkommer en alternativ häktningsgrund: Hon anses också ha anstiftat brottet.

Enligt Leif GW Persson är det ett sätt för åklagaren att ta det säkra före det osäkra.

– Båda kan vara svåra att visa. Därför lägger åklagaren ut en slags bombmatta över ett vidare område, säger han.

NYCKELPERSONER I MORDUTREDNINGEN

41-åringen: Dotter till den mördade mannen och den skadade kvinnan i sommarstugan söder om Arboga. Häktades i går, misstänkt för mord och mordförsök. Flerbarnsmamma som har drivit två hem för ensamkommande barn. Till Inspektionen för vård och omsorg uppgav företaget att de båda hemmen skulle betraktas som förstärkta familjehem, men IVO såg hemmen som olagliga eftersom det saknades tillstånd. Det ena hemmet tvingades stänga i februari i år.

18-åringen: Den nu 18-årige mannen kom förra året till Sverige som asylsökande från Afghanistan och bodde på ett boende för ensamkommande barn som 41-åringen drev. Han beskrivs vara 41-åringens pojkvän och sambo. Häktades i går, misstänkt för mord och mordförsök.

63-åriga kvinnan: En 63-årig kvinna, som till en början misstänktes för mordet på sin make, hittades allvarligt skadad i sommarstugan utanför Arboga den 3 augusti. Klockan 23.13 den kvällen ringde hon till 112 och sa: "Hjälp, jag har hål i kroppen". Hustrun avskrevs från misstankarna om mord och polisen startade i stället en utredning om mordförsök på henne.

41-åringens döda make: Mannen som hittades drunknad på en meters djup i sjön intill sommarstugan utanför Arboga. Strax före 42-åringens död hade någon tecknat en livförsäkring i mannens namn, utan hans vetskap, med den 41-åriga hustrun som förmånstagare. Men försäkringsbolaget IF, som utrett dödsfallet, har vägrat betala ut pengar till kvinnan.

Dödsfallet utreddes först som en drunkningsolycka, men polisen har nu startat en utredning om misstänkt mord.

68-årige mannen: 68-årig man som hittades mördad i sin sommarstuga den 3 augusti. Huset ligger isolerat i en skogsdunge, skyddat från insyn intill sjön Hjälmaren söder om Arboga. Han var gift med 63-åriga kvinnan och hemmahörande i Eskilstuna.

Den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige pojkvän häktades på fredagen för mord på kvinnans pappa och mordförsök på hennes mamma i en sommarstuga i Arboga den 3 augusti.

Häktningsförhandlingarna inleddes i Västmanlands tingsrätts särskilda säkerhetssal strax efter klockan 16, först mot 18-åringen, och drygt en timme senare mot 41-åringen.

18-åringen kom förra året till Sverige som asylsökande från Afghanistan och bodde på det boende som 41-åringen drev.

Under häktningsförhandlingen satt han hopsjunken med sammanbiten min och stirrade ner i bordet när hans tolk förklarade beslutet. När han gick ut ur rättssalen dolde han ansiktet bakom ett vitt papper.

Kvinnan var klädd i en randig tröja och svarta jeans och hade en filt över huvudet, även under delar av förhandlingen. Båda är på sannolika skäl misstänkta - den starkare misstankegraden.

– Det är ett mycket bra och gediget polisarbete som har lett fram till att misstankenivån nu har nått upp till sannolika skäl. Jag vill inte gå in på vad för material vi har, säger kammaråklagare och förundersökningsledare Jessica Wenna.

"Finns olika bevis"

Men bevismaterialet mot dem skiljer sig åt. Kvinnan anses enligt häktningsframställan åtminstone ha anstiftat och medverkat till mordet och mordförsöket "genom råd och dåd".

– Det finns olika bevis mot de olika personerna, säger Jessica Wenna.

Enligt Leif GW Persson är det ett tecken på att åklagaren ännu inte fått klart för sig exakt vad som har hänt. Därför finns två häktningsgrunder för kvinnan.

– Det verkar väl logiskt. Båda kan ha deltagit aktivt i dödandet, eller så deltog hon aldrig i den biten, men fick honom att göra det, säger han och tillägger att det egentligen inte spelar så stor roll.

– Det finns ingen skillnad ur straffsynpunkt.

Leif GW Persson menar att om de båda fälls i en rättegång, kommer kvinnan få ett betydligt strängare straff än mannen.

– Döms hon till anstiftan kommer hon säkerligen att få livstids fängelse för det, medan han, som bara är 18 år, kommer att få en betydligt ringare påföljd. Hade han varit äldre, kanske 25, hade han också kunnat få livstid, säger Leif GW Persson.

Nekar till brott

De båda advokaterna var fåordiga i samband med häktningsförhandlingen.

Lars Jähresten försvarar 18-åringen.

– Jag tror att var och en kan föreställa sig hur han mår just nu, säger han.

Både 41-åringen och 18-åringen förnekar brotten. De häktas nu med restriktioner fram till den 30 september. Tingsrätten har dessutom beslutat att det råder yppandeförbud för alla inblandade.

– Utredningen är i ett mycket känsligt läge och det kan förstöra och försvåra utredningen om uppgifter kommer ut, säger Jessica Wenna.

Internationellt efterlysta

Paret greps i tisdags i Trondheim i Norge efter att ha varit anhållna i sin frånvaro och internationellt efterlysta. Då var det den andra gången på kort tid som de greps. Det första gripandet skedde i samband med att de befann sig på Arlanda den 16 augusti då kvinnan skulle resa till Thailand. De släpptes dock senare.

I stället åkte kvinnan till Thailand några dagar senare. Därifrån reste hon till Trondheim i Norge där pojkvännen, enligt uppgifter till SVT Västmanland, väntade på ett hotellrum.

Fler förhör ska hållas och teknisk bevisning ska analyseras.

Ingen är dock delgiven misstanke i den återupptagna förundersökningen om hur kvinnans make dog i en mystisk drunkningsolycka på sjön Hjälmaren i fjol, strax utanför den sommarstuga där kvinnans föräldrar ett år åt senare attackerades.

– Utredningen kommer nu att fortsätta brett och med oförminskad styrka, säger Jessica Wenna.

Även Leif GW Persson följer nu utredningen med stort intresse.

– Det intressanta nu är att veta vad åklagaren har för substantiell bevisning, säger Leif GW Persson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!