Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här förbjuds böcker om Anne Frank: ”Löjligt”

Många lärare i USA är kritiska till att böcker plockas bort från skolbibliotek. Här demonstrerar en grupp lärare utanför byggnaden där organisationen Moms for Liberty – som driver på för att få bort vissa böcker – hade konferens tidigare i år.
Foto: Lauren Witte / TT NYHETSBYRÅN

Premium: NEW YORK. Skolor och skolbibliotek runtom i USA har blivit ett politiskt slagfält. 

När böcker plockas bort talar en del om föräldramakt, andra om censur.

I skottgluggen finns framför allt böcker som handlar om sexualitet, hbtq-frågor och ras – men också en version av Anne Franks dagbok har förbjudits på vissa håll.

– Det här borde inte vara kontroversiellt alls. Det är en förälders rätt att ha något att säga till om när det kommer till barnens undervisning, säger Tina Descovich vid organisationen Moms for Liberty.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Så har Putin kidnappat tusentals ukrainska barn

Premium: Tusentals barn har kidnappats • Bildt: ”Värre än krigsbrott”

Makteliten körs runt i olagliga limousiner – faktureras för miljoner

Premium: Kör statsministrar och kungligheter och fakturerar miljoner – utan tillstånd • Används på Nobel

Kändisvärldens värsta grannfejd tar fart – igen

Premium: Robbie Williams underjordiska pool gjorde Jimmy Page galen