Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här går vargen till attack mot militären

Plötsligt biter sig vargen fast i den försvarsanställdes ficka.
Då kliver djurskötaren in och sliter bort vargen
Efter en kort brottningsmatch, där djurskötaren utdelar flera sparkar mot vargen, som sen springer iväg.

Här går vargen till attack mot den försvarsanställde och djurvårdaren.

Händelsen inträffade för 20 år sedan i samband med ett besök från Försvarsmakten i Kolmårdens varghägn - men först nu har den dramatiska filmen släppts.

– Man kan inte utesluta att det hade kunnat bli en farligare situation, säger Kolmårdens forskningschef Mats Amundin.

Det var i samband med ett studiebesök i Kolmårdens varghägn 1996 som attacken inträffade.

På filmen, som först uppmärksammades av tidningen Jakt och jägare, ser man hur flera militärer klappar och umgås med vargarna. Med på plats finns även en djurvårdare.

Men plötsligt förbyts den vänliga stämningen mellan vargen och den försvarsanställda. Vargen biter sig fast i hans jacka och blir aggressiv.

Skedde under försvarets studiebesök

En man som tidigare arbetade inom försvaret och var med vid studiebesöket säger:

– Det var ett studiebesök i varghägnet genom Försvarsmakten. Vi skulle studera vargarna och vargarnas signaler i olika sammanhang kopplat till att vi arbetar med hundar inom Försvarsmakten.

Han är själv inte med på filmen men la nyligen upp den på Youtube.

Efter att vargen börjat bita i den försvarsanställde kläder kliver djurvårdaren in och under en sekvens i filmen ser man hur vargen och vargskötaren brottas och hur vargen biter sig fast i hennes kläder.

Hon tar sig loss genom att utdela upprepade sparkar mot vargen som då springer i väg.

– Alla var ganska tagna av det som hände, det var inget som någon var beredd på, den enda som var beredd var väl djurskötaren som ändå hanterade det på det sättet som hon gjorde, säger mannen som lade upp filmen.

Hade godis i fickan

Mats Amundin är forskningschef på Kolmården och minns händelsen i varghägnet 1996.

– Så vitt jag vet så hade den här soldaten hundgodis eller liknande i fickan vilket var det som vargen var intresserad av. Det var en miss, det ska man inte ha med sig in. Vargen bet i hans kläder, säger han.

Han berättar att man som djurvårdare i sådana lägen måste gå in och markera mot djuret eftersom det är oacceptabelt att vargar biter i kläderna.

– Det normala är då att vargen viker ner sig mot djurvårdaren, men den här gången gick inte det och då får man säga till på skarpen, i det här fallet var det nödvändigt. Vi vet inte riktigt vad vargen försökte göra med sina tänder i den situationen.

Hade det kunnat bli farligt på riktigt?

– Det kan man ju bara spekulera i, det var bäst att djurvårdaren var så resolut som hon var. Man kan inte utesluta att det hade kunnat bli en allvarligare situation.

Besöken fortsatte till 2012

Efter händelsen såg man enligt Mats Amundin till att tydligare informera besökare i varghägnet att inte ta med sig någon form av mat in till vargarna.

Men fram till 2012, då den tragiska dödsolyckan inträffade i Kolmårdens varghägn och en djurvårdare bets ihjäl, gick det bra att besöka vargarna inne i hägnet. I januari i år åtalades Kolmårdens djurpark och Mats Höggren, zoologisk chef då djurvårdaren dödades, för arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död.

Mats Amundin berättar att det inte rör sig om samma varg som attackerade den försvarsanställde som senare attackerade djurvårdaren 16 år senare.

– Besöken i varghägnet upphörde 2012, som en följd av olyckan då, vi lade om hela vår strategi om hur vi hanterar vargarna. Nu går ingen in till vargarna. Vi sköter allt från utsidan, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.