Övervakningskameran från auktionshuset i Stockholm visar hur mannen lämnar in den värdefulla vasen.Övervakningskameran från auktionshuset i Stockholm visar hur mannen lämnar in den värdefulla vasen.
Övervakningskameran från auktionshuset i Stockholm visar hur mannen lämnar in den värdefulla vasen.
Det var efter ett tips från vasens ägare, Lars Månsson, som den stulna vasen sedan kunde beslagtas av polisen på tisdagenDet var efter ett tips från vasens ägare, Lars Månsson, som den stulna vasen sedan kunde beslagtas av polisen på tisdagen
Det var efter ett tips från vasens ägare, Lars Månsson, som den stulna vasen sedan kunde beslagtas av polisen på tisdagen

Här försöker han sälja den stulna vasen

Publicerad

På Antikmässan stals en värdefull vas för 200 000 kronor.

Här lämnar mannen in vasen på ett auktionshus – dagen efter den stals.

– Vilka idioter, säger vasens ägare Lars Månsson om händelsen.

Vid förra helgens Antikmässa som anordnades på Stockholmsmässan i Älvsjö skedde ett tiotal stölder. En av de antikviteter som stals var en värdefull vas av den danska keramikern Axel Salto. På mässan hade vasen ett pris på 200 000 kronor.

På bilder från en övervakningsvideo som Expressen tagit del av syns det hur en man lämnar in den värdefulla vasen till ett auktionshus i Stockholm. Inlämnandet skedde på måndagen, bara en dag efter att vasen anmälts stulen. De som arbetade på auktionshuset hade inte hunnit få någon information från polisen om att vasen var stulen och de lade därmed upp den till auktion på sin hemsida.

"Vilka idioter"

Det var efter ett tips från vasens ägare, Lars Månsson, som den stulna vasen sedan kunde beslagtas av polisen på tisdagen. Han var med när polisen beslagtog vasen och han kunde då konstatera att det var hans vas

– Vilka idioter. Först stjäla den och sedan lämna den på ett auktionshus direkt, säger Lars Månsson.

Själv har han arbetat med antikviteter i drygt fyrtio år och har ställt ut på Antikmässan i ett trettiotal år. På måndagskvällen fick han ett mms från en kompis som hade sett hans vas på auktionssidan.

– Sådana här grejer som är exklusiva, det är alltid någon som hittar det, säger Lars Månsson.

Två gripna för häleri

I fredags greps två personer som har kopplingar till stölderna på Antikmässan. De greps misstänkta för häleri och släpptes under söndagen. Men misstanken om häleri kvarstår.

– Det var bra att man hittade dem, säger polisens presstalesperson, Lars Byström.

Polisen kommer att fortsätta utreda stölderna vid Antikmässan.

– Det man är intresserad av nu är ju vem som har begått själva gärningen och stulit föremålen, säger Lars Byström.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag