Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här gör du din egen likkista

Claes Blixt lär kursdeltagarna att göra sina egna likkistor. Här poserar han framför en som han själv har gjort till sin mor.
Foto: Tobias Sandblom
UDDEBO. Här kan du göra din egen likkista.
Claes Blixt kurser kan verka makabra, men han ser dem som en hyllning till livet.
- Jag har gjort min mammas kista. Den har jag som CD-ställ tills hon går bort, säger han.
Samhället Uddebo utanför Tranemo, fem mil från Borås, är slitet och öde. 250 invånare ska det tydligen finnas här. Fotbollslaget har lagts ner eftersom det inte gick att få tag på spelare.

"Helt naturligt"

I missionskyrkans gamla lokaler håller dock Claes Blixt låda. Här lär han kursdeltagarna att snickra sina egna likkistor.
- Det är för mig helt naturligt, som att bygga en soffa. Jag ser det som en hyllning till livet, berättar Claes, som till vardags är slöjdlärare.
Han fick idén för ungefär fyra år sedan när hans egen far gick bort. När Claes Blixt bläddrade i katalogen för kistor fanns det ingen som passade honom.
- Alla var tråkiga och såg likadana ut, jag tog den billigaste. Då föddes en del av den här tanken att göra en egen likkista.

Rabalder i lokalpressen

Claes ser sig inte bara som träsnidare utan är även konstnär. När han bestämde sig för att börja med kurser i att bygga likkistor satte han in en annons i lokaltidningen.
- Det blev stort rabalder, tidningen hade tydligen krismöte. Sedan var det ändrat från ”likkistor” till ”kistor” i annonsen.
Sex personer går kurs hos Claes just nu. Bland andra samhällsbyggnadschefen i kommunen.
- Många tyckte det var udda och var lite skeptiska i början. Men sedan har de insett att det är en bra idé, att man kan få det som man vill och sätta en egen prägel på kistan istället för att betala dyrt för andra kistor. En sådan här grej behöver kanske smälta in hos folk. Men det handlar inte om att vi ska ha ihjäl varandra, vi har tvärtom väldigt kul.

På studiebesök

Snidarna från Uddebo har även varit i Falköping på studieresa, där de flesta kistorna i Sverige tillverkas.
- Gubbarna på golvet tyckte det var kul att vi kom och intresserade oss. De gav många bra tips.
Claes Blixt håller på med en kista till sig själv. Den är dock inte klar än.
- Jag har mätt upp mig själv och ska se till att kistan uppfyller de kriterier som måste till. Min kista ska vara kajakformad. Den behöver inte vara så prålig, formen räcker bra. Den visar att jag hade en början och ett slut och att jag hade det rätt gott däremellan.

Byggt sin mammas

Claes har även byggt sin mammas. Hon är 65 år och har arbetat som vårdbiträde.
- Mamma lever i allra högsta grad och mår jättebra. Det är en underbar kvinna som jag älskar högt, därför ville jag utforma hennes egen kista. Hon har godkänt den och tyckte att den var jättefin.
Det fina resultatet kan ni se på bilden.
- Men den ska brännas har hon bestämt. Om det är slöseri på tid? Vad tror du då det skulle kännas att bränna upp en dyr kista utan personlig prägel? säger Claes Blixt och ler.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.