Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här går nazisterna till attack mot polisen

Polisens kamera visar hur en av poliserna förlorar balansen vid den våldsamma sammanstötningen.
Foto: POLISEN
Totalt greps 38 personer, misstänkta för våldsamt upplopp och i flera fall även andra brott, så som anstiftan till våldsamt upplopp, vapenbrott, försök till grov misshandel och våld mot tjänsteman.
Foto: POLISEN

Här går nazisterna till attack mot polisen.

Expressen kan för första gången visa polisens filmer från kravallerna på Medborgarplatsen i Stockholm.

Runt 40 anhängare till Nordiska motståndsrörelsen, flera av dem beväpnade med sköldar, gick till samlat angrepp mot polisen på Medborgarplatsen i Stockholm.

Tre nazister är redan dömda för våldsamt upplopp, ytterligare tre är åtalade och många fler åtal är att vänta.

En grå lördag i januari 2016 samlades ett 40-tal anhängare till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen vid Karlaplan för tillsammans marschera genom Stockholm. Vissa av nazisterna bar fanor och andra hade sköldar med texten "Radikal kamp!".

Tidpunkten var inte slumpmässigt vald. Det var fyra dagar före Förintelsens minnesdag, då människor världen över uppmärksammar årsdagen av befrielsen av Nazitysklands förintelseläger Auschwitz i Polen den 27 januari 1945. Syftet med Nordiska motståndsrörelsens demonstration var att "flytta fokus" och i stället "informera allmänheten om den riktiga, pågående förintelsen av vårt folk", skrev nazisterna på sin hemsida.

Konfrontation vid Radiohuset

Nazisterna, som saknade demonstrationstillstånd, gick längs Karlavägen mot Oxenstiernsgatan med polisen i släptåg. När de närmade sig korsningen, med Radiohuset tvärs över gatan, beslutade polisen att stoppa dem "för att förhindra eventuellt angrepp mot Sveriges Radio".

Men nazisterna lydde inte. I stället försökte de trycka sig igenom polisens uppställning. En av dem, Julius Blomberg, 27, greps redan här, misstänkt för att ha stött med sin sköld under hakan på en av poliserna.

Efter gripandet av Blomberg lugnade nazisterna ner sig. Polisens kamera visar hur Markus Nordh, 33, träder fram som deras kontakt med polisen.

– Vi kommer att fortsätta till Medborgarplatsen, säger Nordh till poliserna.

Vid sin sida har han Pär Sjögren, 36. Sjögren är så kallad nästeschef för Nordiska motståndsrörelsen i Dalarna, men är samtidigt ersättare för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Borlänge, efter att 21 personer skrivit hans namn på en SD-valsedel i kommunvalet.

Marschen gick längs Strandvägen, Kungsträdgårdsgatan, Skeppsbron och Götgatsbacken. Oscar Bergström, 22, skanderade i en megafon om den "förintelse" som Nordiska motståndsrörelsen hävdar äger rum.

– Dess offer är inte judar, utan vita människor över hela planeten, skrek han.

Attack mot polisen

Samtidigt fortsatte polisen sin dialog med Markus Nordh. Enligt polisen sade Nordh att Nordiska motståndsrörelsen ville avsluta demonstrationen vid Kulturhustrappan på Medborgarplatsen och vara där i ungefär en halvtimme.

Polisen märkte ut en demonstrationsplats för nazisterna runt trappan med plastband. Men demonstrationståget gick inte in på Medborgarplatsen, utan stannade på Götgatan intill.

– Sköldar till mig! Alla sköldar till mig! skrek Oscar Bergström i megafonen.

Sju sköldbärare ställde upp sig på linje, vända mot polisen. Några poliser gick till sina bilar och hämtade hjälmar.

I polisens film hörs hur någon skriker "Framåt, kamrater" – enligt poliserna på plats är det Oscar Bergström – varpå nazisterna, med sköldbärarna i täten, går till samlat angrepp mot poliserna.

Polisens kamera visar hur en av poliserna förlorar balansen vid den våldsamma sammanstötningen. Under några sekunder ser det ut som att nazisterna ska tränga igenom polisens uppställning. Men snart får polisen övertaget och tvingar ner dem på marken med batongslag.

Ska ha ropat "Sieg Heil"

Totalt greps 38 personer, misstänkta för våldsamt upplopp och i flera fall även andra brott, så som anstiftan till våldsamt upplopp, vapenbrott, försök till grov misshandel och våld mot tjänsteman. En nazist fördes till sjukhus med en huvudskada.

Emil Hagberg, 32, som sitter i Nordiska motståndsrörelsens ledningsråd, blev först inte gripen utan bara omhändertagen. Men när han skulle friges hörde en polis hur han ropade "Sieg Heil", varpå Hagberg greps misstänkt hets mot folkgrupp.

Tre dagar efter händelserna på Medborgarplatsen intervjuades Pär Sjögren, som själv inte är misstänkt för brott i samband med marscen, på Nordiska motståndsrörelsens hemsida. Han förnekade då bestämt att den attack mot polisen som filmen visar hade ägt rum.

Tre dömda och tre åtalade – hittills

Nio månader senare har det rättsliga efterspelet bara börjat. Tre nazister har hittills dömts. Viktor Hagström, 25, dömdes i maj för våldsamt upplopp villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst. En 18-åring dömdes för våldsamt upplopp och försök till misshandel till ungdomsvård och 25 timmars ungdomstjänst. En 17-åring dömdes för våldsamt upplopp till 35 timmars ungdomstjänst. Hagström och 17-åringen överklagade, men hovrätten fastställde domen.

I juli åtalades Julius Blomberg – nazisten som greps redan på Karlavägen – för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Rättegången äger rum i november.

I augusti åtalades Jimmy Björk, 32, Linus Edberg Vosthenko, 22, Philip Olsson, 22, för våldsamt upplopp. Edberg Vosthenko åtalas också för ringa vapenbrott eftersom han misstänks ha haft pepparsprej på sig på medborgarplatsen. Rättegång blir det i början av nästa år.

Alla de åtalade förnekar brott och svarar i övrigt "inga kommentarer" på alla frågor i polisförhören.

Fler åtal väntas

Åklagaren Lucas Eriksson säger att han snart kommer att väcka åtal mot ytterligare åtta personer. Han vet i dag inte hur många personer han kommer att åtala totalt.

– Vi betar av allt eftersom, utifrån granskning av filmer och foton på dem, säger han.

Lucas Eriksson har ännu inte bestämt om han ska åtala någon som anförare av det våldsamma upploppet.

– Det är två personer som är intressanta i det perspektivet, säger han.

Julius Blomberg, 27
Foto: / POLISEN

Julius Blomberg, 27

Åtalad för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd i samband med marschen den 23 januari.

Advokat Bengt-Göran Hugoson:

– Han förnekar brott. Det vittne som finns är åberopat för att styrka det våldsamma motståndet. Men vad gäller den misstänkta träskölden i polisens ansikte är det en ord mot ord-situation, vad jag har förstått.

Markus Nordh, 33
Foto: Polisen

Markus Nordh, 33

Skötte nazisternas kontakt med polisen under marschen den 23 januari.

Misstänkt för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen.

Senast dömd till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp.

Expressen har utan framgång sökt Nordh för en kommentar.

Philip Olsson, 22
Foto: Polisen

Philip Olsson, 22

Åtalad för våldsamt upplopp på medborgarplatsen. Hans försvarare Eric von Platen har inga kommentarer om åtalet mot hans klient.

Senast dömd till 7 månaders fängelse för stöld, skadegörelse, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen och ringa vapenbrott.

Jimmy Björk, 32
Foto: Polisen

Jimmy Björk, 32

Åtalad för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen.

Senast dömd till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp.

Björk har inga kommentarer till åtalet.

– Du, jag vill inte prata med dig, så jag tänker lägga på nu, säger han.

Emil Hagberg, 32
Foto: Roger Vikström

Emil Hagberg, 32

Nordiska motståndsrörelsens internationella talesman och samordnare för nästescheferna.

Misstänkt för hets mot folkgrupp på medborgarplatsen.

Dömdes till 8 månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp. Tidigare dömd för bland annat hets mot folkgrupp.

Hagberg vill inte kommentera brottsmisstankarna mot honom:

– Jag uttalar mig i Motståndsrörelsens egna medier. Adjö, säger han.

Linus Edberg Vosthenko, 22
Foto: Polisen

Linus Edberg Vosthenko, 22

Åtalad för våldsamt upplopp och ringa vapenbrott på Medborgarplatsen.

Har tidigare fått strafföreläggande för brott mot knivlagen.

Edberg Vosthenkos försvarare Jan-Erik Claesson:

– Jag har inga kommentarer för tillfället.

Oscar Bergström, 22
Foto: Polisen

Oscar Bergström, 22

Misstänkt för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen. Stod vid sidan av klungan och skrek i megafon.

Senast dömd till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp och för misshandel av en meningsmotståndare i Uppsala.

Expressen har utan framgång sökt Oscar Bergström.

Pär Sjögren, 36
Foto: Polisen

Pär Sjögren, 36

Nästeschef för Nordiska motståndsrörelsen i Dalarna.

Var på plats på Medborgarplatsen men är inte brottsmisstänkt.

Förekommer under 16 avsnitt i belastningsregistret. Senast dömd för ofredande och brott mot knivlagen.

Expressen har utan framgång sökt Pär Sjögren för en kommentar.

Simon Lindberg, 33
Foto: Expressen

Simon Lindberg, 33

Nordiska motståndsrörelsens ledare.

Var tidigare aktiv i Nationalsocialistisk front, en föregångare till det numera nedlagda Svenskarnas parti.

Simon Lindberg 2007 för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse. Lindberg hade tillsammans med en kamrat gått in i RFSL:s lokal i Kristianstad, "i syfte att misshandla eller hota personer på grund av deras förmodat homo- eller bisexuella läggning", som det står i domen. Lindbergs kamrat misshandlade fyra personer och knivhotade en femte. Lindberg stöttade enligt domen kamraten i dennes brottsliga uppsåt. Dessutom slog Lindberg sönder glasrutan till lokalens ytterdörr.

Fredrik Vejdeland, 38

Fredrik Vejdeland, 38

Vejdeland är politisk strateg och ansvarig utgivare för Nordiska motståndsrörelsens hemsida. I den rollen har han dömts för många fall av hets mot folkgrupp och uppvigling, bland annat för en artikel där Adolf Hitler beskrevs som "den störste folkhjälten i modern tid".

Pär Öberg, 43
Foto: Expo

Pär Öberg, 43

Chef för Nordiska motståndsrörelsens parlamentariska gren och rörelsens presstalesman. Pär Öberg vill inte svara på Expressens frågor om det våldsamma upploppet på Medborgarplatsen, eller om ledningsrådets bakgrund.

– Ni kan faktiskt bara dra åt helvete, säger Öberg.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR)

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en nazistisk organisation grundad 1997. Målet är att genom revolution bilda en nordisk republik som bygger på nationalsocialistiska principer. NMR har numera grenar även i Norge, Danmark och Finland. 2015 bildade rörelsen ett politiskt parti.

NMR tror att större delen av världen har ockuperats av "en sionistisk världselit" och vill återta makten från denna påstådda grupp.

Enligt Säpo är organisationen sluten och hierarkisk, med "många militära influenser".

Den högsta nivån är ledningsrådet med Simon Lindberg som högste ledare. Förra året tog han över efter Klas Lund som varit ledare sedan 1997.

Under ledningen finns lokala avdelningar, så kallade nästen, som leds av nästeschefer. Ett näste består i sin tur av en eller flera grupper som leds av gruppchefer. Men inga aktioner genomförs enligt Säpo utan att vara godkända av som lägst nästeschef.

2014 uppskattade Säpo att NMR i Sverige har 150–200 medlemmar, av vilka 30–40 regelbundet begår politiskt motiverade brott. Inom organisationen finns också flera personer som har begått grova våldsbrott.

År 2014 granskade stiftelsen Expo 119 aktivister som var aktiva i SMR under 2013. 65 personer dömda för brott. 51 procent var dömda för olika typer av våld, såsom mord, misshandel och våldsamt upplopp. 49 procent var dömda för vapenbrott och 17 procent hade dömts för hets mot folkgrupp.

FAKTA

Julius Blomberg, 27

Åtalad för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd i samband med marschen den 23 januari.

Advokat Bengt-Göran Hugoson:

– Han förnekar brott. Det vittne som finns är åberopat för att styrka det våldsamma motståndet. Men vad gäller den misstänkta träskölden i polisens ansikte är det en ord mot ord-situation, vad jag har förstått.

Markus Nordh, 33

Skötte nazisternas kontakt med polisen under marschen den 23 januari.

Misstänkt för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen.

Senast dömd till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp.

Expressen har utan framgång sökt Nordh för en kommentar.

Philip Olsson, 22

Åtalad för våldsamt upplopp på medborgarplatsen. Hans försvarare Eric von Platen har inga kommentarer om åtalet mot hans klient.

Senast dömd till 7 månaders fängelse för stöld, skadegörelse, våldsamt upplopp, hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen och ringa vapenbrott.

Jimmy Björk, 32

Åtalad för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen.

Senast dömd till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp.

Björk har inga kommentarer till åtalet.

– Du, jag vill inte prata med dig, så jag tänker lägga på nu, säger han.

Emil Hagberg, 32

Nordiska motståndsrörelsens internationella talesman och samordnare för nästescheferna.

Misstänkt för hets mot folkgrupp på medborgarplatsen.

Dömdes till 8 månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp. Tidigare dömd för bland annat hets mot folkgrupp.

Hagberg vill inte kommentera brottsmisstankarna mot honom:

– Jag uttalar mig i Motståndsrörelsens egna medier. Adjö, säger han.

Linus Edberg Vosthenko, 22

Åtalad för våldsamt upplopp och ringa vapenbrott på Medborgarplatsen.

Har tidigare fått strafföreläggande för brott mot knivlagen.

Edberg Vosthenkos försvarare Jan-Erik Claesson:

– Jag har inga kommentarer för tillfället.

Oscar Bergström, 22

Misstänkt för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen. Stod vid sidan av klungan och skrek i megafon.

Senast dömd till 6 månaders fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp och för misshandel av en meningsmotståndare i Uppsala.

Expressen har utan framgång sökt Oscar Bergström.

Pär Sjögren, 36

Nästeschef för Nordiska motståndsrörelsen i Dalarna.

Var på plats på Medborgarplatsen men är inte brottsmisstänkt.

Förekommer under 16 avsnitt i belastningsregistret. Senast dömd för ofredande och brott mot knivlagen.

Expressen har utan framgång sökt Pär Sjögren för en kommentar.

Simon Lindberg, 33

Nordiska motståndsrörelsens ledare.

Var tidigare aktiv i Nationalsocialistisk front, en föregångare till det numera nedlagda Svenskarnas parti.

Simon Lindberg 2007 för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse. Lindberg hade tillsammans med en kamrat gått in i RFSL:s lokal i Kristianstad, "i syfte att misshandla eller hota personer på grund av deras förmodat homo- eller bisexuella läggning", som det står i domen. Lindbergs kamrat misshandlade fyra personer och knivhotade en femte. Lindberg stöttade enligt domen kamraten i dennes brottsliga uppsåt. Dessutom slog Lindberg sönder glasrutan till lokalens ytterdörr.

Fredrik Vejdeland, 38

Vejdeland är politisk strateg och ansvarig utgivare för Nordiska motståndsrörelsens hemsida. I den rollen har han dömts för många fall av hets mot folkgrupp och uppvigling, bland annat för en artikel där Adolf Hitler beskrevs som "den störste folkhjälten i modern tid".

Pär Öberg, 43

Chef för Nordiska motståndsrörelsens parlamentariska gren och rörelsens presstalesman. Pär Öberg vill inte svara på Expressens frågor om det våldsamma upploppet på Medborgarplatsen, eller om ledningsrådets bakgrund.

– Ni kan faktiskt bara dra åt helvete, säger Öberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.