Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här förs Ola Bini in i rättssalen i Ecuador

Ola Bini förs in i rättssalen.Foto: Privat
Bild från rättssalen. Ola Binis föräldrar är på plats.Foto: Privat

På torsdagskvällen svensk tid inleddes en ny häktningsförhandling mot svenske Ola Bini som är frihetsberövad i Ecuador – anklagad för att ingå i en komplott för att underminera landets regering.

Vid halv fyratiden på natten svensk tid kom beskedet från Ola Binis föräldrar att han blir kvar i häktet.

Natten mot fredagen den 12 april svensk tid greps den svenske programmeraren Ola Bini, 36, på en flygplats i Ecuador när han var på väg mot Japan, där han skulle träna kampsport. Sedan dess har han varit frihetsberövad.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo anklagar honom för att försöka underminera landets regering genom dataintrång.

Ola Bini anklagas för att ha hackat telefoner och konton tillhörande privatpersoner och regeringen.

Enligt inrikesministern hade han rest till Ecuadors ambassad i London flera gånger för att hälsa på Julian Assange, och Bini beskylls för att ha anlitats som hackare av Assange.

Julian Assange beviljades politisk asyl på Ecuadors ambassad 2012, men relationen mellan Wikileaksgrundaren och värdlandet skar sig, och nyligen avslutades han asyl. Han greps av brittisk polis den 11 april – bara timmar före gripandet av Ola Bini i Ecuador.

Bini: Det är orwellskt

I ett uttalande inifrån fängelset som Expressen tagit del av skriver Ola Bini:

”Anklagelserna mot mig bygger på böckerna jag läst och teknologin jag har. Det är orwellskt”.

Ola Bini arbetade som programmerare i Sverige innan han utvandrade till USA 2010. Sedan 2014 är han bosatt i Ecuador.

Hans exfru Malin Sandell har tidigare sagt till nyhetsbyrån AP att han aldrig varit engagerad i Wikileaks, så vitt hon vet.

– Vi var tillsammans under tio år och var gifta i åtta. Han definierade aldrig sig själv som hackare. Han är programmerare.

– Anklagelserna som riktas mot honom från Ecuadors håll låter väldigt osannolika. Det låter inte som Ola. Han är en programmerare som har ett stort patos för det han tror på, men han sitter ju och programmerar. Inget annat, säger en av Binis tidigare kolleger till Expressen.

Ny häktningsförhandling

Enligt Ola Binis advokat Carlos Soria är den svenske mannen vän med Wikileaksgrundaren Julian Assange.

– Han är inte medlem i Wikileaks och att vara vän med någon är inte ett brott – inte heller att ha en dator i sitt hem, har Soria sagt till Reuters.

Med start klockan 21.30, svensk tid, inleddes en ny häktningsförhandling i Ola Binis fall. Försvaret vill att frihetsberövandet ska hävas, rapporterar tidningen El Telegrafo.

Personal från svenska ambassaden i Bogota närvarar vid häktningsförhandlingen, bekräftar svenska UD. Även Ola Binis föräldrar är där.

Vid halv fyratiden på natten svensk tid meddelar Ola Binis föräldrar via sms att han kommer att hållas kvar i häktet.

Expressen har sökt Carlos Soria, Ola Binis försvarsadvokat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.