Björnen gick till attack när Lars skulle undersöka vad han trodde var ett gryt.Björnen gick till attack när Lars skulle undersöka vad han trodde var ett gryt.
Björnen gick till attack när Lars skulle undersöka vad han trodde var ett gryt.
Efter ett litet tag gav sig björnen av ut i skogen.Efter ett litet tag gav sig björnen av ut i skogen.
Efter ett litet tag gav sig björnen av ut i skogen.

Här går björnen till attack mot Lars

Publicerad

Under rävjakten trodde sig Lars ha hittat ett gryt.

I stället fick han en chockerande överraskning.

Ut ur boet kom i stället en björn som hade blivit väckt ur sitt ide.

– Jag trodde att den skulle flyga på mig, säger Lars.

Lars Wäppling var under veckan ute och jagade räv och mård i Offerdal tillsammans med en vän.

De släppte i väg sin jakthund fri för att få upp ett spår, men efter ett tag kunde de se på hundens GPS att den hade stannat lite längre fram.

Lite längre fram, vid vad som såg ut att vara ett gryt, stod hunden och skällde.

– Jag började gräva i hålet för att se vad som fanns där inne. Det var då jag hörde något som morrade, säger Lars.

Inga ungar

Bara några sekunder senare såg han hur en fullvuxen björn kom ut ur boet i full fart. I stället för ett rävgryt hade man väckt björnen ur sitt ide.

För Lars kom det hela som en chock.

– Jag hade haft handen precis där den låg, inne i boet. Sådan tur är så har jag stött på björn flera gånger tidigare under jaktsäsongen, det var en stor fördel. Det enda jag försökte göra var att backa. Men jag trodde att björnen skulle flyga på mig, säger han.

I stället stannade björnen upp efter det första utfallet. Lars hund började skälla för fullt när den såg vad som hände, och efter ett kort tag gav sig björnen av in i skogen.

Lars kontrollerade sedan idet efter björnungar, men några sådana fanns inte.

"Gör inte om misstaget"

– Efteråt kontaktade vi länsstyrelsen så att de skulle kunna säkerställa att björnen fick komma tillbaka till sitt ide, säger han.

Efteråt har Lars funderat över om han gjorde något misstag som ledde till att björnen väcktes ur sitt ide.

Men efter att ha tänkt igenom situationen menar han att det hela var en slump.

– Visst var det vårt fel att det blev som det blev, men vi var så säkra på att det var ett gryt när vi såg rävspåren som fanns runtomkring. Men det här var första och enda gången vi gör ett sådant misstag, säger Lars.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag