STÄLLDE IN. Omar Mustafa skulle ha talat i Fryshuset i Stockholm i går, men ställde in. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
STÄLLDE IN. Omar Mustafa skulle ha talat i Fryshuset i Stockholm i går, men ställde in.  Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Här 'gillar' Omar Mustafa extremisterna

Publicerad
Uppdaterad

Omar Mustafa har försvarat sig med att han inte har samma åsikter som de ökända antisemiter och homofober han bjudit in till sina konferenser i Islamiska Förbundet.

På S-toppens egen Facebooksida låter det annorlunda.

Där "gillar" han både den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi - som har hyllat Adolf Hitler och Förintelsen.

I ett brev till Aftonbladet förklarade S-toppen Omar Mustafa i förrgår varför han i sin roll som ordförande för Islamiska Förbundet bjudit in ökända homofober och antisemiter

Han poängterade då att han inte delar deras kontroversiella åsikter.

"Syftet att bjuda in dessa talare var i linje med min övertygelse om dialog med väletablerade muslimska föreläsare världen över, utan att för den delen dela alla deras åsikter", skrev han till tidningen.

Men på Mustafas egen Facebook låter det annorlunda. Där "gillar" han både den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi - som har hyllat Adolf Hitler för massmordet på judar.

Kan inte sitta kvar

- Genom historien har Allah ålagt judarna med människor som skulle straffa dem för deras korruption. Det sista straffet utfördes av Hitler. Genom alla de saker han gjorde mot dem, även om de har överdrivit denna fråga, så lyckades han sätta dem på plats. Det var Allahs straff för dem, sa Yousuf Al-Qaradhawi i ett tal i januari 2009.

Enligt S-ledamoten Carin Hägg är Islamiska Förbundet en del av den religiösa och politiska rörelsen Muslimska Brödraskapet.

- Det är brödraskapets gren i Sverige, säger hon i programmet "TV4 Newsmill" på TV4 News.

Hon menar att Mustafa inte kan sitta både som ordförande i Islamiska Förbundet och i partistyrelsen för S.

- Det är väldigt svårt att på lång sikt förena de här två rollerna. Man företräder då inte samma politik. Vi är ett feministiskt parti, med en väldigt tydlig jämställdhetspolitik. Muslimska Brödraskapet, eller i det här fallet med sitt uttryck Islamiska Förbundet, de har en annan politik, säger Carin Hägg.

Kopplingar brödraskapet

På Omar Mustafas Facebooksida finns flera kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Han "gillar" förutom Yusuf al-Qaradawi även Egyptens president Muhammad Mursi, medlem i Muslimska Brödraskapet, samt brödraskapets nöjessajt "Ikhwan Cinema". Mustafa har dessutom twittrat till organisationens försvar.

Nu ökar pressen

Samtidigt ökar pressen på Omar Mustafa.

I går gick partistyrelseledamoten Vivianne Macdisi ut och krävde att Mustafa ska avstånd från Islamiska Förbundets kvinnosyn om han ska sitta kvar i partistyrelsen.

Omar Mustafa skulle i går och i dag ha medverkat vid en konferens på Fryshuset i Stockholm där han skulle tala om svenska muslimska ungdomars engagemang i det civila samhället.

Men han lämnade återbud.

- Han känner att det har blivit för mycket press på honom, säger Maria Kjellsdotter Rydinger, präst på Fryshuset och initiativtagare till konferensen till Expressens Johanna Schreiber.

Expressen har sökt Omar Mustafa.

 

RÄTTELSE:
I en tidigare version av artikeln skrev vi att Omar Mustafa tjänat närmare 1,5 miljoner kronor under 2011 och att han året innan taxerade för drygt 1,1 miljoner kronor samt att han haft en årsinkomst på nästan en miljon under 2008 och 2009. Inkomstuppgifterna var felaktiga, vi beklagar misstaget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag