Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här 'gillar' Omar Mustafa extremisterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
STÄLLDE IN. Omar Mustafa skulle ha talat i Fryshuset i Stockholm i går, men ställde in.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Omar Mustafa har försvarat sig med att han inte har samma åsikter som de ökända antisemiter och homofober han bjudit in till sina konferenser i Islamiska Förbundet.

På S-toppens egen Facebooksida låter det annorlunda.

Där "gillar" han både den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi - som har hyllat Adolf Hitler och Förintelsen.

I ett brev till Aftonbladet förklarade S-toppen Omar Mustafa i förrgår varför han i sin roll som ordförande för Islamiska Förbundet bjudit in ökända homofober och antisemiter

Han poängterade då att han inte delar deras kontroversiella åsikter.

"Syftet att bjuda in dessa talare var i linje med min övertygelse om dialog med väletablerade muslimska föreläsare världen över, utan att för den delen dela alla deras åsikter", skrev han till tidningen.

Men på Mustafas egen Facebook låter det annorlunda. Där "gillar" han både den homofobiske predikanten Yasir Qadhi och Muslimska Brödraskapets chefspredikant Yusuf al-Qaradawi - som har hyllat Adolf Hitler för massmordet på judar.

Kan inte sitta kvar

- Genom historien har Allah ålagt judarna med människor som skulle straffa dem för deras korruption. Det sista straffet utfördes av Hitler. Genom alla de saker han gjorde mot dem, även om de har överdrivit denna fråga, så lyckades han sätta dem på plats. Det var Allahs straff för dem, sa Yousuf Al-Qaradhawi i ett tal i januari 2009.

Enligt S-ledamoten Carin Hägg är Islamiska Förbundet en del av den religiösa och politiska rörelsen Muslimska Brödraskapet.

- Det är brödraskapets gren i Sverige, säger hon i programmet "TV4 Newsmill" på TV4 News.

Hon menar att Mustafa inte kan sitta både som ordförande i Islamiska Förbundet och i partistyrelsen för S.

- Det är väldigt svårt att på lång sikt förena de här två rollerna. Man företräder då inte samma politik. Vi är ett feministiskt parti, med en väldigt tydlig jämställdhetspolitik. Muslimska Brödraskapet, eller i det här fallet med sitt uttryck Islamiska Förbundet, de har en annan politik, säger Carin Hägg.

Kopplingar brödraskapet

På Omar Mustafas Facebooksida finns flera kopplingar till Muslimska Brödraskapet. Han "gillar" förutom Yusuf al-Qaradawi även Egyptens president Muhammad Mursi, medlem i Muslimska Brödraskapet, samt brödraskapets nöjessajt "Ikhwan Cinema". Mustafa har dessutom twittrat till organisationens försvar.

Nu ökar pressen

Samtidigt ökar pressen på Omar Mustafa.

I går gick partistyrelseledamoten Vivianne Macdisi ut och krävde att Mustafa ska avstånd från Islamiska Förbundets kvinnosyn om han ska sitta kvar i partistyrelsen.

Omar Mustafa skulle i går och i dag ha medverkat vid en konferens på Fryshuset i Stockholm där han skulle tala om svenska muslimska ungdomars engagemang i det civila samhället.

Men han lämnade återbud.

- Han känner att det har blivit för mycket press på honom, säger Maria Kjellsdotter Rydinger, präst på Fryshuset och initiativtagare till konferensen till Expressens Johanna Schreiber.

Expressen har sökt Omar Mustafa.


RÄTTELSE:
I en tidigare version av artikeln skrev vi att Omar Mustafa tjänat närmare 1,5 miljoner kronor under 2011 och att han året innan taxerade för drygt 1,1 miljoner kronor samt att han haft en årsinkomst på nästan en miljon under 2008 och 2009. Inkomstuppgifterna var felaktiga, vi beklagar misstaget.

Så har de sagt – Omar Mustafa har "gillat" dem på Facebook

”Om man har en drift att göra något som i vår religion anses vara onaturligt, då måste man bekämpa den driften, precis som alkoholisten när han ställs inför alkohol."

Yasir Qadhi om homosexualitet i "The Deen Show" på youtube.


”Genom historien har Allah ålagt judarna med människor som skulle straffa dem för deras korruption. Det sista straffet utfördes av Hitler. Genom alla de saker han gjorde mot dem - även om de har överdrivit denna fråga - så lyckades han sätta dem på plats. Det var Allahs straff för dem."

Yusuf al-Qaradawi i ett tal som sändes på al-Jazeera.

De kritiserar Omar Mustafa

”Följer man inte den kompassen ska man inte sitta i partistyrelsen, svårare än så är det inte."

Vivianne Macdisi, partistyrelseledamot i S, om att följa partiets människosyn på Newsmill.


”För alla oss som har varit inne i den här frågan hade väldiga funderingar kring Mustafa och det förvånar mig storligen om man inte ställde frågor om detta."

Mona Sahlin, tidigare partiledare, till Aftonbladet.


”Det är ett uttalande som är helt fel."

”Det är en tweet som visar ett visst mått av okunskap."

Urban Ahlin, S:s utrikespolitiske talesperson, om Mustafas tweet, till Expressen.


”Han bör överväga sin plats i partistyrelsen. Det här är belastande både för partiet och för honom."

Anders Selin, ordförande för Hbt-socialdemokrater Sverige, till Expressen.


”Erbjuder man en plattform för personer som är välkända för den här typen av uttalanden, och inte debatterar med dem, så blir det att legitimera deras åsikter."

Ulrika Westerlund, ordförande i RFSL, till Expressen.


”Att Omar Mustafa blivit ersättare i partistyrelsen visar en gång för alla att antisemitismen har kommit till Socialdemokraterna för att stanna."

”Det är väldigt svårt att på lång sikt förena de här två rollerna. Man företräder då inte samma politik."

Nima Gholam Ali Pour, S-politiker i Malmö som hoppade av partiet i protest, på Newsmill.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.