Här grips naken man utanför Nobelfesten

Publicerad

En naken man greps utanför Konserthuset på Hötorget i Stockholm i samband med Nobelprisutdelningen.

Aktivisten fördes till Norrmalms polisstation och är misstänkt för förargelseväckande beteende.

– Han förhördes och släpptes sedan, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Händelsen inträffade strax efter klockan 16 på torsdagen när gästerna och kungafamiljen anlände till prisutdelningen inne på Konserthuset. Mannen hade någon slags text skriven på kroppen, men var i övrigt helt naken.

På bilder i Expressens TV-sändning ser man hur mannen försöker ta sig in i byggnaden. Men han grips snabbt av polis som täcker mannen med en filt och för honom till en piketbuss.

– Mannen stod i anslutning till avspärrningarna, säger Lars Byström.

Polisen omhändertog aktivisten och förde honom till Norrmalms polisstation där han förhördes och senare släpptes. Mannen är misstänkt för förargelseväckande beteende.

Inte första gången

Nobeldagen har tidigare utsatts för liknande nakenprotester. Då har det handlat om regimkritiska kinesiska dissidenter som har kopplats till Falungongrörelsen.

– Det har varit liknande händelser vid tidigare Nobelfestligheter, bekräftar Lars Byström.

Om dagens nakenaktivist hör samman med Falungong är oklart, eller om mannen tillhör någon annan organisation.

– Vi forskar aldrig i vilken typ av organisation någon tillhör utan vilket brott man är misstänkt för, säger Lars Byström.

Falungong är förbjuden av den kinesiska regimen som ser den som ett hot och därför utsätter rörelsens utövare för förföljelse.

Årets Nobelfest är omgärdad av ett extra stort säkerhetspådrag på grund av den höjda terrornivån i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag