Här försöker direktören köpa sex

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Träffas på kafé. Amanda och Lars sätter sig bredvid en grupp turister. "Engelsktalande personer bredvid och bakom. Helt avskilt", säger Lars. . Foto: Ellen Pan

Här försöker den 50-årige före detta direktören köpa sex av Expressens reporter.

Han säger att han tjänat så mycket pengar att han inte behöver jobba på flera år.

Han erbjuder presenter och middagar och en tusenlapp.

Som motprestation kräver han "hårdhänt sex", med smisk, örfilar och förnedring.

Dejtingsidan Sugardaters.se säger sig ha en strikt policy mot prostitution.

Men när Expressens reportrar under falskt namn registrerar sig på sajten får vi inom bara några timmar erbjudanden om gåvor, middagar och pengar för sex.

"Man kan ju byta ut present och middag mot två glas vin. På så vis får jag tusen kr över till reward". Så skriver medlemmen Lars på forumet Sugardaters.se.

"Folk ser det som prostitution"

Tre dagar senare möter vi honom på ett kafé i centrala Stockholm. Han dyker upp på avtalad tid men väntar utanför i några minuter för att röka klart sin cigarett. Han tror att den unga kvinnan han träffar heter Lovisa, är 21 år och är ute efter en sugardaddy. Vi sätter oss i ett hörn längst in i lokalen.

- Folk utifrån ser ju det här fenomenet som prostitution, säger han.

Företaget bakom sajten

Den danska sajten Sugardaters grundades av Rikki Kivin Tholstrup Jørgensen, Rasmus Hjulgaard och Tom Vonsild Jensen. De arbetar även med mobilspel, bokförlag och andra internetforum. Sugardaters finns i fem länder och kommer, enligt företagets egna uppgifter, snart att lanseras även i Östeuropa.

Sugardating innebär att äldre män ger olika former av ersättning till yngre kvinnor i utbyte mot en relation. Det kan också vara äldre kvinnor, sugarmamas, som skämmer bort en yngre boytoy. Sugardaters.se lanserades i Sverige för mindre än ett år sedan  och ägs av det danska företaget Social Services Aps.

- Vi är för bilden av traditionella könsroller, att mannen tar hand om tjejen - drar ut stolar, betalar notan, öppnar dörrar - inte att man bara ses på ett hotellrum och betalar pengar till varandra, påstår Karin Agner, marknadsföringsansvarig för Sugardaters.se i Sverige.

"Smisk och örfilar"

Användaren Lars är i 50-årsåldern och medlem i ett stort BDSM-nätverk. Till Expressens reporter skriver han att sex är en självklar del av arrangemanget:

"Hårdhänt sex. Alltså smisk, örfilar, halsknull".

Samtidigt är han en frånskild tonårsförälder som tidigare varit företagsledare men nu är arbetslös. Hans taxerade inkomst 2013 låg på en kvarts miljon kronor och enligt honom själv har han tidigare arbetat så pass mycket att han inte längre behöver jobba. På sin dejt med Expressens reporter upprepar han sitt erbjudande.

- Om man struntar i middagen och i stället träffas och tar ett glas vin så kan man glida över till hårdare, förnedrande aktiviteter. Då går du därifrån en upplevelse rikare och en tusenlapp rikare, säger han.

Johan berättar om sin förra Sugarbabe. "Då betalade jag förstås för allt vi gjorde och så blev det kanske någon present och några tusen när vi träffades."
Foto: Amanda Karlsson

Lars är inte den enda på Sugardaters.se som erbjuder pengar i utbyte mot sex. Det upptäckter vi snabbt när vi blir medlemmar på forumet. I hemsidans policy står det att personer som försöker köpa eller sälja sexuella tjänster kommer att bli avstängda från sidan omedelbart. Men erbjudandena haglar in.

Vill spela in avsugning på film

Användaren Joseph erbjuder pengar för att spela in en avsugning på film. Han säger att han har gjort det tidigare med fyra tjejer från Sugardaters.se som alla har fått 7 000 kronor.

"Vi träffas på mitt hotellrum. Chillar lite. Jag står upp, tjejen på knä och suger av mig medan jag filmar uppifrån och från sidan. Avslutar med att komma på tjejens ansikte. Sen är filmen slut", skriver han till Expressens reporter.

Pengarna ska han ge i ett kuvert efteråt. Han tycker själv att det räknas som porr och inte prostitution.

"Ett månatligt belopp funkar bäst"

Vi blir kontaktade av profilen Kenneth som säger sig vara en framgångsrik advokat. Han är tydlig med reglerna:

"När vi ses så har du koll på detaljerna (fräscht hår, bra make up, snyggt klädd med höga klackar, fransk manikyr, helrakad). Jag söker någon som är framåt och som kan intressera mig. Vi träffas över lunch eller middag. Jag lever ett extremt hektiskt liv så mer än så hinner jag inte med. Finns det kemi mellan oss så har vi sex. Där har jag vissa krav, men det kan vi återkomma till. Får jag förtroende för dig funkar det bäst med ett månatligt belopp".

En annan profil, Rickard, skriver att han vill mötas hemma hos Expressens reporter. Han är gift men vill ha en sugarbabe vid sidan av. När vi ber om 5 000 kronor för en "intim" träff svarar han "Låter rimligt. Tar du i alla hål?"

Täckmantel. Det kallas "sugardating", men egentligen är det en täckmantel för prostitution där presenter och pengar byts mot sex.
Foto: Ellen Pan

Några dagar efter konversationen försvinner hans konto från hemsidan.

Enligt Erik Svensson, doktorand i straffrätt på Uppsala universitet, är det svårt att säga på rak arm om sugardating är olagligt.

- Det finns så klart ett gränsland. Dels finns uppenbara fall av prostitution och dels finns det som faller utanför definitionen. Man måste tolka varje enskilt fall, konstaterar han.

Erik Svensson menar att lagen gäller även på nätet.

- Det är ingen egentlig skillnad om erbjudandet sker på internet eller i verkligheten. Det som ska tolkas är bestämmelserna. Däremot är det svårare att bevisa brottet och spåra en person på internet.

Maria Nyman är handläggare på Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor. Hon menar att ersättning inte måste vara pengar.

- Vi har jobbat utifrån att allt räknas som ersättning - husrum, alkohol, presenter och så vidare. Jag skulle säga att sugardating är ett sätt att dölja prostitution men många försöker rättfärdiga det så klart.

Har haft relationer med 20 olika män

Veronica jobbar inom vården och bor i en mindre ort i Östergötland. Hon har varit sugarbabe i sju år och säger sig ha haft relationer med fler än 20 olika män.

- Man får se världen, träffa nya människor och bygga kontakter. Männen betalar för allt och så blir det en hel del presenter också. Men för mig handlar det mer om den mentala upplevelsen, säger hon.

Håller dejterna hemliga

Veronica håller dejterna hemliga för sina föräldrar men flera av hennes vänner vet om det.

- De flesta tror ju att det är prostitution man håller på med, det är en stämpel man får. Jag kan förstå att folk tycker det är förskräckligt, men med tanke på att männen erbjuder det ekonomiska helt frivilligt så känner jag att jag bara hänger med.

Så säger lagen

Enligt lagen om förbud mot att köpa sexuella tjänster döms den som “mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse" till böter eller fängelse i högst sex månader. Vad som menas med ersättning definieras inte i bestämmelsen.

I en utredning av länsstyrelsen i Stockholm från mars i år framgår det att gatuprostitutionen har mer än halverats sedan 1995. Istället sker den initiala kontakten allt oftare på internet.

Även försök till sexköp kan vara olagligt. I svensk lag står det “Har någon påbörjat utförandet av visst brott utan att detta kommit till fullbordan, skall han i de fall särskilt stadgande givits därom dömas för försök till brottet".

Själv säger Veronica att hon inte säljer sexuella tjänster, men att många erbjuder pengar för sex på Sugardaters.se.

- Jag är ganska ny på sidan men har redan blivit kontaktad av flera män som bara vill ses över middag och ha sex för ekonomisk ersättning.

Sugardaters.se har bara funnits i Sverige i ett år och har runt 1 900 svenska medlemmar. I hemlandet är den motsvarande siffran över 35 000.

Senast i början av april lovade ledningen att ta krafttag mot sexköpserbjudanden men majoriteten av de profiler som erbjudit Expressens reportrar pengar finns fortfarande kvar.

I flera danska medier pekas Sugardaters ut som ett nätverk för prostitution. Personerna bakom sajten uppmuntrar den negativa uppmärksamheten. Deras marknadsföringsansvariga i Sverige, Karin Agner, skickar ut pressmeddelanden där hon uppmanar medier och bloggare att skriva om sugardating. I utskicken kallar hon sidan för “dejting i gråzonerna" och länkar till kritiska artiklar.

Karin Agner medger att det finns en viss medveten strategi bakom hemsidans beskrivning av sig själva.

- Det är att vara ärlig och gå ut med vilken typ av dejtingsida vi är. Men lite strategi är det också, säger hon.

"Vi är inte hjärndöda tjejer"

En av Sugardaters kvinnliga medlemmar är Filippa. Hon bor i Skåne och berättar att hon har flera vänner i Danmark som också har en sugardaddy.

- Vi är inte hjärndöda tjejer utan IQ, som många tror. Majoriteten av oss studerar på högskolor och jag är själv medlem i mensa, säger hon.

Filippa hävdar att sugardating och prostitution är två olika saker. Hon menar att prostitution är när tjejer annonserar och aktivt söker kunder, medan en sugarbabe har en mer personlig relation till sin sugardaddy. Hon ser inget problem i att få ersättning för umgänget.

- Jag har bland annat fått kontanter, en dator och en tatuering. För mig känns det absolut inte fel eftersom båda vet vad som gäller.

Enligt Filippa är det tjejerna som har makten i relationen.

- Allting sker när jag vill och har tid. Och så är det för alla sugarbabes som jag känner också, vi är alla väldigt självsäkra och har tuffa bakgrunder. Jag tror att det självförtroendet är viktigt för att kunna göra detta.

Jenny Holmberg är terapeut på organisationen 1000 möjligheter, som jobbar med att stötta människor som haft sex mot ersättning. Hon är övertygad om att sugardating är en form av prostitution. Jenny Holmberg kommer ofta i kontakt med personer som försöker rättfärdiga sitt beteende genom att säga att de gör det av fri vilja.

- Ofta säger man så när man är mitt i det, men efter ett tag inser man att man mår dåligt. Prostitution är ju olagligt för att det får stora konsekvenser både på individnivå och samhällsnivå.

Tar bara några timmar

Efter att ha varit medlem på Sugardaters.se i bara några timmar blir Expressens reporter kontaktad av användaren Johan. Han berättar att han haft en sugarbabe tidigare, men inte vill kalla sig själv för erfaren. Johan har en chefsposition på ett stort företag och tjänade under 2013 omkring 100 000 kronor i månaden. Efter ett par dagar stämmer han träff med Expressens reporter, som utger sig för att vara 23-åriga Sofia.

Kommer direkt från ett möte

Vi möts på ett kafé och han kommer direkt från ett möte. Johan vill sitta i ett undanskymt rum där man kan prata ostört. Han berättar om sitt jobb, sin familj och sin båt som han ska åka med i sommar. Johan är i 40-årsåldern, gift och har barn som går i mellanstadiet.

- Jag och min fru trivs väldigt bra med varandra, men efter att ha varit gifta i flera år så har man förändrats som personer.

- Hon vet inte om att jag gör det här, det är ju inget man är stolt över, säger han.

I en tidigare mejlkonversation har Johan skrivit att sex är en del av relationen, men att han också "vill träffa någon som är kul att prata med". Han utlovar 2 000-3 000 kronor per tillfälle utöver middag, hotellnätter och resekostnader. När de träffas frågar hon om han fortfarande är villig att ge henne pengar.

- Jadå, det är inget konstigt med det. Det är en del av konceptet, svarar han.

Johan säger att han är osäker på hur personer utifrån ser på sugardating.

- Det finns säkert olika värderingar i det men om båda har samma syn på saken och ingen lurar den andra så är det fair tycker jag.

Karin Agner menar att det är svårt att hålla koll på vad medlemmar erbjuder varandra.

- Vi har ett ansvar för vad som händer på hemsidan men det är svårt att se allt. Vi kan inte gå in på varenda privat meddelande. Vi erbjuder bara en plattform och vad folk vill göra med varandra är lite upp till dem själva.

För att en användare ska bli utesluten från Sugardaters.se krävs att den blir anmäld av en annan medlem.

- Hittills har vi mest uteslutit medlemmar i Danmark. I Sverige har jag inte hört om att någon stängts av alls.

Karin Agner avfärdar kritiken mot hemsidan.

- Jag kan förstå att sugardating ser ut som prostitution men det är inget som vi står bakom. Det är ju en gråzon, det är det absolut, men det är inte sex för pengar.


Männen som vill köpa sex

Efter att Expressens reportrar registrerat sig under falska namn på datingsajten blir de snart kontakade av en rad män som öppet förklarar att de vill köpa sex.

Man i 40-årsåldern

Framgångsrik chef med miljonlön. Vill gå på middag, hotell, spa, resor. "Sex är en del av det men inte enbart"."Står för alla kostnader när vi ses" och "utöver det ett bidrag om ytterligare 2-3' per tillfälle lite beroende på vad vi gör".

Man i 50-årsåldern

Säger sig ha stor tidigare erfarenhet. Han skriver: "Söker unga tjejer, gillar hårdhänt sex. Vill bjuda på middag, presenter och shopping men kan också tänkas 1 000 kr till 'annat'".

Man i 30-årsåldern

Vill göra blowjob-filmer mot betalning. Erbjuder 7 000-9 000 kronor. Säger sig tidigare hittat tjejer på Sugardaters som han har betalat, fyra tjejer som fått 7 000 kronor var. Han säger att filmerna ska vara för eget bruk och att pengarna ges i ett kuvert efteråt.

Chef på PR-byrå

Gift, erbjuder 6 500 kronor för sex. Jobbar som mellanchef på PR-byrå. Säger sig uppskatta traditionella könsroller och "barbie-stilen". Profilen tas senare bort.

Okänd man

Uppger att han är "framgångsrik advokat som söker lite spänning vid sidan av". Skriver: "Finns det kemi mellan oss så har vi sex. Där har jag vissa krav, men det kan vi återkomma till. Får jag förtroende för dig funkar det bäst med ett månatligt belopp."

Man

Säger inte ha haft en sugarbabe tidigare. Villig att ge kontanter eller shopping för intimt umgänge.

Amanda Karlsson

Ellen Pan


FOTNOT: Efter mötena med Expressens reportrar har Johan och Lars informerats om artikeln och blivit erbjudna att kommentera sina uttalanden. Båda har valt att avstå. Lars, Joseph, Kenneth, Rickard, Filippa,Veronica, Johan heter egentligen något annat.

Företaget bakom sajten

Den danska sajten Sugardaters grundades av Rikki Kivin Tholstrup Jørgensen, Rasmus Hjulgaard och Tom Vonsild Jensen. De arbetar även med mobilspel, bokförlag och andra internetforum. Sugardaters finns i fem länder och kommer, enligt företagets egna uppgifter, snart att lanseras även i Östeuropa.

Männen som vill köpa sex

Efter att Expressens reportrar registrerat sig under falska namn på datingsajten blir de snart kontakade av en rad män som öppet förklarar att de vill köpa sex.

Man i 40-årsåldern

Framgångsrik chef med miljonlön. Vill gå på middag, hotell, spa, resor. "Sex är en del av det men inte enbart"."Står för alla kostnader när vi ses" och "utöver det ett bidrag om ytterligare 2-3' per tillfälle lite beroende på vad vi gör".

Man i 50-årsåldern

Säger sig ha stor tidigare erfarenhet. Han skriver: "Söker unga tjejer, gillar hårdhänt sex. Vill bjuda på middag, presenter och shopping men kan också tänkas 1 000 kr till 'annat'".

Man i 30-årsåldern

Vill göra blowjob-filmer mot betalning. Erbjuder 7 000-9 000 kronor. Säger sig tidigare hittat tjejer på Sugardaters som han har betalat, fyra tjejer som fått 7 000 kronor var. Han säger att filmerna ska vara för eget bruk och att pengarna ges i ett kuvert efteråt.

Chef på PR-byrå

Gift, erbjuder 6 500 kronor för sex. Jobbar som mellanchef på PR-byrå. Säger sig uppskatta traditionella könsroller och "barbie-stilen". Profilen tas senare bort.

Okänd man

Uppger att han är "framgångsrik advokat som söker lite spänning vid sidan av". Skriver: "Finns det kemi mellan oss så har vi sex. Där har jag vissa krav, men det kan vi återkomma till. Får jag förtroende för dig funkar det bäst med ett månatligt belopp."

Man

Säger inte ha haft en sugarbabe tidigare. Villig att ge kontanter eller shopping för intimt umgänge.

Så säger lagen

Enligt lagen om förbud mot att köpa sexuella tjänster döms den som “mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse" till böter eller fängelse i högst sex månader. Vad som menas med ersättning definieras inte i bestämmelsen.

I en utredning av länsstyrelsen i Stockholm från mars i år framgår det att gatuprostitutionen har mer än halverats sedan 1995. Istället sker den initiala kontakten allt oftare på internet.

Även försök till sexköp kan vara olagligt. I svensk lag står det “Har någon påbörjat utförandet av visst brott utan att detta kommit till fullbordan, skall han i de fall särskilt stadgande givits därom dömas för försök till brottet".

Pekas ut som nätverk för prostitution

Sugardaters kommer från Danmark och har över 35 000 medlemmar där.

I danska medier pekas Sugardaters ut som ett nätverk för prostitution.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.