Småbarnsmamman är snabb med att uppmärksamma den pågående stölden av en äldre kvinna, som är på väg uppför trappan. Mamman kliver mellan och verkar säga till kvinnan att gå därifrån. Då reagerar mannen. Foto: PolisenSmåbarnsmamman är snabb med att uppmärksamma den pågående stölden av en äldre kvinna, som är på väg uppför trappan. Mamman kliver mellan och verkar säga till kvinnan att gå därifrån. Då reagerar mannen. Foto: Polisen
Småbarnsmamman är snabb med att uppmärksamma den pågående stölden av en äldre kvinna, som är på väg uppför trappan. Mamman kliver mellan och verkar säga till kvinnan att gå därifrån. Då reagerar mannen. Foto: Polisen
"Jag har varit i polis i city i 42 år och har väl sett nästan allt. Men när man får se en kvinna med sånt civilkurage åka på så där mycket stryk... det är hemskt", säger Stefan Tellqvist, förundersökningsledare på polisen. Foto: Polisen"Jag har varit i polis i city i 42 år och har väl sett nästan allt. Men när man får se en kvinna med sånt civilkurage åka på så där mycket stryk... det är hemskt", säger Stefan Tellqvist, förundersökningsledare på polisen. Foto: Polisen

"Jag har varit i polis i city i 42 år och har väl sett nästan allt. Men när man får se en kvinna med sånt civilkurage åka på så där mycket stryk... det är hemskt", säger Stefan Tellqvist, förundersökningsledare på polisen.

 Foto: Polisen

Här ger sig mannen på småbarnsmamman

Publicerad

Här ger sig mannen på småbarnsmamman med slag, sparkar och spottloskor - mitt framför hennes barn.

Orsaken: Hon försökte stoppa honom när han skulle stjäla från en äldre kvinna.

Nu vill polisen ha hjälp i jakten på gärningsmannen.

– Vi ska hitta honom, om det så är det sista jag gör, säger Stefan Tellqvist, förundersökningsledare.

Övervakningsfilmerna är hämtade från Gamla stans tunnelbanestation i Stockholm, strax före klockan 11 den 5 januari 2016. Och vad de visar upprör många - inklusive erfarna poliser.

– Jag har varit i polis i city i 42 år och har väl sett nästan allt. Men när man får se en kvinna med sånt civilkurage åka på så där mycket stryk... Det är hemskt, säger Stefan Tellqvist, förundersökningsledare på polisen.

Småbarnsmamman är snabb med att uppmärksamma den pågående stölden från en äldre kvinna, som är på väg uppför trappan. Mamman kliver mellan och verkar säga till kvinnan att gå därifrån.

Då reagerar mannen.

Han ger henne en lavett på kinden och springer ut mot perrongen. Men så säger kvinnan något och mannen rusar tillbaka, sparkar henne i magen och slår henne hårt i ansiktet.

När hon kramar om sina förskräckta barn ger han henne en spottloska i ansiktet - innan han rusar ner för trappan igen.

Vill ha allmänhetens hjälp

Mannen är nu misstänkt för försök till grov stöld, misshandel och ofredande, genom att spotta kvinnan i ansiktet.

Sedan polisen fick tillgång till övervakningsfilmen har sökandet efter gärningsmannen pågått. Nu vill de ha allmänhetens hjälp att hitta honom.

Hur bedömer du sannolikheten att ni lyckas hitta mannen?

– Vi ska hitta honom, om det så är det sista jag gör. Jag har bara ett år kvar, säger Stefan Tellqvist, och fortsätter:

– Det är ett helt omdömeslöst beteende mot en kvinna som kommer med sina barn och stoppar ett pågående grovt brott.

Småbarnsmamman som blev misshandlad berättar för Aftonbladet att hennes barn blev rädda och ledsna.

– Jag såg hans blick, han var så arg på mig. En normal reaktion hade ju varit att springa därifrån och inte attackera mig med två barn. Det är supervidrigt, säger hon till tidningen.

Trots det menar kvinnan att hon skulle ha agerat likadant igen.

– Jag blev jättejätterädd. Men jag skulle göra det igen, säger hon till Aftonbladet.

Även yttre befäl i Södermalm har uppenbarligen ärendet högt upp på sin prioritet. På sitt Twitterkonto skriver de: "Ynkryggen i närbild. Honom ska vi ha. Hjälp oss med tips!"

 

Information om händelsen lämnas till polisen på telefon 114 14.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag