Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här fuskar hon – igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Inblandad i maktkupp. Som förbundssekreterare i SSU försökte ungdoms- och förskoleminister Lena Hallengren tvinga SSU-distriktet i Skåne att acceptera 714 nya medlemmar – som i själva verket var 226 personer varav 201 redan var SSU-medlemmar.
Foto: SVEN-ERIK

Lena Hallengren försökte kuppa in 714 nya medlemmar i SSU Skåne, för att säkra högerfalangens makt.

I själva verket var de bara 25.

Det framgår av ett dokument som Expressen har tagit del av.

SSU drog i går tillbaka sin bidragsansökan för 2005. Kritiken från de interna granskarna blev för hård. Ungdomsstyrelsen kommer nu att polisanmäla SSU för misstänkt falska medlemstal. Från politiskt håll restes i går också krav på att ungdoms- och förskoleminister Lena Hallengren tar time-out från ungdomsfrågorna. Hon har redan figurerat i misstankarna om bidragsfusk i SSU Kalmar.

Kuppförsök i Skåne

 Och Expressen kan i dag avslöja att hon varit inblandad i ännu en medlemsskandal. Denna gång gäller det inte pengar – utan makt. Från 1999 till 2002 var Lena Hallengren SSU:s förbundssekreterare. Våren 2000 reste hon till Malmö för att tvinga SSU Skåne att godta 714 nya medlemmar. Som i verkligheten bara var 25 stycken. Det avslöjas i ett internt PM från SSU Skåne. Distriktsstyrelsen i Skåne hade på vintern år 2000 fattat misstankar när sju nya klubbar med exakt 102 medlemmar i varje plötsligt nyanmäldes från högerkretsen SSU Helsingborg. Gränsen för att skicka maximalt antal ombud till distriktets årskongress låg nämligen vid 101 medlemmar.

Redan medlemmar

 De 714 visade sig bestå av 226 fysiska personer som anslutits till tre klubbar var. Men 201 av dem var redan medlemmar i någon av de tio gamla klubbarna i SSU Helsingborg. Inrapporteringen av de 714 skedde dessutom för sent, noteras i PM:et. Enligt 1999 års nya stadga var dubbelräkning förbjudet. Men Hallengren hävdade nu att SSU Skåne måste göra ett undantag i enlighet med ett beslut från förbundsstyrelsen.

Upprört utrop

 I PM:et, skrivet av Tony Johansson som då satt i SSU Skånes distriktsstyrelse, beskrivs Hallengrens besök: "När jag erbjöd den rimliga kompromissen att vi accepterar de 714 namnen i de försent rapporterade klubbarna, men med den nya stadgan, som endast räknar en person en gång, utropade Hallengren upprört: ’Tycker du verkligen att det är en rättvis kompromiss?’" . – Jag står för allt jag har skrivit. I övrigt vill jag inte kommentera, säger Tony Johansson i dag till Expressen.

"Uppenbara fel"

 Fem ledamöter i SSU:s förbundsstyrelse försökte förhindra att Lena Hallengren reste till Malmö för att läxa upp SSU Skåne. – Det fanns uppenbara fel. Vi reagerade på att det var just 102 i varje klubb, säger en av dem, Åsa Karlsson. – Majoriteten gjorde en politisk tolkning av stadgarna, säger en annan, Jörgen Olsson. Om Hallengrens kupp lyckats hade all makt i SSU Skåne hamnat hos högerfalangen. I slutändan vägrade dock distriktsstyrelsen ge vika.

FAKTA

Hallengren:
Självklart ska stadgar följas
Förskoleminister Lena Hallengren försvarar sig och menar att en förbundssekreterare i SSU just har i uppgift att lösa konflikter av den typ som uppstod i Skåne.

Det stämmer att en förbundssekreterare ibland tvingas medla vid situationer av oenighet och konflikt i de lokala organisationsleden , säger hon i en skriftlig kommentar.

Hon fortsätter:
Eftersom kongressen beslutade om nya stadgar 1999 som skulle implementeras 2000 var det förbundsstyrelsens uppgift att tolka stadgarna vid oenighet eftersom det är förbundsstyrelsen som fått kongressens förtroende att mellan kongresser leda SSU:s arbete.


Ingen anmälan
Lena Hallengren påpekar också att förbundsstyrelsens arbete självklart är föremål för dels debatt vid förbundskongresserna, dels revision.
Hon tillägger:
Självklart ska stadgar följas.
Expressens kontroll visar att någon anmälan inte lämnades in till närmaste ordinarie SSU-kongress 2001.
Enligt Expressens källor berodde det på att Lena Hallengrens besök inte ändrade distriktsstyrelsens beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.