Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här försvarar Mustafa en homofientlig imam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Omar Mustafa försvarade den homofientlige imamen Sheik Abdullah Hakim Quick.
Foto: Scanpix

Här – i en debatt i "Studio ett" i Sveriges Radio – försvarar Omar Mustafa den homofientlige imamen Sheik Abdullah Hakim Quick som blev inbjuden av Mustafa till Unga muslimers konferens i april 2010.

Imamen har bland annat sagt att "en av de farligaste grupperna som är på väg att komma upp till ytan är de homosexuella."

– Om man lever som muslim, och vill leva efter islams regler, då lever man i ett äktenskap som är byggt mellan man och kvinna, sa Mustafa samtidigt i programmet.

S-politikern Omar Mustafa – som nyligen valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse – har bland annat kritiserats av Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, för att ha bjudit in föreläsare med kända antisemitiska profiler till bland annat "Muslimska familjedagarna". Omar Mustafa sitter även som ordförande för Islamiska Förbundet.

Tidigare har han varit aktiv i organisationen "Unga muslimer" - som vid ett tillfälle år 2010 bjöd in en imam som har uttalat sig fientligt om homosexuella.

I en ljudupptagning som spelades upp i P1:s "Studio Ett" år 2010  kan man bland annat höra imamen säga:

"En av de farligaste grupperna som är på väg att komma upp till ytan är de homosexuella. De kommer att ta över samhället. Och när de tar över, då är förstörelsen nära. De frågade: vad är islams ståndpunkt? Och jag sa till dem: Sätt mitt namn på listan. Straffet är döden.".

Omar Mustafa medverkade i samma program, och berättade då att "Unga muslimer", sedan de uppmärksammats på hans uttalanden, ringde upp och frågade imamen om hans åsikter kring homosexualitet:

– Vi har frågat honom och han hävdar att det här inte är hans åsikter, sade Omar Mustafa i programmet – men försvarade samtidigt imamen:

– Man behöver ha förståelse för att han kommer från en miljö i Sydafrika där det är ganska utspritt med sådana åsikter och att vi som svensk organisation inte behöver stå för allt han har sagt, säger Omar Mustafa till "Studio ett".

När Omar Mustafa själv fick frågan av programledaren i "Studio Ett" om vad den islamiska livsstilen säger om homosexualitet svarade han på följande sätt:

– De som väljer att leva efter islamisk livsstil som är byggd på vissa regler och värderingar ska ha all rätt att förespråka det. Och de som väljer en annan livsstil som är byggd på homosexualitet eller en annan livsåskådning med sin familj eller sina sexuella relationer ska ha all rätt att göra det.

Studio ett: Vad säger den islamiska livsstilen om homosexualitet?

– Islamisk livsstil bygger på vissa värderingar, familjen ser ut på ett visst sätt. Det är en tydlig islamisk livsstil. Men islam tvingar inte på sin livsstil eller att alla människor ska leva på det här sättet och att de som inte gör det ska dödas. Det uppfattar inte vi som islamisk livsstil. Vill man leva efter de här reglerna och avstå från alkohol, och avstå från sex före äktenskapet och avstå från ränta så är det en livsstil som vi förväntar oss att folk ska respektera, säger Omar Mustafa till "Studio Ett".

Studio ett: Ska man också avstå från homosexualitet om man vill leva i enlighet med islam?

– Om man lever som muslim, och vill leva efter islams regler, då lever man i ett äktenskap som är byggt mellan man och kvinna. Det är den islamiska livsstilen. Vill man följa något annat så har man all frihet och all rätt att göra det.

Författaren, prästen och HBT-aktivisten, Lars Gårdfeldt, har reagerat på Omar Mustafas uttalanden om homosexuella. I en debattartikel på Newsmill skriver han att Omar Mustafa nu behöver förklara var han står i homofrågan: 

"Som medlem i partistyrelsen måste nu Omar Mustafa bekänna färg: tar du avstånd från dina tidigare uttalanden angående homosexuella muslimer? Är du en av dem som vill verka för större öppenhet för Sveriges homosexuella muslimer? Bejakar du homosexuella muslimers rätt till kärlek och äktenskap?”.

Expressen.se har sökt Omar Mustafa och Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.