Expressen har gått igenom S-politikern Omar Mustafas samtliga inlägg på Twitter och kan visa att han på flera sätt går emot partiets linje.
Expressen har gått igenom S-politikern Omar Mustafas samtliga inlägg på Twitter och kan visa att han på flera sätt går emot partiets linje.

Här går Omar Mustafa emot det egna partiet

Publicerad

Nu läxas Omar Mustafa upp av partiledningen - i en helt ny fråga.

Expressen har gått igenom S-politikerns samtliga inlägg på Twitter och kan i dag visa att han på flera sätt går emot partiets linje i utrikespolitiken.

Han kallar bland annat Frankrikes insats i Mali för kolonialism - trots att partiet han sitter i styrelsen för stöder operationen till hundra procent - och förespråkar ett svenskt anfall mot Israel.

– Det är en uppfattning jag inte delar. Det var nödvändigt av Frankrike att agera i Mali, säger Urban Ahlin, Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson.

Hittills har debatten kring S nye partistyrelseledamot Omar Mustafa handlat om att han som ordförande i Islamiska Förbundet bjudit in personer med antisemitiska och homofobiska åsikter.

I går valde han att svara på kritiken i ett brev till Aftonbladet.

"Jag har full förståelse för kritikernas syn på att dessa personers deltagande kan uppfattas som legitimering av en hatfylld och intolerant syn, inte minst har de senaste dagarnas debatt visat att det har motverkat sitt syfte. Min mening är att inga sådana personer bör bjudas in om de inte starkt tagit avstånd från sina tidigare hatfyllda uttalanden. Detta behöver vi vara mycket bättre på att säkerställa", skriver Omar Mustafa till Aftonbladet.

Går emot partiets linje

Men det finns också en sakpolitisk konflikt mellan Omar Mustafa och partiet. Expressen har gått igenom hans samtliga inlägg på Twitter, vilket visar att han på flera sätt avviker från partiets linje i utrikespolitiken.

Den 16 januari skriver han att Frankrikes insats i Mali är kolonialism:

"Frankrikes hyckleri i Syrienfrågan blir inte tydligare än nu när de återupplever kolonialismen i Mali".

Partlinjen är en helt annan. Socialdemokraterna stöder Frankrikes insats till hundra procent.

Den utrikespolitiske talespersonen Urban Ahlin sågar Mustafas uttalande.

– Det är en uppfattning jag inte delar. Det var nödvändigt av Frankrike att agera i Mali. Från Socialdemokraternas sida skulle vi gärna se att Sverige var mer aktivt, säger Ahlin.

När Expressen når Ahlin är han i USA. En annan av Omar Mustafas tweet handlar om just USA. Han verkar tycka att Sverige går i USA:s ledband.

Den 7 november förra året skriver han: "Sweden - the 51st state in the U.S.".

Urban Ahlin gillar inte den beskrivningen.

– Det är ett uttalande som är helt fel. Jag tycker absolut inte att vi är den 51:a delstaten i USA. Vi kanske är de som faktiskt tydligast opponerar oss när vi tycker att amerikanarna gör fel. Det är en tweet som visar ett visst mått av okunskap, säger han.

Lämnar partiet i protest

Mustafa kallar också i en tweet Israels agerande i Gaza för "skolexempel på terrorism" och kallar den israeliska ambassaden för "terrorambassaden".

I en tweet förespråkar han till och med ett svenskt anfall på Israel. "Skicka svenska JAS-plan mot Israel nu!", skriver han i mars 2011.

I går blev tongångarna mot Mustafa hårdare, både inom och utanför partiet. Nima Gholam Ali Pour, ordförande för en S-förening i Malmö, hoppade av partiet i protest efter sju år som medlem.

"Att Omar Mustafa blivit ersättare i partistyrelsen visar en gång för alla att antisemitismen har kommit till Socialdemokraterna för att stanna", skriver han på Newsmill.

Bjöd in homofobisk predikant

Debatten om Mustafa handlade i går om att han i påskas bjöd in den öppet homofobiske predikanten Yasir Qadhi till "Muslimska Familjedagarna" i Stockholm.

– Om man har en drift att göra något som i vår religion anses vara onaturligt, då måste man bekämpa den driften, precis som alkoholisten när han ställs inför alkohol, säger Yasir Qadhi i ett Youtube-klipp.

Inbjudan har gjort att Anders Selin, ordförande för hbt-socialdemokrater i Sverige, tycker att Omar Mustafa ska fundera på om han ska sitta kvar i partistyrelsen.

– Han bör överväga sin plats i partistyrelsen. Det här är belastande både för partiet och för honom, säger han till Expressen.

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund är också kritisk mot att Yasir Qadhi bjöds in att tala.

– Erbjuder man en plattform för personer som är välkända för den här typen av uttalanden, och inte debatterar med dem, så blir det att legitimera deras åsikter, säger hon.

Palm medverkade

På evenemanget där Yasir Qadhi talade medverkade också Veronica Palm, ordförande för S i Stockholm och VU-ledamot. "En riktigt bra happening!", skriver hon på sin Facebook.

Expressen har sökt Veronica Palm, men hon ville inte ge en kommentar.

Stefan Löfven däremot valde i går att bryta tystnaden.

– Han har själv sagt att det var fel handlat, att han kommer att ändra på det och att han står upp mot antisemitismen, säger S-ledaren till Aftonbladet.

Partidistriktet i Stockholms stad ska nu utreda exakt vad som hänt kring Omar Mustafa.

– Skulle det föranleda några frågetecken får vi då se vad som ska göras, säger Löfven till Aftonbladet.

SVT:s "Aktuellt" rapporterade i går att Carin Jämtin redan för ett år sedan varnades för att Omar Mustafa bjudit in antisemiter, men varningarna nonchalerades.

Expressen sökte i går Omar Mustafa och Carin Jämtin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag