Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här gifter sig paret - i ljudet av explosioner

Foto: Kassem Hamade
Foto: Kassem Hamade
Foto: Kassem Hamade
Foto: Kassem Hamade
Foto: Kassem Hamade

DAMASKUS. Kärleken övervinner allt.

Lama Qabalan och Khalil Dergham trotsade kriget.

Till ljudet av explosioner sa de i går ja till varandra.

- Oavsett vad som än händer här vill vi leva normalt, säger Khalil.

Popartisten Ali al-Deeks röst överröstar artilleripjäsernas explosioner i Damaskus. Åtminstone för det kristna brudparet Lama Qabalan, 26, och hennes nyblivna make Khalil Dergham, 29.

De kände till att USA kunde ha anfallit just i går kväll - på deras bröllopsdag. Men de följde sina hjärtan, struntade i rädslan och gifte sig ändå.

- Vi har varit förlovade ett år, en månad, en vecka och en dag. Vi ville gifta oss oavsett vad som än hände, säger Khalil.

Explosioner hörs hela tiden

Hundratals gäster anlände tidigt i går kväll i två fullastade bussar till festlokalen i centrala Damaskus. Orientalisk mat, öl och vin stod dukat på alla bord.

Dansgolvet fylldes av festklädda kvinnor, män och barn. Kontrasten till världen utanför dörren till den glittrande festlokalen är stor. Där patrullerar beväpnade män gatorna eller agerar vakter vid någon av de otaliga vägspärrarna. Och från huvudstadens förorter hörs hela tiden ljudet av explosioner.

Men detta hindrade inte Khalil, som jobbar i Dubai, från att göra den riskfyllda resan till sin brud Lama i Damaskus. Vägen mellan flygplatsen i Damaskus och centrum är livsfarlig. Här utkämpas hårda strider mellan syriens armé och oppositionens rebeller. På just den sträckan har flera människor blivit dödade eller kidnappade.

- Jag hade kunnat åkt till Beirut och ta landsvägen till Damaskus. Men jag vill utmana rädslan och kriget. Vi är ett folk som älskar livet. Därför flög jag till Damaskus, säger Khalil.

Hittade henne på Facebook

Lama och Khalil träffades på lantbruksuniversitetet i Damaskus. Han, som kommer från Homs, gick det fjärde och sista året och hon, som kommit från Dar'a, gick sitt första.

Men det sa inte klick direkt.

- Hon var mycket blyg när vi gick på universitetet. En gång gick jag fram och ville prata med henne. Hon var så blyg att hon gömde ansiktet bakom sina händer, säger Khalil.

De blev vänner. Khalil tog sin examen, fick ett erbjudande om att jobba i Dubai och flyttade dit.

- Där satt jag och tänkte på Lama. Jag hade inget telefonnummer eller någon adress till henne.

Till Khalis lättnad fanns hon på Facebook. Men han vågade inte skicka något meddelande. I stället skickade han bara en vänförfrågan.

- Jag tvekade inte en sekund när jag såg hans namn. Jag tryckte omedelbart på acceptera, säger Lama.

I går var det deras stora dag. I över ett år har paret planerat för bröllopet. Vänner och familj rådde dem att strunta i bröllopet och ta första bästa flyg ut ur Syrien.

Lama och Khalil lyssnade inte.

- Oavsett vad som händer här vill vi leva normalt, säger Khalil.

De besökte kyrkan i går eftermiddag.

- Där vände jag mig till Gud och bad om nåd för att det ska gå bra. Jag var livrädd att det skulle hända någonting fruktansvärt - att vi skulle bli dödade på vår bröllopsdag, säger Lama.

Måste åka på "dödens väg"

Men brudparets äventyr tar inte slut här. De ska först tillbringa två nätter på ett hotell i Damaskus. Sen ska de besöka varandras föräldrar i hemorterna. De reser först till Khalils familj i Homs och sen vidare till Dar'a vid Jordaniens gräns.

För att nå Homs måste de ta den fruktade "dödens väg". Först därefter kan det bli tal att om att flytta till tryggheten i Dubai och skaffa barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.