Plötsligt biter sig vargen fast i den försvarsanställdes ficka.Plötsligt biter sig vargen fast i den försvarsanställdes ficka.
Plötsligt biter sig vargen fast i den försvarsanställdes ficka.
Då kliver djurskötaren in och sliter bort vargenDå kliver djurskötaren in och sliter bort vargen
Då kliver djurskötaren in och sliter bort vargen
Efter en kort brottningsmatch, där djurskötaren utdelar flera sparkar mot vargen, som sen springer iväg.Efter en kort brottningsmatch, där djurskötaren utdelar flera sparkar mot vargen, som sen springer iväg.
Efter en kort brottningsmatch, där djurskötaren utdelar flera sparkar mot vargen, som sen springer iväg.

Här går vargen till attack mot militären

Publicerad

Här går vargen till attack mot den försvarsanställde och djurvårdaren.

Händelsen inträffade för 20 år sedan i samband med ett besök från Försvarsmakten i Kolmårdens varghägn - men först nu har den dramatiska filmen släppts.

– Man kan inte utesluta att det hade kunnat bli en farligare situation, säger Kolmårdens forskningschef Mats Amundin.

Det var i samband med ett studiebesök i Kolmårdens varghägn 1996 som attacken inträffade.

På filmen, som först uppmärksammades av tidningen Jakt och jägare, ser man hur flera militärer klappar och umgås med vargarna. Med på plats finns även en djurvårdare.

Men plötsligt förbyts den vänliga stämningen mellan vargen och den försvarsanställda. Vargen biter sig fast i hans jacka och blir aggressiv.

Skedde under försvarets studiebesök

En man som tidigare arbetade inom försvaret och var med vid studiebesöket säger:

– Det var ett studiebesök i varghägnet genom Försvarsmakten. Vi skulle studera vargarna och vargarnas signaler i olika sammanhang kopplat till att vi arbetar med hundar inom Försvarsmakten.

Han är själv inte med på filmen men la nyligen upp den på Youtube.

Efter att vargen börjat bita i den försvarsanställde kläder kliver djurvårdaren in och under en sekvens i filmen ser man hur vargen och vargskötaren brottas och hur vargen biter sig fast i hennes kläder.

Hon tar sig loss genom att utdela upprepade sparkar mot vargen som då springer i väg.

– Alla var ganska tagna av det som hände, det var inget som någon var beredd på, den enda som var beredd var väl djurskötaren som ändå hanterade det på det sättet som hon gjorde, säger mannen som lade upp filmen.

Hade godis i fickan

Mats Amundin är forskningschef på Kolmården och minns händelsen i varghägnet 1996.

– Så vitt jag vet så hade den här soldaten hundgodis eller liknande i fickan vilket var det som vargen var intresserad av. Det var en miss, det ska man inte ha med sig in. Vargen bet i hans kläder, säger han.

Han berättar att man som djurvårdare i sådana lägen måste gå in och markera mot djuret eftersom det är oacceptabelt att vargar biter i kläderna.

– Det normala är då att vargen viker ner sig mot djurvårdaren, men den här gången gick inte det och då får man säga till på skarpen, i det här fallet var det nödvändigt. Vi vet inte riktigt vad vargen försökte göra med sina tänder i den situationen.

Hade det kunnat bli farligt på riktigt?

– Det kan man ju bara spekulera i, det var bäst att djurvårdaren var så resolut som hon var. Man kan inte utesluta att det hade kunnat bli en allvarligare situation.

Besöken fortsatte till 2012

Efter händelsen såg man enligt Mats Amundin till att tydligare informera besökare i varghägnet att inte ta med sig någon form av mat in till vargarna.

Men fram till 2012, då den tragiska dödsolyckan inträffade i Kolmårdens varghägn och en djurvårdare bets ihjäl, gick det bra att besöka vargarna inne i hägnet. I januari i år åtalades Kolmårdens djurpark och Mats Höggren, zoologisk chef då djurvårdaren dödades, för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

Mats Amundin berättar att det inte rör sig om samma varg som attackerade den försvarsanställde som senare attackerade djurvårdaren 16 år senare.

– Besöken i varghägnet upphörde 2012, som en följd av olyckan då, vi lade om hela vår strategi om hur vi hanterar vargarna. Nu går ingen in till vargarna. Vi sköter allt från utsidan, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag