Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här flyr Googlechefen från Expressens frågor

Anna Wikland är Sverigeschef på Google, som vägrar uttala sig i frågan om att de hjälper till att sprida material som präglas av hat och som i vissa fall är brottsligt.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
På onsdagskvällen försökte Expressen på nytt ställa frågor till företagets Sverigechef Anna Wikland.
Foto: Alex Ljungdahl
Anna Wikland syns på röda mattan vid premiären av Macbeth 2016. Men när Expressen i dag försöker ställa frågor till henne väljer hon att inte svara.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Anna Wikland syns ofta på vimmel. Här på NK-galan på Berns förra året. Men när Expressen nu vill ställa frågor väljer hon att fly.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Under Elle-galan 2018 var Anna Wikland en av besökarna.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Anna Wikland på scen på Rival 2017.
Foto: KARINA LJUNGDAHL / IBL
Även förra året var Anna Wikland på galan "Näringslivets mäktigaste kvinnor".
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
1 / 9

Här flyr Googles Sverigechef Anna Wikland Expressens frågor.

IT-jätten fortsätter hjälpa till att sprida material som präglas av hat och som i vissa fall är brottsligt genom via videotjänsten Youtube. 

Trots det vägrar bolagets toppchefer att förklara agerandet.

– Jag ska gå in på den här middagen nu, säger Anna Wikland, och skyndar in på galamiddag. 

Det amerikanska IT-bolaget Google har via sina olika plattformar hjälpt till att sprida material fyllt av hot, hat och sexism och som i vissa fall till och med är brottsligt.

Efter att Expressen och Dagens Nyheter anmält att upphovsrättsskyddat material spridits via konton på Youtube har IT-jätten agerat och stängt ned det anmälda kontot – men samtidigt fortsätter liknande material och annan hatpropaganda att spridas via andra konton.

Problemen har påtalats till Google vid upprepade tillfällen och politiker har krävt att IT-jätten förklarar sig.

Men Google vägrar konsekvent att uttala sig i frågan.

På onsdagskvällen försökte Expressen på nytt ställa frågor till företagets Sverigechef Anna Wikland, i samband med att hon närvarade vid galan "Näringslivets mäktigaste kvinna firar 20 år" på anrika Berns Salonger i Stockholm. 

Men Googles galaklädda Sverige-chef valde att fly undan frågorna.

Anna Wikland, kan du säga varför Google låter Granskning Sverige fortsätta sända via andra kanaler?

– Jag ska jag gå in på den här middagen nu. Du får gärna kontakta vår presschef Farsad.

Du är Sverigechef för Google. Vi skulle gärna vilja ha dina kommentarer?

– Tack, säger Wikland som annars ofta syns på scener vid offentliga sammanhang. 

Anna Wikland fortsatte sedan in i minglet på Berns Salonger där hon snabbt började hälsa på andra gäster.


Anna Wikland flyr undan Expressens frågor.
Foto: Alex Ljungdahl

Den 36-åriga toppchefen började på Google i januari 2014 som affärsområdeschef, två år senare blev hon det multinationella IT-bolagets Sverigechef med ansvar för omkring 200 anställda, enligt siffror från 2016. Under hennes ledning har den svenska delen av Google utvecklat innovationer som sprider sig globalt och i dag tar man hem var fjärde svensk annonskrona, enligt Breakit.

I december 2017 rapporterade Breakit att hennes inkomst i tjänst var 3 055 555. 


På onsdagskvällen försökte Expressen på nytt ställa frågor till företagets Sverigechef Anna Wikland.
Foto: Alex Ljungdahl

Har utnämnts till viktigaste kvinnan inom tech

Förra året utnämnde tidningen Veckans Affärer henne till Näringslivets viktigaste kvinna inom tech och året dessförinnan valdes hon till årets framtidschef av ledarskapstidningen Chef.

– För mig är makt positivt. Att kunna påverka i positiv riktning, bygga en kultur som driver medarbetare framåt, att driva digital utveckling i Sverige, sa Anna Wikland till Veckan affärer.

Anna Wikland är uppvuxen på Lidingö tillsammans med mamma, pappa och en yngre bror. Under ungdomsåren spelade hon handboll på hög nivå och var alltid lagkapten. Lidingö var hennes hem tills hon flyttade till USA som 20-åring.

Varit försäljningschef på online-företaget Keybroker

Karriären startade på andra sidan Atlanten där hon pluggade och jobbade på flera olika bolag inom PR och kommunikation. Efter fem år utomlands kom hon hem till Sverige som 24-åring och landade jobbet som försäljningschef på online-företaget Keybroker. Senare blev hon bolagets vd och därifrån rekryterades hon till Google. 

– Tiden i USA har varit en viktig del av mitt liv och präglat mig mycket. De har en härlig inställning till försäljning, som jag haft nytta av som ung tjej när det gäller att kunna sälja in sig själv, har Anna Wikland tidigare sagt.

Numera är Anna Wikland tillbaka på Lidingö och bor i ett radhus tillsammans med sin familj. I tidigare intervjuer har Anna Wikland berättat att hennes två barn ger henne energi. 

Expressen har även tidigare i veckan avslöjat att man via ett par enkla sökord på Google kan hitta en blogg med en antisemitisk lista över svenska debattörer, journalister, författare, tv-personligheter och politiker som en av de översta träffarna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.