Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här fortsätter chatten med Jan Guillou

Peter: Hur ser du på uppgiften i Svd idag, att den som du uppgett initierade IB-affären på Tennstopet, visar sig vara vid liv och helt förnekar vad du skrivit i dina memoarer?
Jan Guillou: Det är obegripligt för mig, i all synnerhet då det gäller en så liten sak. Och jag förställde mig inte annat än att denne Bengt Erlandsson fortfarande var vid liv. Han är märkligt nog den ende omnämnde personen av hundratals som kommit med invändningar.

Mattias: Hej Jan! Vad säger du om att Mona Sahlin säger att du ska lägga upp korten på bordet, när sossarna fortfarande gör allt för att mörka IB-affären?
Jan Guillou: Jag tror inte Mona Sahlin tänkte sig för, utan bara hoppa fram och ha en synpunkt, hon också. Ungefär som det gällt Anna Anka.

Kalle: Att du var ung och naiv kan man förstå , men du är ganska mycket vänster (Maoist ) fortfarande eller har du blivit mer höger ? Var placerar du dig idag i mitten ???
Jan Guillou: Någonstans till vänster om vänsterpartiet, där det inte finns något parti. men maoismen var det länge sedan jag slutade svärma för. Och kommunist kallar jag mig inte.

Bokman: Har du någon ny bok på g?
Jan Guillou: Jag har ett kanske alldeles för stort projekt på gång, att skriva en europeisk familjesaga som spänner över flera länder åren 1901-2001. Kanske har jag tagit mig vatten över huvudet, vi får se.

Sven: Tycker du att du är en sk."besserwisser" Ekberg är ju enligt dig inget ljushuvud och Lemberg är ju juridiskt okunnig.
Jan Guillou: Omdömena om Ekberg och Lemberg är fullt korrekta. Ditt omdöme om mig håller jag förstås inte med om.

Zixten: Hej! Vad tycker du om Kjell Östbergs artikel om IB-affären idag i Aftonbladet?
Jan Guillou: Att Mona Sahlin borde tvingas läsa den fem gånger.

Ida: Jag tycker synd om dig Jan men visst är det kört med dig nu? Elelr hur?
Jan Guillou: Jag anser fortfarande att ryktet om min död är överdrivet.

Petra: Hur är det att vara så känd att både statsministern och oppositionsledaren kommenterar dig?
Jan Guillou: I det här sammanhanget inte särskilt kul. Det är roligare när de berömmer mina böcker.

Mats: Tror du att människor kommer att vara lite försiktiga med vad dom säger till dig nu pga att dom inte litar på dig längre?
Jan Guillou: Inte ett ögonblick.

Henrik Andersso: Vilken typ av information har du lämnat till den Palestinska underrättelsetjänsten. Vilken information har du fått från dem?
Jan Guillou: Det är alldeles för länge sedan för att jag ska kunna svara på det, men det handlar naturligtvis om politik och Gunnar Ekbergs förehavanden i Mellanöstern.

Rille: Hur avbryter man egentligen en förbindelse med KGB?
Jan Guillou: Man säger att skäl som ni snart kommer att förstå, om ni läser tidningarna vilket ni gör, kommer vi aldrig någonsin mer att kunna träffas. Tack för kaffet. En sån hälsning kan inte missförstås.

Jim: Har du lämnat ut information som du ångrat?
Jan Guillou: Nej, för då skulle jag inte lämnat ut den.

Roffe: Jag har aldrig läst någon bok av dig,men nu skall jag göra det,har du någet bra förslag på introbök ?
Jan Guillou: "Tjuvarnas marknad" är en rolig samtidssatir. "Madame Terror" är kanske min bästa bok i thrillerformatet.

Hans: Levde du i tron att detta aldrig skulle komma upp till ytan? Eller undrade du bara när?
Jan Guillou: Jag självbedrog mig nog med att historien låg för långt bak i tiden för att komma fram. Annars hade jag nog tröskat igenom den i min senaste bok.

Janne: Om det nu är så att du skulle ha gjort fel Varför har då inte SÄPO sagt något tidgare domhar väl full koll på alla i dag
Jan Guillou: Det är verkligen den stora frågan. SÄPO borde ha gjort vad dom alltid säger att dom gör i såna här situationer. Tagit kontakt, varnat mig och inlett ett samarbete. Då hade allting sett annorlunda ut.

Ior: Ställer inte detta drev som dragits igång emot dig frågor hos dig själv hur vår tids media och sensationsjournalistik fungerar ?
Jan Guillou: Jag är väl medveten om hu journalistiken fungerar i vår tid, fattas bara. Om jag hade varit en okänd person hade detta inte varit någon story alls.

simon: Att på kgbs uppdrag försöka knycka amerikanska ambassadens interna hemliga telefonkatalog mmed hjälp av lemberg, i syfte att ryssarna skall kunna ta reda på vilka som jobbar för CIA, är det medhjälp till främmande makts underrättelseverksamhet i Sverige eller repotage?
Jan Guillou: Det skulle i så fall sannolikt vara brottsligt. Men jag förstår inte riktigt Lembergs historia i det här avseendet.

Pelle: Tror du att det finns det någon liknande organisation som IB idag?
Jan Guillou: Självklart vet jag det. Eftersom jag var inbjuden som högtidstalare på den svenska underrättelsetjänstens 100-årsjubileum på Karlbergs slott. Såväl SÄPO som underrättelsetjänsten har en annan syn på mig än vad Expressen har.

Bosse: Kommer det ett nytt TV-program nu typ "Rekordmagasinet" där du kommer att övertyga Svenska folket att du är oskyldig ??!!
Jan Guillou: Den som talar i egen sak har valt en åsna till försvarare, konstaterade redan romarna.

Björn: Har du någon helst kontakt med ryssarna idag?
Jan Guillou: Nej faktiskt inte. Trots att jag rest en hel del på jaktresor till Ryssland. Hade de velat kontakta mig för att tala om gamla tider hade det varit enkelt. Men vår ömsesidiga beröringsskräck sitter tydligen i.

Kock Röd: Varför tycker du så illa om SÄPO? Du har aldrig dragit dig för att håna dem. Är det för att du är motståndare till Svensk säkerhetspolitik?
Jan Guillou: Nej, därför att de alltid jagat fel personer. De är sämst i västvärlden på att fånga ryska säkerhetsspioner men bäst på att övervaka vänsterungdomar och svartskallar. Det upprör mig som skattebetalare.

per: har du varit med och förhört någon, eller vet du om någon blivit förhörd pga uppgifter/rapporter du lämnat till kbg
Jan Guillou: Självklart inte och jag förstår inte ens frågan.

Petter: Hej Jan. Hur ser du på FRAs enorma möjligheter till avlyssning av folket och de 'garantier' om att allt kommer att skötas lagenligt? Spelar någonsin en spionorganisation efter reglerna?
Jan Guillou: Spionorganisationer är experter på att kringgå regler. FRA-lagen är en logisk fortsättning på den antidemokratiska lagstiftningsvåg som inleddes i hela västvärlden efter den 11 september.

mattis: Tycker du inte det är konstigt att ingen på säpo läckt detta tdigare ?
Jan Guillou: Jo, framförallt att de aldrig tog kontakt med mig under alla dessa år.

jukka kartano: Stå på dig jan inget att skämmas,alla finska topppolitiker hade ryska vänner det var på tiden då,inget annat!
Jan Guillou: Jo, kallas för husryssar. Sån var min relation också under de två sista åren.

Franke: Men varför berättade du inte om KGB-kontakterna i din senaste bok? Det hade ju spöat det mesta av det andra materialet i boken och dessutom desarmerat kritiken..
Jan Guillou: Jag tyckte inte att det var tillräckligt intressant eftersom det bara var storyn om ännu ett misslyckande. Jag gjorde därvidlag en annan publicistisk bedömning än Expressen. Så i efterhand kan man nog konstatera att det varit bättre att ägna saken ett tiotal sidor, istället för som nu bara ett tiotal rader.

Andreas: Hej Jan. Varför tror du Säpo valde att släppa dokumenten om dig nu. Kan det ha något att göra med dina kritiska krönikor om Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan?
Jan Guillou: Nej det tror jag inte. Det var inte SÄPO som släppte dokumenten utan någon gök på Riksarkivet.

Stefan: Har vi dubbelagenter idag?
Jan Guillou: Det utgår jag ifrån. Och det utgår alla ifrån.

per: vad var det kgb ville att du skulle bidra med? du har själv sagt att det inte var dina erfarenheter.
Jan Guillou: Främst skulle jag bidra med min ungdom och mina eventuellt lysande framtidsutsikter. Det gjorde å ena sidan umgänget ofarligt, å andra sidan fick jag inte veta särskilt mycket som kunde bli till journalistisk nytta.

Carl: Skulle du kalla dig kommunist idag?
Jan Guillou: Nej, jag kallar mig socialist.

juan: Tror du att det egentligen är någon skillnad på att jobba för KGB eller CIA ?
Jan Guillou: Inte i tekniskt avseende, men i moraliskt och politiskt avseende naturligtvis. Och risken att åka fast är mycket större för en KGB-agent än någon som jobbar för CIA. SÄPO har aldrig satt fast någon CIA-agent i Sverige, det är bara folket i Bild Kulturfront som gjort. Och att Olof Palme i sin ungdom lämnade uppgifter om svenska ungdomar till CIA tycks inte uppröra någon (se kultursidan i dagens Aftonbladet).

Benny: Hej Jan! Du och Leif GW har ju stått varandra nära!? Vad anser du om hans reaktion i pressen häromdagen då han kommenterade denna historia?Hoppas det går bra för Dig ut genom detta! Och det är säkert många som står på Din sida!
Jan Guillou: Leif blev hårdvinklad och lurad av Expressen, men skrev sedan en egen artikel för att kompensera den saken.

Göran Erlandsso: Hej igen Jan! Jag läste i ett av dina mailsvar att efter IB-affären ville "Ivan och hans grabbar" inte mera ha med dig att göra. Detta förstår jag inte! Sett ur deras perspektiv (när dammet lagt sig) var du ju nu hjälte. Som s.k påverkansagent borde ditt värde för dem ha varit tiofalt större? MVH/Göran E.
Jan Guillou: Och riskerna hade varit tiofalt större. Det avgjorde säkert saken.

HAG: Hej Jan, på vilket sätt påverkar det att du är fransk medborgare? Var KGB medvetna om det? Påverkar det saken juridiskt? Eller har du dubbel medborgarskap?
Jan Guillou: det är sant att jag var fransk medborgare vid den här tiden. Men det hade ingen betydelse vare sig juridiskt eller på annat sätt. Möjligen hade man kunnat utvisa mig efter IB-domen, men då hade jag bara hamnat i den franska underrättelsetjänsten Vilket inte hade varit till glädje vare sig för mig eller för den svenska underrättelsetjänsten. Planerna på att begära mig utvisad inställdes därför. Förutom att det hade sett illa ut när mina små blonda gråtande barn tog farväl av en handbojad pappa på Arlanda.

moderator: Tack alla som ställer frågor! Chatten med Jan Guillou fortsätter till klockan 15.

j: Vem förutom din fru (utgår jag ifrån...) har stöttat dig bäst den gångna helgen?
Jan Guillou: Ett tiotal av mina närmaste vänner har hört av sig med uppmuntrande tillrop.

Petrus: Hur mår du och hur har du mått de här dagarna?
Jan Guillou: De senaste dagarna har jag befunnit mig i en intellektuell torktumlare och jag börjar bli lite trött i huvudet.

Daniel: Stort fan, men att påstå att det var helt oskyldiga kontakter och att det var en jakt på det stora scoopet är väl att ta i eller? På 70-talet hade man väl inte samma syn på KGB och de röda som idag eller hade man det? Du har ju alltid varit lite röd menar jag. Kom att tänka på den där boken Pol Pots leende när Jan myrdal och andra rödingar inte har en aning om hur det egentligen var. Historien har ju långt senare lagt domen. Kommentar?
Jan Guillou: Vi "maoister" betraktade Sovjetunionen som ett ännu större hot mot mänskligheten än USA. Också som ett stort hot mot Sverige. det var alltså huvudfienden som jag var ute efter. Vilket var lika ädelt som fåraktigt. Men det där med Kambodja gick jag aldrig på.

Olof: Talade du ryska när du träffade de ryska agenterna?
Jan Guillou: Nej min ryska duger bara till jakt i Sibirien. Agenterna talade utmärkt engelska.

Nicke Nyfiken: Är du medveten om att den enda möjligheten för dig är att skylla på "journalistscoopsideerna" för att framstå som ren. Känns det besvärande?
Jan Guillou: Nej, för att det är fullständigt logiskt. Och den enda sannolika förklaringen till att en vänsterextremist som hatar Sovjetunionen umgås med KGB.

AnnaLena: Du och din bäste vän Leif GW var på besök på KGB-högkvarteret i Moskva för nåt år sedan. Inte ens då berättade du för honom att du jobbat åt KGB. Han är förvånad och jag med.
Jan Guillou: Min gode vän Leif GW är den skvallrigaste person jag känner. Det hade varit dumt att berätta något sådant för honom.

Inger: Vad fick KGB att tro att du hade lysande framtidsutsikter? Det var ju inte direkt någon högkvalitativ och politiskt aktiv tidning som du o Lemberg arbetade för när du inledde ditt samarbete med KGB?
Jan Guillou: Jag är inte säker på att jag är rätt person att svara på den frågan. Men jag hade framåtanda och goda språkkunskaper. Och en uppenbar karriärmöjlighet i det svenska samhället. Idealet för KGB hade naturligtvis varit om jag lämnat journalistiken och gjort en politisk karriär istället. Jag var alltså en påläggskalv.

Klas: Skrattar ryssarna åt denna uppståndelse? Stå på dig!
Jan Guillou: Jag tror inte ryssarna skrattar. Jag tror de är lika besvärade som jag av alla antydningar om att de skulle varit inblandade i IB-affären.

Elin: Kan du se någon skillnad mellan åsiktregistrering för att skydda demokratin (IB) och åsiktsregistrering i syfte att främja det sovjetiska politiska systemet (KGB)? Vari, menar du, består denna skillnad?
Jan Guillou: I filosofisk mening är det ingen skillnad. Staten vill kontrollera medborgarna, staten vill leta upp sina fiender. Så långt lika. Sen är den svenska staten en mycket snäll stat jämfört med den sovjetiska. Och det är en stor skillnad.

moderator: Nu är chatten slut! Stort tack Jan Guillou för att du svarat på läsarnas frågor. Tack också alla läsare som deltagit i chatten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!