Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här förbjuds mobiler i skolan – även på rasterna

Anledningen till förbudet är ett växande problem med mobilberoende bland unga, enligt Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer.Foto: NATI HARNIK / AP
Däremot gick åsikterna isär om huruvida lagen skulle göra någon skillnad eller inte. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Mobilförbudet i franska skolor klubbades igenom i december 2017 – och snart är det dags för nya tider för landets elever.

Men hur stor skillnad kommer den nya lagen att göra?

Åsikterna går isär.

Med start i september råder mobilförbud på franska skolor, rapporterar franska tv-kanalen BFMTV.

Och inte bara under lektionstid eller i klassrummen – utan även på rasterna och på övriga skolområden.

Komplett förbud, med andra ord.

Den nya lagen gäller skolor med barn under 15 år. För skolor med elever över 15 år står det skolorna fritt att välja huruvida de vill tillämpa mobilförbudet eller inte, enligt CNN.

Det är inte bara mobiltelefoner som innefattas av förbudet. Utan även surfplattor och andra enheter som har någon slags uppkoppling mot internet.

Presidentens förslag

Anledningen till förbudet är ett växande problem med mobilberoende bland unga, enligt Frankrikes utbildningsminister Jean-Michel Blanquer.

– Vi vet i dag att det finns ett utbrett skärmberoende, ett utbrett problem med dåligt mobilanvändande, säger han till BFMTV.

– Vårt huvuduppdrag är att skydda barn och ungdomar. Det är en fundamental del av utbildningen, och den här lagen låter oss försäkra oss om att det är så, fortsätter utbildningsministern.

Mobilförbudet var en del av nye presidenten Emmanuel Macrons valmanifest. Det har dels varit en fråga om elevhälsa, dels ett försök att minska mängden mobbning och trakasserier mellan elever i sociala medier.

Däremot gick åsikterna isär om huruvida lagen skulle göra någon skillnad eller inte. 

Undantag i lagen

Tidningen Le Monde skriver att grundläggande uppföranderegler inom den franska skolan redan förbjuder användning av mobiltelefoner under pågående undervisning. En regel som trädde i kraft 2010.

– I verkligheten finns redan den här lagen. Jag känner inte en enda lärare i det här landet som tillåter mobiltelefoner i klassrummet, säger den tidigare läraren tillika franske vänsterpolitikern Alexis Corbière, från partiet La France Insoumise (Det okuvade Frankrike).

I praktiken innebär den nya lagen att alla uppkopplade enheter måste lämnas hemma, alternativ ska vara avstängda under hela skoldagen.

Det finns undantag i lagen, bland annat för barn med särskilda behov som kan tänkas behöva använda mobiltelefoner, surfplattor eller liknande i sin vardag.

Även en lag för vuxna

Le Monde skriver att nio av tio franska barn i åldern 12-17 har en så kallad smartphone. 

Det är inte första gången som Frankrike klubbar igenom liknande lagar.

Förra året godkändes en lag som kräver att franska företag minskar antalet jobbmejl och ökar möjligheten för anställda att ”logga ut” och släppa jobbet på fritiden. 

– Anställda lämnar kontoret rent fysiskt, men de lämnar inte jobbet. De hålls kvar med ett slags elektroniskt koppel, som för en hund, sa socialistpartiets Benoit Hamon, tidigare utbildningsminister i Frankrike, till BBC då

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.