Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här gör Kate, 87 snöänglar på äldreboendet: "Helt underbart"

Monica Lyander och Kate Holm, 87, gör snöänglar tillsammans. Foto: Privat
Undersköterskan Lina bygger en snölykta tillsammans med Irene. Foto: Privat
Hela gänget var ute och lekte i en timme och en kvart. Foto: Privat

På äldreboendet Kyrkbyn i Sköndal vet man hur vintern ska tas.  

I snön blev det fullt ös med snöbollskrig – och Kate Holm, 87, fick göra sin första snöängel sedan hon var barn. 

– Det var helt underbart, säger hon. 

När snön föll tyckte Monica Lyander, aktivitetscoach på Kyrkbyns äldreboende i Sköndal utanför Stockholm, att det var läge för hela gänget att gå ut i vinterlandskapet. 

– Jag ser det som allas rättighet att gå ut i snön om man vill det. Det var jättemånga som hakade på, jag trodde inte riktigt det. Den äldsta var 99 år, säger hon.

En av de som gick med ut var Kate Holm, 87 år. Och i den nyfallna snön fick hon äntligen passa på att göra snöänglar  – något hon dessförinnan inte hade gjort på väldigt många år. 

– När jag var liten gjorde jag snöänglar jämt. Jag har velat göra det sen dess, men jag har inte haft någon kompis som har varit så inställd på det här med snöänglar. 

Eleonora, 99 år, ville också vara med och leka i snön. Foto: PRIVAT

Men nu var ju Monica Lyander med – och hon ville inte vara sämre än Kate. 

– Den här dagen var perfekt för det också. Mycket snö, och den var skön, men den var inte så kramsnöig precis, säger Kate Holm. 

– Det var helt underbart. Det kändes bara bra. 

Kate Holm, 87 år, tyckte det var härligt att göra snöänglar Foto: Privat

Snöbollskrig och skönhetssalong på äldreboendet 

Trots att det inte var någon kramsnö, funkade den utmärkt att göra snöbollar och kasta på varandra. Men det var inte riktigt alla som ville vara med och leka. 

– Vi försökte med snöbollskrig, men vi fick inte med oss några herrar. De stod innanför fönstret och tittade på, säger Kate Holm. 

Lissie kramade snöbollar. Foto: PRIVAT

För att alla som ville skulle kunna följa med ut hade Monica Lyander gått igenom sin och sin mans garderob och tagit med termobyxor, vantar och annat som kunde göra att kylan hölls borta längre. Och lång tid ute i snön blev det. 

–  Jag tänkte att vi skulle orka en kvart kanske. Men efter en timme och en kvart fick jag nästan säga att ska vi inte gå in nu, säger Monica Lyander. 

– Jag älskar de här människorna, de är mina bästa kompisar allihopa, säger Monica Lyander om de boende på Kyrkbyn. Foto: Privat

Förutom att vara ute i snön brukar de boende på Kyrkbyn spela ballongtennis och vistas i den nybyggda skönhetssalongen – där Kate Holm precis har fått nya blåa naglar.

På boendet och andra boenden som ägs av stiftelsen Stora Sköndal arbetar de efter ett projekt som heter IDA, som står för inflytande, delaktighet och aktivitet. Och både Monica Lyander och Kate Holm tycker mycket om sitt Kyrkbyn. 

– Jag trivs jättebra, jag vill inte vara någon annanstans, säger Kate Holm. 

 

https://www.instagram.com/p/BeLUyIsnOPX/?taken-by=expressen