Här flyr Nils Horners misstänkta mördare

Flykten. Polisens övervakningsfilmer visar hur männen som misstänks ha mördat den svenske radiojournalisten Nils Horner flyr längs olika vägar.
Foto: Martin Von Krogh/Expressen

KABUL. Här flyr de två männen som misstänks ha mördat Sveriges Radios journalist Nils Horner på gata 15 i Kabul i tisdags morse.

På bilderna ser en av de misstänkta ut att bära en uniform från säkerhetspolisen NDS.

Nu jobbar den afghanska polisen intensivt med att identifiera männen och gripa dem.

Ett par bilar kör sakta uppåt längs gata 15 i ambassadkvarteret Wazir Akbar Khan i centrala Kabul. En av bilarna stannar till vid en vaktkur och en beväpnad vakt går ut pratar med en av förarna. Efter någon minut kör bilen vidare och vakten går in i sin kur igen.

Precis som vilken tisdag morgon som helst i Kabul. Mycket vapen, taggtråd och betongvägar, men ganska sömnigt.

Plötsligt ändras bilden.

Springer förbi vaktkuren

Två personer kommer rusande nedåt längs samma väg. Den förste, en kraftigt byggd man, ser ut att bära en uniform från den afghanska säkerhetspolisen NDS. Den andra mannen bär traditionella afghanska kläder i grått vintertyg och en mörk tjock jacka.

De springer snabbt förbi vaktkuren. Den beväpnade vakten kommer ut och tittar efter de två personerna men står handfallen kvar.

Bilderna vi tittar på kommer från några av de filmer som polisen tagit som bevismaterial från flera övervakningskameror i närheten av platsen där Nils Horner mördades.

Expressen kunde i går som enda tidning ta del av filmerna genom olika källor med ingångar i utredningen. Vid ett av tillfällena får fotograf Martin von Krogh ta stillbilder av filmen, vilka vi kan publicera i dag.

Källan hoppas att någon ska kunna identifiera männen och att det ska leda till att gärningsmännen grips snabbt.


Här flyr de två männen som misstänks ha mördat Sveriges Radios journalist Nils Horner på gata 15 i Kabul.
Foto: Foto: Martin Von Krogh/Expressen


Starkt bevismaterial

Filmerna är omfattande och ett mycket starkt bevismaterial. Vid flera tillfällen syns de misstänkta gärningsmännens ansikten tydligt. Båda är kortklippta, välrakade och ser unga ut. På de fyra filmerna som vi fått ta del av, syns männen springa på olika gator vilket tydligt pekar ut deras flyktväg. Ibland saktar de ner och de ser trötta ut efter språngmarschen.

Kan ha blivit upphämtade

På de filmer som Expressen sett syns inte skottlossningen men en av våra källor säger att analyser visar att mannen som ser ut att vara klädd i NDS- uniform bär på en pistol som tros vara mordvapnet.

Anmärkningsvärt är att det syns privata vakter och ibland poliser längs flyktvägarna. Inte vid något tillfälle reagerar de på att två män springer förbi dem. Den sista filmen som Expressen tagit del av är filmad i utkanten av Wazir Akbar Khan. Då är mannen som ser ut att bära NDS-uniform en bra bit före mannen som har civila kläder. Han ser betydligt tröttare ut.

Var de sedan blir av är oklart. Polisen tror inte att de misstänkta gärningsmännen blir upphämtade av några medhjälpare utan att de lyckas gömma sig bland alla Kabuls smågator och vrår som inte ens har några namn.


Nu jobbar den afghanska polisen intensivt med att identifiera männen och gripa dem.
Foto: Foto: Martin Von Krogh/Expressen

Ungefär samtidigt som de misstänkta gärningsmännen springer förbi den sista kameran har polisen anlänt till mordplatsen och Nils Horner lyfts upp på flaket av en polisbil och körs i ilfart till akutsjukhuset Emergency. Det är tyvärr för sent.

Mycket allvarlig detalj

Förlusten efter en av Sveriges bästa utrikesreportrar går inte att reparera. Men på grund av övervakningsfilmerna har den afghanska polisen goda förhoppningar om att snart gripa rätt gärningsmän. Det pågår just nu ett intensivt arbete med att identifiera de båda männen på bilderna.

- Vi har tillsatt alla resurser och tror vi kan ha nyheter om inte så många dagar, säger polischefen Zaher Zaher under en intervju.

Att en av männen ser ut att bära en uniform från NDS är förstås en mycket allvarlig detalj. Men det behöver inte innebära att han faktiskt arbetar inom säkerhetspolisen.

Sedan ett par år har så kallade green-on-blue attacker där exempelvis afghansk militär har attackerat amerikansk militär inne på baserna varit vanliga. Ibland har det handlat om en individ som blivit personligt arg på de internationella trupperna och ibland har det handlat om talibaner som infiltrerat baserna. Uniformen i sig själv går alltså inte att dra några stora slutsatser av.

Först efter gripandet av de två männen kommer förhoppningsvis motivet fram. Fortfarande nu när vi är på plats i Kabul, är det svårt att förstå varför just Nils Horner drabbades av detta kallblodiga våld och jag tror att alla vill ha svar på hur och varför det skedde.

Väcker frågor

Mordet har inte bara skakat Sverige utan stora delar av världen och i synnerhet Afghanistan. Dels handlar det om sorg och bestörtning - många kände, har intervjuats eller hört talas om Nils Horner - dels handlar det om hotbilden mot övriga västerlänningar som befinner sig i Kabul på grund av sitt arbete.

Står någon annan på listan nu?

Måste vi hela tiden titta oss bakom ryggen?

Eller var detta en helt isolerad händelse och i stället för att stanna hemma är det viktigt att fortsätta vara ute på gatorna, handla grönsaker på marknaden och umgås med lokalbefolkningen som vi alltid kunde göra och gjorde under de år som jag bodde där?

En stor orsak till oron är att mordet utförts på ett sådant unikt sätt.

Inte på många år har någon så iskallt gått upp och skjutit en västerlänning på öppen gata i Kabul. Det har skett mord, kidnappningar och terrorattentat men tillvägagångssättet i tisdags är nytt.

Efter att den första förstämningen lagt sig i Kabul har det snurrat teorier om huruvida mordet var en isolerad händelse riktat specifikt mot Nils Horner, är utfört av en enskild person med hat mot västerlänningar, om det är början på en ny taktik från talibanerna eller om det är del av det politiska spelet som pågår inför ödesvalet den 5 april.


På de filmer som Expressen sett syns inte skottlossningen men en av våra källor säger att analyser visar att mannen som ser ut att vara klädd i NDS- uniform bär på en pistol som tros vara mordvapnet.
Foto: Foto: Martin Von Krogh/Expressen


Många undviker att gå ut

Spekulationerna avlöser varandra vilket förstås ökar rädslan för alla. Många undviker att gå ut och flera organisationer har utfört en så kallad lock down för sin personal vilket innebär att de bara får vistas på kontoret och i sitt hem, vilket ibland till och med ligger i samma byggnad.

I sin förlängning riskerar det förstås att skapa ett stort avstånd mellan den afghanska lokalbefolkningen och den internationella personalen som finns på plats.

Det är förståeligt men otroligt ledsamt efter så många års arbete och engagemang i landet. Mitt och Martin von Kroghs säkerhetstänk är naturligtvis väldigt högt sedan vi kom hit men trots det som har skett blir jag glad och känner mig trygg av att träffa mina afghanska vänner och jag känner inga problem att ta en liten flicka eller pojke på gatan i handen och byta ett par ord.

"Inställd på rörigt val"

En av de som träffade Nils Horner i Kabul dagen före hans död var Kate Clark på Afghanistan Analyst Network. Nils Horner ställde generella frågor om valet, hur landet ändrats de senaste två åren och ville höra om olika framtidsscenarier. Hon är som alla andra mycket tagen av händelsen men försöker också sätta in den i ett större perspektiv. Hon säger att allt är väldigt skört just nu.

- Om det sker en eller två sådana här saker till kommer alla att åka hem.

Men det är framför allt mycket som hänger på hur valet den 5 april genomförs. Kate Clark är inte optimistisk.

- Det kommer helt klart bli valfusk, det handlar bara om till vilken grad.

Ett stort frågetecken är om det kommer ett resultat efter första valomgången eller om det kommer bli ett omval mellan två kandidater.

- Det kommer att bli rörigt, säger hon.

Det finns många skäl att mordet på Nils Horner bör redas ut, framför allt för att en familj förlorat en älskad släkting, en arbetsplats en beundrad kollega och vänner en god kamrat.

Men det finns också fler skäl. Om mordet på Nils Horner inte reds ut före valet och motivet är fastställt kommer osäkerheten sannolikt leda till att många undviker att bevaka valet, vilket vore mycket bekymmersamt vid eventuellt valfusk och korruption.

God möjlighet till gripande

Men med de bilder som polisen besitter borde det finnas en god möjlighet att gripa, inte bara en syndabock, utan rätt gärningsmän.

Vilket inte läker några sår men sätter punkt för några frågetecken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.