Här framkallar du bilden bäst

Publicerad
Uppdaterad
Digitalkameror och Facebook i all ära, men allt fler vill ha bilderna på papper.
Vad kostar det egentligen att framkalla digitalbilder, och hur bra blir det?
Expressen har testat de sju största leverantörerna.


Framkalla.com

www.framkalla.com
Här kan du välja mellan matt eller blankt fotopapper, och du kan också få dina bilder med en vit kant runt – praktiskt för om du vill ha bilden i fotoram. Beställningsformuläret är inte helt lättbegripligt. Det är lätt att välja fel.
Pris: 20x30cm – 19,90 kronor.
Betalningssätt: Faktura. (porto på 39 kronor tillkommer).
Resultat: Det här är inte bra. Flygbilden saknar kontrast, och har ett gråmjölkigt dis över sig. Bilden är ljusare och mer detaljrik i original. Sommarbilden är däremot alldeles för mörk. Den ljusröda badmadrassen är oxblodsfärgad, och ansiktet går knappt att se.
Betyg: 2 getingar av 5


Fujidirekt

www.fujidirekt.se
Vill du ha något annat format på dina bilder än standardformaten (som i vårt fall) måste du gå igenom en frustrerande långsam och krånglig beställningsprocess.
Pris: 10x-format (något höjdmått anges inte) – 0,65 kronor, 20x30 cm – 9 kronor.
Betalningsätt: Faktura (porto på 29 kronor tillkommer).
Resultat: Bilderna är bara snäppet bättre än Önskefotos. På sommarbilden är ansiktet lite för mörkt, men inte att alla detaljer försvinner.  Flygbilden har istället ljusats upp för mycket, så till den grad att pannan nästan går över i helt vitt. Men bara nästan. Betyget farligt nära en tvåa.
Betyg: 3 getingar av 5


Proprint

www.proprint.se
Föredömligt beställningssystem, där miniatyrbilder visas med en lättbegriplig beställningsmeny under varje bild. Högsta betyg för sajten! Tyvärr förhållandevis dyra.
Pris: 10x15 cm – 2,65 kronor, 20x30 cm – 25 kronor.
Betalningssätt: Kreditkort eller faktura (faktura kostar 19 kronor extra)(Porto med 21 kronor tillkommer)
Resultat: Överlägset bäst i test. Hudtonerna är helt rätt, ljus- och kontrastförhållandena exakt som hos originalen. Det ser ut som om någon har ställt färger och ljus manuellt för varje bild.
Betyg: 5 getingar av 5 Överlägset bäst!Photobox

www.photobox.com
Photobox-sajten är massiv. Fördelen är att det finns många tjänster att välja bland. Nackdelen är att det tar lång tid för förstagångsbesökaren att hitta  rätt. Ett flertal stavfel förvirrar ytterligare.
Pris: 10x15 cm – 0,69 kronor, 20x30 cm – 5,00 kronor.
Betalningssätt: Uteslutande kreditkort (Mastercard eller Visa – Porto på 19 kronor tillkommer).
Resultat: Korten, som skickas från Frankrike, kommer en dag senare än de andra. Resultatet blir knappt godkänt. Sommarbilden är alldeles för mörk – ansiktet syns inte ens. På flygbilden syns alla detaljer tydligt medan färgerna är fel.
Betyg: 2 getingar av 5.


Önskefoto

www.onskefoto.com
Normalt laddar man först upp sina bilder, och anger sedan storlekar och papperstyp för varje bild. Hos Önskefoto talar man först om vilken typ av bilder man vill ha, och först därefter laddas bilderna upp. Bra för nybörjaren!
Pris: 10x15 cm – 1,49 kronor, 20x30 cm – 24 kronor.
Betalningssätt: Kreditkort eller faktura (Portoavgift på 40 kronor tillkommer).
Resultat: Flygbilden har ljusats upp alldeles för mycket, så mycket att en del områden som har tydlig färgtäckning istället gått över helt i vitt. Det är oacceptabelt. Samtidigt är sommarbilden på tok för mörk, och ansiktet går inte att se.
Betyg: 1 geting av 5.


Korthuset

www.korthuset.se
Enkel och lättbegriplig sajt. Att byta framkallningsstorlek är ett litet projekt i sig, men det är svårt att göra fel. Märkligt med en ”startavgift”.
Pris: 10x15 cm – 0,99 kronor, 20x30 cm – 19 kronor.
Betalningssätt: Faktura eller upphämtning i någon av Korthusets butiker (Startavgift på 19 kronor och porto på 21 kronor tillkommer).
Resultat: Riktigt bra bilder. Sommarbilden blir ett litet snäpp för ljus, medan flygplansbilden ligger helt rätt. Möjligen skulle man önska sig lite mer kontrast, lite mer ”knuff” i bilderna, men det är finlir.
Betyg: 4 getingar av 5.


Odenlab

www.odenlab.se
Första gången du laddar in startas en hjälpsam animation som visar de olika funktionerna. Tacksamt!
Odenlab är klart dyrast i testet. Totalt slutade notan för våra två bilder på 120,40 kronor.
10x15 cm – 2,60 kronor, 20x30 cm – 35,20 kronor.
Betalningssätt: Keditkort (Startavgift på 20 kronor tillkommer, liksom porto med 30 kronor).
Resultat: Odenlab är dyra, men når kvalitetsmässigt inte alls upp till testvinnaren Proprint. Flygbilden är för ljus, och bilden spricker upp i pannan, medan sommarbilden är för mörk. Ett plus i kanten blir det däremot för detaljrikedomen i bilderna.
Betyg: 3 getingar av 5.

Fotnot: I testet deltog även Lofoto, men på grund av problem med Posten kom bilderna aldrig fram.
Fredrik Granlund
Fredrik Granlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag