Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här framkallar du bilden bäst

Digitalkameror och Facebook i all ära, men allt fler vill ha bilderna på papper.
Vad kostar det egentligen att framkalla digitalbilder, och hur bra blir det?
Expressen har testat de sju största leverantörerna.

FAKTA

Så gjorde vi testet


Vi skickade två bilder, exakt samma, till varje företag. En av bilderna hade beskurits en aning för se hur leverantören hanterade det missanpassade formatet.
* Den ena bilden är tagen utomhus sommartid. Den andra är tagen inuti en flyplanskabin med många mörka detaljer. Frågan var: Kan kontrasten och detaljskärpan behållas trots de mörka partierna?
* Från varje leverantör beställde vi en förstoring av varje bild, i formatet 20x30 centimeter.
* I omdömet har vi vägt in priset och resultatet. Leveranstiderna är jämna. Det tog tre dagar för Korthusets bilder att komma fram, och fyra dagar för de övriga.
* Bilderna togs med en Nikon D2x i full upplösning och med högsta bildkvalitet. De är därefter beskurna.

Om ljus och kontrast


Ljuset i en bild bestäms av hur ljusa bildpunkterna är.
* Kontrasten är förhållandet mellan de mörkaste och ljusaste partierna. För lite kontrast gör att bilden känns utsmetad och dimmig.
* En bild med stort kontrastomfång, alltså med både nästan vita och nästan svarta partier är svårast att få bra vid framkallningen. Gör man bilden lite för ljus (för att få fram de mörka detaljerna bättre) blir de ljusaste partierna lätt helvita. Det kallas att bilderna ”spricker”, något man till varje pris vill undvika.

Framkallar du dina digitalbilder?


Framkalla.com

www.framkalla.com
Här kan du välja mellan matt eller blankt fotopapper, och du kan också få dina bilder med en vit kant runt – praktiskt för om du vill ha bilden i fotoram. Beställningsformuläret är inte helt lättbegripligt. Det är lätt att välja fel.
Pris: 20x30cm – 19,90 kronor.
Betalningssätt: Faktura. (porto på 39 kronor tillkommer).
Resultat: Det här är inte bra. Flygbilden saknar kontrast, och har ett gråmjölkigt dis över sig. Bilden är ljusare och mer detaljrik i original. Sommarbilden är däremot alldeles för mörk. Den ljusröda badmadrassen är oxblodsfärgad, och ansiktet går knappt att se.
Betyg: 2 getingar av 5


Fujidirekt

www.fujidirekt.se
Vill du ha något annat format på dina bilder än standardformaten (som i vårt fall) måste du gå igenom en frustrerande långsam och krånglig beställningsprocess.
Pris: 10x-format (något höjdmått anges inte) – 0,65 kronor, 20x30 cm – 9 kronor.
Betalningsätt: Faktura (porto på 29 kronor tillkommer).
Resultat: Bilderna är bara snäppet bättre än Önskefotos. På sommarbilden är ansiktet lite för mörkt, men inte att alla detaljer försvinner.  Flygbilden har istället ljusats upp för mycket, så till den grad att pannan nästan går över i helt vitt. Men bara nästan. Betyget farligt nära en tvåa.
Betyg: 3 getingar av 5


Proprint

www.proprint.se
Föredömligt beställningssystem, där miniatyrbilder visas med en lättbegriplig beställningsmeny under varje bild. Högsta betyg för sajten! Tyvärr förhållandevis dyra.
Pris: 10x15 cm – 2,65 kronor, 20x30 cm – 25 kronor.
Betalningssätt: Kreditkort eller faktura (faktura kostar 19 kronor extra)(Porto med 21 kronor tillkommer)
Resultat: Överlägset bäst i test. Hudtonerna är helt rätt, ljus- och kontrastförhållandena exakt som hos originalen. Det ser ut som om någon har ställt färger och ljus manuellt för varje bild.
Betyg: 5 getingar av 5 Överlägset bäst!Photobox

www.photobox.com
Photobox-sajten är massiv. Fördelen är att det finns många tjänster att välja bland. Nackdelen är att det tar lång tid för förstagångsbesökaren att hitta  rätt. Ett flertal stavfel förvirrar ytterligare.
Pris: 10x15 cm – 0,69 kronor, 20x30 cm – 5,00 kronor.
Betalningssätt: Uteslutande kreditkort (Mastercard eller Visa – Porto på 19 kronor tillkommer).
Resultat: Korten, som skickas från Frankrike, kommer en dag senare än de andra. Resultatet blir knappt godkänt. Sommarbilden är alldeles för mörk – ansiktet syns inte ens. På flygbilden syns alla detaljer tydligt medan färgerna är fel.
Betyg: 2 getingar av 5.


Önskefoto

www.onskefoto.com
Normalt laddar man först upp sina bilder, och anger sedan storlekar och papperstyp för varje bild. Hos Önskefoto talar man först om vilken typ av bilder man vill ha, och först därefter laddas bilderna upp. Bra för nybörjaren!
Pris: 10x15 cm – 1,49 kronor, 20x30 cm – 24 kronor.
Betalningssätt: Kreditkort eller faktura (Portoavgift på 40 kronor tillkommer).
Resultat: Flygbilden har ljusats upp alldeles för mycket, så mycket att en del områden som har tydlig färgtäckning istället gått över helt i vitt. Det är oacceptabelt. Samtidigt är sommarbilden på tok för mörk, och ansiktet går inte att se.
Betyg: 1 geting av 5.


Korthuset

www.korthuset.se
Enkel och lättbegriplig sajt. Att byta framkallningsstorlek är ett litet projekt i sig, men det är svårt att göra fel. Märkligt med en ”startavgift”.
Pris: 10x15 cm – 0,99 kronor, 20x30 cm – 19 kronor.
Betalningssätt: Faktura eller upphämtning i någon av Korthusets butiker (Startavgift på 19 kronor och porto på 21 kronor tillkommer).
Resultat: Riktigt bra bilder. Sommarbilden blir ett litet snäpp för ljus, medan flygplansbilden ligger helt rätt. Möjligen skulle man önska sig lite mer kontrast, lite mer ”knuff” i bilderna, men det är finlir.
Betyg: 4 getingar av 5.


Odenlab

www.odenlab.se
Första gången du laddar in startas en hjälpsam animation som visar de olika funktionerna. Tacksamt!
Odenlab är klart dyrast i testet. Totalt slutade notan för våra två bilder på 120,40 kronor.
10x15 cm – 2,60 kronor, 20x30 cm – 35,20 kronor.
Betalningssätt: Keditkort (Startavgift på 20 kronor tillkommer, liksom porto med 30 kronor).
Resultat: Odenlab är dyra, men når kvalitetsmässigt inte alls upp till testvinnaren Proprint. Flygbilden är för ljus, och bilden spricker upp i pannan, medan sommarbilden är för mörk. Ett plus i kanten blir det däremot för detaljrikedomen i bilderna.
Betyg: 3 getingar av 5.

Fotnot: I testet deltog även Lofoto, men på grund av problem med Posten kom bilderna aldrig fram.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!