Ledaren för svenska terrorcellen ska vara en av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis närmaste män. Foto: APLedaren för svenska terrorcellen ska vara en av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis närmaste män. Foto: AP
Ledaren för svenska terrorcellen ska vara en av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis närmaste män. Foto: AP
Säpo vill inte gå in på vilka detaljer de känner till i fallet. Foto: Fredrik Sandberg/TTSäpo vill inte gå in på vilka detaljer de känner till i fallet. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Säpo vill inte gå in på vilka detaljer de känner till i fallet. Foto: Fredrik Sandberg/TT
IS-grundaren Abu Musab al-Zarqawi dödades 2006. Foto: AP HOIS-grundaren Abu Musab al-Zarqawi dödades 2006. Foto: AP HO

IS-grundaren Abu Musab al-Zarqawi dödades 2006.

 Foto: AP HO

Här gömmer sig de två svenska IS-cellerna

Publicerad

BEIRUT. Den IS-terrorcell som misstänks vara i Sverige för att utföra terrordåd mot civila mål är uppdelad i två mindre grupper – en gömmer sig i en ort nära Danmark och den andra i en ort i mellersta Sverige.

Det avslöjar en säkerhetskälla i Irak för Expressen.

– Cellens ledare är en av IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis närmaste män och kallas Jouneid al-Baghdadi, säger källan till Expressen.

Expressen avslöjade i måndags att den irakiska underrättelsetjänsten larmat om en irakisk terrorcell som misstänks planera terrordåd mot mjuka mål i Sverige. Nyhetsbyrån Reuters kunde därefter redovisa uppgifter uppgifterna som gått från säkerhetstjästen till Säpo och att den som misstänks leda gruppen är en veteran inom IS.

Cellen – som ska bestå av sju till åtta personer – ska enligt uppgifterna ha lyckats ta sig från Irak till Grekland och vidare till Sverige i februari förra året.

Nu kan Expressen avslöja att cellen är uppdelad i två mindre grupper.

– En gömmer sig i en mindre ort nära Danmark och en i en mindre ort i mellersta Sverige, säger källan i Bagdad till Expressen.

Källan säger namnen på de två orterna fonetiskt på arabiska, men det går inte säkert att slå fast vad som avses på svenska.

– I båda orterna finns det islamistisk miljö som männen kan smälta in i, säger källan.

Enligt uppgifter till Expressen reste en grupp från Säpo redan i måndags till Irak för att få detaljerad information om cellen.

Stridit för IS-ledaren al-Baghdadi

Terrorsekten IS har lidit stora nederlag på senare tid. Flera högt uppsatta ledare har blivit dödade eller tillfångatagna av irakiska armén.

Enligt irakiska underrättelsetjänsten leds terrorcellen i Sverige av en erfaren terrorledare som tjänstgjorde under IS-grundaren Abu Musab al-Zarqawi som dödades i en amerikansk flygräd i juni 2006. Han tjänstgjorde sedan under nuvarande ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

– Cellens ledare kallas Jouneid al-Baghdadi och är född 1974, avslöjar källan i Bagdad för Expressen.

Namnet al-Baghdadi, kan ha tagits från en historisk imam och har ingen känd familjekoppling till IS-ledaren med samma efternamn.

Säpo vill inte gå in på vilka detaljer de känner till i fallet:

– Det florerar en mängd medieuppgifter och rykten i sociala medier just nu. Vi uttalar oss inte om de uppgifterna, säger Simon Bynert, kommunikationsstrateg på Säkerhetspolisen.

Minst 300 svenskar i strid för IS

Bynert fortsätter:

– Skulle vi göra det, skulle vi avslöja för dem vi ska motverka vad vi vet och hur vi arbetar. Effekten skulle bli att de vi ska motverka skulle kunna anpassa sina aktiviteter, och det i sin tur skulle försvåra vårt arbete

Att terrorsekten IS hade kopplingar till Sverige redan innan kriget i Syrien startade är inte nytt.

Svensk-marockanen Mohamed Moumou var en av de som tidigt fick en högt uppsatt ställning inom IS då man stred under al-Qaidas namn.

Moumou blev al-Qaidas andreman i Irak och var emir över Mosul i norra Irak. Han dödades i en amerikansk attack 2008.

Sedan kriget i Syrien bröt ut har minst 300 identifierade svenska medborgare åkt ner till Syrien och Irak och anslutit sig till IS - av dem har cirka 130 återvänt till Sverige enligt Säpos siffror.

Dessa 130 personer anses vara ett hot och följs av Säpo.

Agnetha Hilding Qvarnström är chefsåklagare vid Åklagarkammaren för säkerhetsmål. Hon vill inte kommentera de nya uppgifterna eller om det har inletts något ärende efter informationen.

– Jag säger till dig som jag gjort tidigare i veckan – jag säger ingenting, säger hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag