Här flyr Kjærsgaard från SD-frågor

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Pia Kjærsgaard, 64, var en av grundarna av Dansk Folkeparti 1995. Sedan dess har hon varit partiledare och suttit i Folketinget för Dansk Folkeparti. Under perioden 1984–1995 satt hon i Folketinget för det danska Fremskridtspartiet. När partiets dåvarande ledare Mogens Glistrup avtjänade fängelsestraff för skattebrott verkade hon som Fremskridtspartiets partiledare. I Sverige blev Kjærsgaard mycket omtalad för en kritiserad annonsering i Dagens Nyheter inför valet 2002. Partiet köpte då en helsidesannons för 290 000 kronor där svenska folket tackades för stöd som svenskarna visat i brev till partiet. När hon attackerades av Mona Sahlin svarade Kjærsgaard - I Sverige hotar freden i Nordeuropa genom sin invandringspolitik
Foto: Tomas Leprince

KÖPENHAMN. Här flyr den hårt pressade partiledaren Pia Kjærsgaard undan frågor om sin egen framtid. 

När Expressen i går mötte henne i Köpenhamn vägrade hon också svara på varför Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson inte bjudits in för att hjälpa till i valrörelsen. 

- Jag pratar inte med svenska journalister, säger Pia Kjærsgaard - vars makt i dansk politik spås vara historia om nio dagar. 

Pia Kjærsgaard har i tio år varit en av Danmarks mäktigaste och mest kontroversiella politiker som partiledare för Dansk Folkeparti. Men den tiden kan snart vara över.

 Nyligen sa den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen att partiet aldrig kommer att släppas in i regeringen.

 Samtidigt tappar Dansk Folkeparti i opinionsmätningarna, och integrationspolitiken - som Pia Kjærsgaard vill göra till ett huvudnummer  - har hittills inte diskuterats alls i den danska valrörelsen. I en opinionsmätning som publicerades i Danmark förra veckan konstaterades dessutom att tre fjärdedelar av väljarna anser att Pia Kjaersgaard haft för mycket att säga till om.

 Om bara nio dagar går danskarna till valurnorna.

SD har fått nobben

 När Expressen i går mötte Pia Kjærsgaard i radiohuset i Köpenhamn vägrade hon svara på frågor om varför det svenska "systerpartiet" SD och Jimmie Åkesson inte bjudits in för att hjälpa till i valrörelsen.

 Hon ville inte heller svara på frågor om sin egen framtid.

 - Jag pratar inte med svenska journalister, var beskedet. Du får vända dig till min presschef.

Men vi har bett ­honom om en intervju med dig?

 - Jag har inget att säga. Nej!

Men jag vill veta hur du ser på din egen framtid?

 - Nej!

 Efter medverkan i ett danskt radioprogram tog Kjærsgaard bakvägen ut från radiohuset för att slippa möta Expressen igen.

 Samtidigt kan Expressen i dag berätta att Jimmie Åkesson och SD också fått nobben av Kjærsgaard. De är inte välkomna att delta i partiets valrörelse.

Backar i ny mätning

 Så sent som i september förra året medverkade Pia Kjærsgaard vid SD:s valfinal i nordvästra Skåne.

 - Dansk Folkeparti har länge varit en inspirationskälla för oss Sverigedemokrater. Jag är glad och tacksam över det stöd som Pia Kjærsgaard visat oss, sade Jimmie Åkesson då.

 Det faktum att Sverigedemokraterna inte svarar med ett återbesök kommenterar Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund så här:

 - Vi kommer nog att följa valrörelsen hemifrån.

Varför då?

 - Det blir ju annorlunda när det inte är ett ordinarie val.

Men Pia Kjærsgaard deltog ju i er valrörelse?

 - Hon kampanjade inte för oss, hon var bara och hälsade på.

 Enligt den senaste opinionsmätningen i Danmark, som presenterades i går kväll, backar Dansk Folkeparti med 1,3 procentenheter och förlorar tre mandat i Folketinget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.