Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

I den här staden föds inga flickor längre

Sedan 1994 är det förbjudet med så kallad selektiv abort, där man väljer att avbryta en graviditet på grund av att fostret har kvinnligt kön.Foto: shutterstock
I 132 byar i den indiska delstaten Uttarakhand har inte en enda flicka fötts på tre månader. Foto: getty

I ett område i norra Indien, som består av totalt 132 byar, har inte en enda flicka fötts de tre senaste månaderna.

Pojkar anses mer önskvärda.

Nu inleder regeringen en informationskampanj mot selektiva aborter.

I 132 byar i den indiska delstaten Uttarakhand har totalt 2016 pojkar fötts de tre senaste månaderna. 

Men inte en enda flicka.  

Det här gör att myndigheterna nu misstänker att gravida avbryter graviditeten när de får veta att de väntar flickor – vilket är olagligt. 

Den som blir påkommen med att ha gjort olaglig abort av ett foster av kvinnligt kön riskerar rättsliga påföljder, enligt distriktens ledare Ashish Chauhan. 

Ashish Chauhan är borgmästare i staden Uttarkashi i Uttarakhand och säger att siffrorna är alarmerande, skriver Times of India.

Förbjudet med selektiv abort

Sedan 1994 är det förbjudet med så kallad selektiv abort, där man väljer att avbryta en graviditet på grund av att fostret har kvinnligt kön.

Men fenomenet verkar fortsätta i hela landet, där pojkar ses som mer önskvärda än flickor. 

Förra året rapporterade indiska myndigheter att runt 63 miljoner kvinnor statistiskt ”saknas” från landets population till följd av samhällets preferens för pojkar.

Pojkar anses vara mer önskvärda i många samhällen i Indien. Foto: getty images

Pojkar är mer önskvärda

I Indiens patriarkala samhälle ses pojkar som framtida stöttepelare och vårdgivare för familjen och förväntas ta hand om sina föräldrar när de blir äldre. 

Döttrar å sin sida ses som en kostnad, framför allt efter som flickans föräldrar förväntas betala när dottern gifter sig, trots att den traditionen förbjöds 1961.  

– Jag har ombett hälsodepartementet att ta reda på den bakomliggande orsaken till sådana alarmerande siffror och vidta ordentliga åtgärder för att hitta en lösning, säger Gopal Rawa, medlem i landets lagstiftande församling enligt Independent. 

Han säger också att myndigheten kommer att inleda en ”massiv informationskampanj” i hopp om att vända trenden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.