Hosni Mubarak äger fastigheter runt om i världen, bland annat i den här London . Han har också ställen i till exempel New York och Paris. Foto: Amel Pain / Epa / Scanpix
Hosni Mubarak äger fastigheter runt om i världen, bland annat i den här London . Han har också ställen i till exempel New York och Paris. Foto: Amel Pain / Epa / Scanpix

Här gömmer Hosni Mubarak sina hopfifflade miljarder

Publicerad
Uppdaterad
KAIRO. 500 000 000 000 kronor.
Så mycket kan Hosni Mubarak med familj ha stoppat undan på olika håll i världen.
Den egyptiske diktatorn har skrapat ihop sina 500 miljarder på mutor och förmånliga kompanjonskap under sina många år vid makten.
Egypten är ett utfattigt land där hälften av folket lever på mindre än 15 kronor om dagen. Men ledaren är superrik.
Med sina uppskattningsvis 500 hopfifflade miljarder har familjen Mubarak en förmögenhet i samma storleksklass som härskarna i de oljerika gulfstaterna.
- Liksom andra diktatorer i Mellanöstern har de placerat pengarna utomlands så att deras tillgångar inte ska beslagtas vid ett maktskifte, säger Amaney Jamal, professor i statsvetenskap vid Princetonuniversitetet, till det amerikanska tv-bolaget ABC.

Gömda i Schweiz

Pengarna finns på schweiziska bankkonton och är investerade i fastigheter över hela världen. London, New York, Dubai och på en rad andra platser.
Den egyptiske presidenten äger dessutom hotell och turistanläggningar i de egyptiska dykparadisen Hurghada och Sharm-el-Sheikh där också många svenskar semestrar.
Hosni Mubarak var rik redan när han blev president för 30 år sedan. Som många höga egyptiska officerare tog han procent på stora militärkontrakt. Han var flygvapenchef och kunde tjäna mer än de flesta.
- Affärerna under hans tid som militären och i statstjänst fick hans personliga rikedom att ackumuleras. Det var mycket korruption, man kapade åt sig av allmänna medel, säger Jamal.

Riskerar att förlora pengar

Men Mubarak tar en risk när han klamrar sig fast vid makten. Han kan komma att ställas inför rätta och mista alla sina pengar om han inte flyr i tid. Folkopinionen kräver att han ska straffas.
- Alla fördömer hans korruption. Det måste bli reseförbud och rättegång om han stannar kvar. Det har ju redan drabbat några av hans närstående affärsmän, säger den egyptiske publicisten Nabil Shawkat.

Får upp till 50 procent

Det är omöjligt att exakt uppskatta Mubaraks förmögenhet. Brittiska tidningen Guardian och amerikanska ABC nämner belopp på upp till 500 miljarder kronor. Mellanösternexperter och arabiska tidningar gör långa listor på alla de storföretag i Egypten, många av dem dotterbolag till internationella jättar, som Mubarak, hans hustru Suzanne och deras söner Gamal och Alaa har intressen i. Det nämns andelar på mellan 20 och 50 procent, som ägarna har funnit det säkrast att överlämna till familjen Mubarak.

McDonalds och Marlboro

Bland företagen finns kända namn som Marlboro, Hermès, McDonald's, Skoda, Mövenpick, Vodafone och Hyundai.
- Nästan alla projekt behöver en sponsor. Mubarak var i bra position för att kunna dra nytta av alla affärer som erbjöds, säger Mellanösternexperten Christopher Davidson till Guardian.
Mycket av familjens pengar tros finnas i den schweiziska banken UBS och i Bank of Scotland.
- När man har kontroll över statsapparaten kan man laborera med den. Man går inte in på banken och stjäl pengarna utan man utnyttjar sin position för att skaffa sig bra affärskontakter och ser till att kontrakten går dit de ska, säger Arne Bigsten, professor i utvecklingsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, till Expressens reporter Diamant Salihu.
- Det handlar ofta om att rigga anbud eller om att få procent på kontrakt, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag