Här gör Sofia Hellqvist rejäl findebut på slottet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Janerik Henriksson/Tt
Foto: Janerik Henriksson/Tt
Foto: Janerik Henriksson/Tt
Foto: Janerik Henriksson/Tt

Här gör Sofia Hellqvist rejäl findebut på Stockholms slott.

Mindre än två veckor före hon blir prinsessa av Sverige var hon i kväll i centrum bland kungligheter och Indiens president Shri Pranab Mukherjee.

- Detta har planerats under en längre tid och det är Sofia Hellqvists första statsbesök, berättar Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

Hovet och kungafamiljen räknar nu ner dagarna till det kungliga bröllopet den 13 juni i Slottskyrkan inne på Stockholms slott. Fortfarande kvarstår en rad detaljer och den blivande bruden Sofia Hellqvist är högst delaktig i arbetet varje dag med sin blivande make prins Carl Philip.

För att få lite paus i bröllopsbestyren valde Sofia Hellqvist och prins Carl Philip att i kväll vara med på kungaparets flotta representationsmiddag på Stockholms slott.

Representationsmiddag på slottet är på intet sätt något nytt för Sofia Hellqvist. Det som gjorde kvällens middag speciell var att orsaken:

Inkommande statsbesök från Indien.

I går eftermiddag landade Indiens president Shri Pranab Mukherjee i Sverige för ett tre dagar långt statsbesök och Sofia Hellqvist är en av de som deltar från familjen. Det är inte bara speciellt - utan även unikt ur ett kungligt perspektiv, kunde Expressen avslöja redan i förra veckan: Det har aldrig tidigare skett före en person har blivit medlem av svenska kungafamiljen och fått sin eventuella kungliga titel.

Viktig händelse för kungahuset

Besöket de här dagarna är ett av de tyngsta och viktigaste händelserna för svenska kungahuset under 2015, förutom bröllopet i juni och Nobelfesten i december. De är till för att främja relationerna mellan de aktuella länderna och framför allt stärka banden och handeln mellan länderna. Kungafamiljen har här varit det viktigaste PR-vapnet vid statsbesöken.

I kväll när kungen och drottning Silvia bjuder på galamiddag på Stockholms slott är det inte utan anledning som den blivande svärdottern och den snart blivande bruden som var i fokus.

På röda matten glänste Sofia Hellqvist i sällskap med sin prins Carl Philip.

- Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist hade nu möjligheten att vara med vid statsbesöket, berättar Margareta Thorgren vid hovets informationsavdelning.

- Det är något som alla uppskattar och Sofia Hellqvist har sedan förlovningen varit med vid en rad officiella kungliga uppdrag.

Nationaldagsfirande på lördag

Med från kungafamiljen är i kväll kungen, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och Sofia Hellqvist som fram till bröllopet tituleras "Fröken". Men vid bröllopet, som Expressen avslöjade först, blir hon prinsessa av Sverige.

- Statsbesöket är i huvudsak något som statschefen är ansvarig för och i det här fallet kunde flera andra medlemmar av familjen närvara vid middagen.

Galamiddagen var inte sista framträdandet för familjen före bröllopet. På lördag väntar stort nationaldagsfirande över hela Sverige:

- Kungen och drottningen ska först på dagen till Örebro och kronprinsessparet ska till Uppsala. På kvällen samlas alla på Skansen för det tv-sända nationaldagsfirandet, säger Margareta Thorgren.

Den enda som inte kan komma är Chris O'Neill.

- Nej, han har tyvärr förhinder. Han hade annars gärna varit med på nationaldagsfirandet, säger Margareta Thorgren.

Träffat statsminister Stefan Löfven

Indiens president Shri Pranab Mukherjee hann under sin andra dag i Stockholm med att träffa statsminister Stefan Löfven på Rosenbad. Statsministern poängterade efter mötet vikten av presidentens besök, första någonsin i Sverige:

- Det här en milstolpe i relationen mellan Sverige och Indien. En oerhört viktig ekonomi och samarbetspartner för Sverige.

Hållbar stadsutveckling och innovation har varit två av ledorden under statsbesöket:

- Vi ser stora samarbetsmöjligheter på tillverkningsindustrin, grön teknik och tjänstesektorn. Här finns många bra samarbetsmöjligheter, fortsatte statminister Stefan Löfven vid en pressträff.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.