Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här förbereder sig beväpnade palestinier med militärövning

”Budskapet med denna övning är att säga till vår sionistiska fiende att vi är på slagfältet och redo att stå emot eventuella dåraktigheter mot demonstrationen och mot vårt folk på fredag”, säger en militär talesperson för Salah al-Din-brigaderna.Foto: KASSEM HAMADÉ
”Vi vill säga till vår fiende: bomb mot bomb och blod mot blod. Vi ska inte låta vårt folk slaktas inför våra ögon”, säger Abou Youssef, militär talesperson för Salah al-Din-brigaderna.Foto: KASSEM HAMADÉ
Den militära talespersonen ger direktiv om hur de beväpnade palestinierna ska rikta sina vapen och var de ska skjuta.Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
Foto: KASSEM HAMADÉ
”Här i benet träffades jag när en israelisk prickskytt sköt mig i slutet av mars när jag deltog i den stora ”återvändar”-demonstrationen. Det stoppade inte mig. Jag fortsätter att delta i protesterna och kommer att vara här på fredag”, säger Amer Abou al-Semsar, 29Foto: KASSEM HAMADÉ
1 / 7

GAZA. Nära gränsen mellan Gaza och Israel värmer Gazaborna upp inför ”miljonmarschen” på fredag.

Samtidigt, på en hemlig ort utanför Gaza City, genomför väpnade palestinier en militärövning i förberedande syfte.

– Det som sker i Gaza är ett rop till omvärlden på att vi är nära döden, säger en politiskt aktiv palestinier. 

En bomb exploderar på en åker utanför Gaza City. Explosionen följs av intensiv beskjutning med kulsprutor.

Väpnade män från Salah al-Din-brigaderna står i rad under olivträd och ropar ”Allah akbar” – ungefär ”Allah är stor” – medan de skjuter.

Det är en militärövning på en hemlig ort i Gaza. 

– Budskapet med denna övning är att säga till vår sionistiska fiende att vi är på slagfältet och redo att stå emot eventuella dåraktigheter mot demonstrationen och mot vårt folk på fredag, säger Abou Youssef, militär talesperson för Salah al-Din-brigaderna.

Beväpnade och maskerade krigare i Gaza

Abou Youssef är maskerad. Han tillägger:

– Vi vill säga till vår fiende: bomb mot bomb och blod mot blod. Vi ska inte låta vårt folk slaktas inför våra ögon. 

Bara några hundra meter bort från platsen ligger flera israeliska posteringar.Foto: KASSEM HAMADÉ

Han står bland sina krigare och ger direktiv om hur de ska rikta sina vapen och var de ska skjuta. Sommarvärmen ligger tung i luften. Samtliga väpnade krigare är maskerade.

Brigaderna är en av de väpnade grupper som ligger under Hamas militära paraply, men de får stöd av Iran. 

 

LÄS MER: FN:s säkerhetsråd i krismöte efter attacker mot Israel 

 

Gruppens politiske talesperson Khaled al-Azbat visar sitt ansikte och talar öppet om militärövningen och stödet från Iran. 

– Denna militärövning är en del av Internationella al-Qudsdagen. Vi vill skicka flera budskap till vår fiende – främst att varje aggression mot vårt folk kommer att besvaras direkt, säger Khaled al-Azbat medan krigarna fortsätter att skjuta i träningssyfte.

Vi är inte långt från gränsen mot Israel. Bara några hundra meter bort ligger flera israeliska posteringar.

”Vi vill skicka flera budskap till vår fiende – främst att varje aggression mot vårt folk kommer att besvaras direkt”, säger Khaled al-Azbat, gruppens politiske talesperson.Foto: Kassem Hamadé

Khaled al-Azbat berättar om Irans militära, ekonomiska och politiska stöd till gruppen – men även till andra grupper i Gaza. 

– Denna motståndsrörelse och dess vältränade mujahedin är i dag starka tack vare Allahs välsignelse och stödet som fortsätter från Islamiska Republiken i Iran, säger Khaled al-Azbat.

Palestinier lyssnar på politiska tal

Ljudet av kampsånger från högtalare som sitter fast på ett lastbilsflak är så högt att det når ända ut till andra sidan gränsen på Erezövergången mellan Gaza och Israel. Det är långt från platsen där militärövningen anordnades.

Några hundra palestinier – främst unga män – samlas i sommarhettan på förmiddagen och lyssnar på politiska tal från representanter till palestinska grupper, inklusive Hamas.

”Här i benet träffades jag när en israelisk prickskytt sköt mig i slutet av mars när jag deltog i den stora ”återvändar”-demonstrationen. Det stoppade inte mig. Jag fortsätter att delta i protesterna och kommer att vara här på fredag”, säger Amer Abou al-Semsar, 29Foto: KASSEM HAMADÉ

Budskapet av samtliga är att ”göra fredagen till en vredens dag” mot ”ockupationen”. 

– Här i benet träffades jag när en israelisk prickskytt sköt mig i slutet av mars när jag deltog i den stora ”återvändar”-demonstrationen. Det stoppade inte mig. Jag fortsätter att delta i protesterna och kommer att vara här på fredag, säger Amer Abou al-Semsar, 29.

Han håller i en palestinsk flagga i närheten av gränsövergången Erez.

 

LÄS MER: Löfvens uppmaning efter våldet mellan Israel och Gaza 

 

Bränder efter protestaktioner i Gaza

På den israeliska sidan stiger rök upp från flera åkrar i närheten av Gaza. Det är bränder orsakade av de nya protestaktionerna – brinnande drakar som skickas från Gaza över till Israel. 

De protester som startade i december, efter att USA:s president Donald Trump beslutat att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, har orsakat minst 130 dödsoffer på den palestinska sidan. Det uppger palestinska hälsodepartementet. De flesta dödsoffren har skjutits ner av prickskyttar när de försökt närma sig gränsen.

Ett av de fall som har orsakat stor kritik mot Israel är dödsskjutningen av 21-åriga sjuksköterskan Razan Najjar som träffades i bröstet. Razan bar en vit vårdpersonaldräkt och försökte hjälpa skadade ungdomar när hon sköts ned av en prickskytt.

Israeliska armén lovade att inleda en intern utredning om dödsskjutningen.

Chockbesked för familjen Najjar

På tisdagen kom det andra chockbeskedet till familjen Najjar:

Razans kusin Ramzi Najjar dödades när han försökte närma sig en israelisk militärpostering vid gränsen under måndagen. Hans liv gick inte att rädda och han dog på tisdagen, enligt palestinska sjukhuskällor.

 

LÄS MER: USA blockerar FN efter våldsamma konflikten 

 

Israels armé bekräftar dödsskjutningen och säger i ett pressmeddelande att ”två terrorister beväpnade med yxa” sköts ned och en dödades. 

Den militära talespersonen ger direktiv om hur de beväpnade palestinierna ska rikta sina vapen och var de ska skjuta.Foto: KASSEM HAMADÉ

– Det vi använder i våra protester är stenar och brinnande drakar. Men Israel använder de värsta sorterna av tårgas och dödliga skott. Hur många soldater har dödats sedan protesterna började? Inte en enda men på vår sida har hundratals skjutits ihjäl, säger Amer Abou al-Semsar.

Egyptens tryck på Hamas

Sedan de våldsamma demonstrationerna startade för två månader sedan har Egypten satt tryck på Hamas för att inte låta situationen blir värre. Varken Egypten eller Israel vill se ett storskaligt krig i Gaza i nuläget.

Tisdagens blygsamma demonstrationer skulle ha varit mycket mer kraftfulla men Hamas och andra palestinska grupper bestämde sent på måndagskvällen att skjuta upp det till på fredag. Då infaller både sista fredagen i ramadan och Internationella al-Qudsdagen.

Al-Qudsdagen instiftades av den iranske, nu avlidne, andlige ledaren Ruhollah Khomeini. Dagen har ett stort politiskt värde och visar vilka som är allierade med vilka.

I år – för första gången sedan kriget i Syrien började och splittrade de gamla allierade Iran och Hamas – tilldelas Hamas uppgiften att anordna al-Qudsdagen. Det tolkas som ett tydligt tecken på var Hamas står i dag, både politiskt och militärt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.