Under måndagens älgjaktspass ställdes Mikael Jonsson, 55 inför ett skrämmande möte – öga mot öga med Södertörnsvargen. Foto: PRIVATUnder måndagens älgjaktspass ställdes Mikael Jonsson, 55 inför ett skrämmande möte – öga mot öga med Södertörnsvargen. Foto: PRIVAT
Under måndagens älgjaktspass ställdes Mikael Jonsson, 55 inför ett skrämmande möte – öga mot öga med Södertörnsvargen.  Foto: PRIVAT
"När den började gå mot mig kändes det lite obehagligt", säger Mikael Jonsson som skrek på, och skrämde bort vargen. Foto: PRIVAT"När den började gå mot mig kändes det lite obehagligt", säger Mikael Jonsson som skrek på, och skrämde bort vargen. Foto: PRIVAT
"När den började gå mot mig kändes det lite obehagligt", säger Mikael Jonsson som skrek på, och skrämde bort vargen. Foto: PRIVAT

Här försöker han skrämma bort vargen: "Gå härifrån!"

Publicerad

Den har rivit minst fem får och dödat en katt.

Under måndagens älgjaktspass ställdes Mikael Jonsson, 55 inför ett skrämmande möte – öga mot öga med Södertörnsvargen. 

Här är hans film när han försöker skrämma bort den:

– När den började gå mot mig kändes det lite obehagligt, berättar han. 

Klockan var runt fyra på måndagseftermiddagen när Mikael Jonsson från Dalarö gjorde sig redo för att sätta sig på älgpasset vid Ormsta gård i Västerhaninge. 

Det var då som den numera rikskända vargtiken dök upp – bara några meter framför honom.

– Den hoppade fram ur ett dike, ungefär fem-sex meter framför mig, berättar Mikael Jonsson. När den fick se mig sprang den först bort en bit. Sedan vände den och började gå tillbaka. Rakt mot mig. Det kändes lite obehagligt. 

Mötet med vargen finns på film

Vargtiken har under hösten rivit får vid Tyresta by i Haninge och dödat en katt vid Blå huset på Dalarövägen. Orsaken till att länsstyrelsen vet att det rör sig om en och samma varg är att den är försedd med sändare. 

För Mikael Jonson var det första mötet med en varg. 

Vargtiken var den gångna helgen varit synlig på flera centrala platser i kommunen.Foto: PRIVAT

Därför var det en självklarhet att plocka fram mobilen och filma – samtidigt som han försökte skrika för att få den att ge sig av från området. 

– Den stirrade på mig hela tiden och höll ögonkontakt. Sedan försökte jag ropa, tjoa och skrämma i väg den

På Mikaels film hör man honom skrika: "Du är inte normal! Gå härifrån med dig! Försvinn!"

"Det är ingen rolig känsla"

Vad fick du för känsla när den inte försvann?

– Det var ingen rolig känsla, det var obehagligt. 

Vargtiken var den gångna helgen varit synlig på flera centrala platser i kommunen. På Lilla hundens gata i Brandbergen, vid tennisbanorna, kring hundrastgården och vid centrum. Den sågs också vid Svartbäcksskolan, fritidshemmet och i Ramsdalen. 

Den fortsatte sedan mot fritidset Björken på Vallavägen i Handen och Slätmossens naturpark. Sedan vandrade den vidare till Jordbro, Sommarbo och Kvarntäppans gård. 

Innan den plötsligt dök upp – vid Ormsta gård.

"Blir för mycket människokontakt

Mikael Jonsson tycker synd om vargtiken, säger han:

– Den här vargen har ett onormalt beteende. Den är inte uppvuxen som en vild varelse. Den här måste ha tytt sig till människor förut. Jag anser att området mellan hus och städer är för litet för varg. Det blir för mycket människokontakt. Jag säger inte att den ska skjutas, men den ska bort härifrån – och det är upp till länsstyrelsen. 

Hur är terrängen där du träffade på vargen?

– Det är ett öppet fält. Sedan är det en liten åkerholme i mitten. Det var där, i ett dike, som den satt. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag