Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte terroristens lugn innan attacken

Här är ansiktet på en av de misstänkta självmordsbombarna, som lugnt går mot flygplatsterminalen innan terrorattacken.Foto: Övervakningskamera Atatürk
En annan av de misstänkta självmordsbombarna som tar sig fram genom terminalen.Foto: Övervakningskamera Atatürk

ISTANBUL. 22 personer har gripits misstänkta för terrorattentatet på Atatürk-flygplatsen.

44 personer har avlidit och över 230 skadats i attacken.

Samtidigt kan turkiska myndigheter nu bekräfta nationaliteterna på självmordsbombarna.

Efter 16 polisrazzior i Istanbul på torsdagsmorgonen greps 13 personer. Ytterligare 9 personer – med misstänkta kopplingar till Islamiska staten – greps i kuststaden Izmir.

Ingen har tagit på sig dådet, men turkiska myndigheter misstänker Islamiska staten, Daesh. Enligt turkiska nyhetsbyrån Dogan hade landets underrättelsetjänst varnat för en attack. Flygplatsen var ett av de potentiella målen.

– Även om undersökningar pekar mot Daesh fortsätter våra utredningar, säger Turkiets premiärminister Binali Yildirim enligt AP.

På torsdagseftermiddagen hade 44 personer avlidit och över 230 skadats i attacken, enligt New York Times. Det finns inga uppgifter om att någon svensk drabbats.

Finns övervakningsfilmer

Turkiska medier har övervakningsbilder som sägs vara på två av de tre terrorister som i tisdags kom till Atatürk-flygplatsens ankomstterminal. På bilderna syns en man i svart dunjacka innan attacken samt en annan svartklädd man.

En annan av de misstänkta självmordsbombarna som tar sig fram genom terminalen.Foto: Övervakningskamera Atatürk / ÖVERVAKNINGSKAMERA ATATÜRK

– När terroristerna inte kunde passera säkerhetskontrollerna gick de tillbaka och tog fram sina vapen ur sina resväskor, säger Binali Yildirim.

En av de tre sköt vilt i terminalen innan han sköts av en säkerhetsvakt men sekunder senare utlöste terroristen sitt bombbälte. Den andra mannen sprang upp till avgångshallen och sprängde sig själv. Den tredje väntade utanför terminalen och utlöste sitt bombbälte när människor flydde ut.

Männen kommer enligt AP från Ryssland, Uzbekistan och Kirgizistan.

Flygplatsen öppen igen

Flygplatsen har säkerhetskontroller vid både ingångar till terminaler samt till avgångshallar och säkerheten har nu skärpts ytterligare. Under onsdagen öppnade den igen för trafik.

Men trots de nu rensopade golven och alla flygresenärer sitter de otäcka bilderna från tisdagskvällen fast i minnet på de som var där. Yusuf Özveren, 21, jobbar på Ülger Rent a car – kontoret som ligger precis intill säkerhetskontrollen.

Minst 41 personer dödades och ytterligare 239 personer skadades.Foto: Emrah Gurel / AP TT NYHETSBYRÅN

– Det känns overkligt eftersom vi är tillbaka och jobbar som vanligt alla redan. I går kväll låg det fullt med döda och skadade här på platsen. Ikväll känns det nästan som om inget har hänt. Det är fullt med passagerare igen och vi har fullt upp med kunder på biluthyrningsfirman. Allt skedde så snabbt. Det var totalt kaos. Jag var som i chock och minns inte vad jag tänkte, säger han.

Oroliga resenärer har hört av sig till de stora charterbolagen för att försöka avboka sina flyg. Men möjligheterna att avboka semestertrippen till Turkiet är begränsade.

– Det är de normala avbokningsreglerna som gäller och vi följer UD:s rekommendationer. Men jag har full förståelse för om människor blir oroliga när sådant här inträffar, säger Jennie Boström, pressansvarig på Apollo.

Minister: "Inget land kan vaccinera sig"

Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism presenterade på onsdagen sin utredning om hur man ska förhindra att unga människor radikaliseras och ansluter sig till terrororganisationer.

Demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) fruktar att liknande dåd kan hända i Sverige.

– Det finns inget land som kan vaccinera sig mot den ondska som finns, säger hon.