Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här går S mot nederlag – efter ett sekel vid makten

Efter nästan hundra år vid makten i Trollhättan, ser nu Socialdemokraterna ut att förlora makten.
Foto: HENRIK JANSSON
Kommunstyrelsen ordförande Paul Åkerlund, S, ser ut att hamna i opposition.
Foto: HENRIK JANSSON

Efter nästan hundra år vid makten i Trollhättan, ser nu Socialdemokraterna ut att tvingas ut i opposition. 

– Många har uttryckt i valrörelsen att det nu är dags för förändring i Trollhättan och den medvinden har vi känt hela vägen, säger Moderaternas gruppledare Peter Eriksson efter rekordvalet där mer än var fjärde trollhättebo ser ut att ha lagt sin röst på hans parti.

Men Socialdemokraterna har inte gett upp – och sträcker ut en hand till Centerpartiet.

Ett år efter första världskrigets slut tog Socialdemokraterna makten i Trollhättans stad. Och de har klamrat sig fast sedan dess.

Men årets val kan sätta stopp för partiets rekordlånga maktinnehav i den gamla industriorten. Med nästan alla distrikt räknade ser Moderaterna ut att ha gjort ett rekordval i kommunen, på 27,5 procent. 

Samtidigt går Socialdemokraterna lokalt mot rikstrenden och ser ut att backa tre procentenheter – till 34,9 procent. Samtidigt ser Miljöpartiet ut att åka ur fullmäktige.

Tillsammans med en framgång också för Sverigedemokraterna, är de faktorer som kan bedda för ett historiskt maktskifte i Trollhättan.

Peter Eriksson, Moderaternas gruppledare i Trollhättan.
Foto: HENRIK JANSSON

S: ”Överraskande”

– Det är klart det är tråkigt för oss att vi tappat en del och det är överraskande att Miljöpartiet åker ur i Trollhättan, säger kommunstyrelsens ordförande Paul Åkerlund, S, till TTELA, men utesluter inte att det kan finnas en möjlighet att behålla makten tillsammans med Vänsterpartiet – och Centerpartiet.

– Centerpartiet är en möjlighet. Vi sonderar terrängen, säger Paul Åkerlund till tidningen. 

Men Moderaternas gruppledare Peter Eriksson, beskriver det mer som drömmeri från S-ledningens sida.

– Det är väl det han drömmer om, men Centerpartiet och Kristdemokraterna, vi står så nära varandra så vi kommer köra ihop, säger Peter Eriksson och beskriver ett framgångsrikt oppositionsarbete med de tre partierna som pågått i tolv års tid. 

Överträffade förväntningar

Det lokala valresultatet beskriver Peter Eriksson som en stor framgång. 

– Det är ett lokalvalsresultat som överträffade alla förväntningar.

Det kan dra regeringsmakten från socialdemokraterna lokalt för första gången på 97 år, hur känner du inför det?

– Det ser ut att bli så. Man ska vara ödmjuk inför att var fjärde trollhättebo har valt att lägga sin röst på oss för att de tror på det vi ska göra. Många har uttryckt i valrörelsen att det nu är dags för förändring i Trollhättan och den medvinden har vi känt hela vägen. 

Centerpartiets gruppledare Mikael Arvemark säger att det är för tidigt för dem att ta ställning, och att valresultatet inte heller är helt klart.

- Vi håller på och diskuterar internt just nu, säger Alvemark och uppger att samarbetet i opposition varit bra mellan C, KD och M.

Samtidigt skulle en allians mellan samma tre partier, med nuvarande preliminära resultat, göra Sverigedemokraterna till vågmästare.

– Det är för tidigt än när vi inte har ett färdigt resultat att säga hur det blir. Men vi är garanten, oavsett sammarbete, för att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande över politiken. Det är så vi ser det, säger Mikael Arvemark.

GT söker Paul Åkerlund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.