Många flyktingar försöker ta sig till fots bort från IS-fronten. Familjer går i leran utan någonting mer än kläderna de har på sig. Foto: MAGDA GADMånga flyktingar försöker ta sig till fots bort från IS-fronten. Familjer går i leran utan någonting mer än kläderna de har på sig. Foto: MAGDA GAD
Många flyktingar försöker ta sig till fots bort från IS-fronten. Familjer går i leran utan någonting mer än kläderna de har på sig. Foto: MAGDA GAD
Att inta Badush är viktigt eftersom det skär av en livsviktig försörjningsväg för IS i Mosul. Foto: MAGDA GADAtt inta Badush är viktigt eftersom det skär av en livsviktig försörjningsväg för IS i Mosul. Foto: MAGDA GAD
Att inta Badush är viktigt eftersom det skär av en livsviktig försörjningsväg för IS i Mosul. Foto: MAGDA GAD

Här flyr de från den spökstad IS skapat

Publicerad

BADUSH, NORRA IRAK. IS militära kommandobas är utslagen och deras supportväg in till västra Mosul har skurits av.

Expressens Magda Gad har som första journalist tagit sig till Badush.

Djurkadaver och liken efter dödade IS-krigare kantar gatorna. En kropp hänger från en sönderbombad byggnad.

Här är hennes rapport från den senaste fronten i kriget mot IS i Irak.

Kraftstationen i Badush, som försörjer Mosul med el, Intogs för två dagar sedan, efter extremt hårda strider mellan folkfronten PMU och IS.

IS attackerade förutom med alla konventionella vapenslag även med bilbomber. PMU fick understöd av irakiska armén. Jag frågar en soldat från PMU om han varit rädd. Han svarar att han motiveras att strida mot IS när han ser hur IS halshugger människor.

PMU har hittat en massgrav här med vad de uppskattar vara 500 döda kroppar. Det är lämningarna efter shiaaarabiska fångar som satt i det irakiska fängelset i Badush. IS tog ut dem och avrättade dem. Många av de fångar som var sunni gick med i IS

Att inta Badush var väldigt viktigt eftersom det skär av vägen mellan IS i västra Mosul och IS i Tal Afar, en livsviktig försörjningsväg för IS i Mosul.

Att IS har byggt tunnlar under det här området gjorde striderna ännu svårare.

Liken kantar gatorna i Badush. Mycket är sönderbombat i den strategiskt viktiga staden i norra Irak.Foto: MAGDA GAD

Möter barn som går barfota i leran

Det luktar lik i Badush, mycket är sönderbombat, många flyktingar försöker ta sig till fots bort från fronten. Jag möter barn som går barfota i leran utan någonting mer än kläderna de har på sig.

Från Badushfronten hörs hela tiden knatter av handeldvapen och smällar från artilleri. Det är kallt, blåsigt och lerigt. IS finns både österut och västerut vid fronten. En ensam anka står utanför en rostig och sönderskjuten port.

Vid sidan av en väg ligger en dödad IS-terrorist med kabel knuten runt fötterna, halva huvudet bortskjutet och en sten nedtryckt i munnen.

Jag har hittills sett nio lik av människor, ett hänger halvvägs ut från ett hus. Framför mig ligger även många döda djur. Döda kor, döda bufflar, döda hundar.

Människorna som flyr genom bergs- och ökenområdet här är helt utelämnade. Inga hjälporganisationer finns här. Jag är den första journalisten på platsen.

 

LÄS MER: Soldaterna i extremt hårda strider i Badush

 

Här firar generalen för PMU och hans soldater efter striderna.Foto: MAGDA GAD

Här dödades viktig IS-ledare

Vi tar oss in i vad som fram till för bara några dygn sedan var IS bas i Badush. Det finns två nergångar till tunnelnätverk här. På övervåningen hittar vi en tredimensionell karta, uppbyggd med jord och grus som berg och skyltar. Den visar området mellan Tal Afar och Badush.

Vi får veta att en hög militär IS-ledare dödades för två dagar sedan i det här huset.

Byggnaden var deras kommandobas, men det fanns även en vapenfabrik här inne och skjuttavlor för övning i prickskytte. De har tillverkat både ammunition, granater och bomber här. Mitt i allt ligger kritor och ritböcker för barn.

De IS-terrorister som finns kvar gömmer sig på toaletterna i husen. De vet att det är sista stället soldaterna genomsöker. Blir de omringade gömmer de sig på toaletten med sina bombbälten. 60 IS-terrorister har dödats här den senaste veckan, majoriteten hade självmordsbälten på sig. Utöver dessa 60 har många IS också dött för att de sprängt sig själva.

 

LÄS MER: Magda Gad prisas – är Årets avslöjare

 

”IS är ett projekt som började i Irak och Syrien, men IS har som syfte att förstöra hela världen”, säger Karim Abdul-Hussain Qaqani, 41, general för PMU.Foto: MAGDA GAD

”Gömmer sig i bergen”

Många av IS högsta militära befäl fanns i Badush och ledde härifrån striderna i västra Mosul.

Enligt en ex-general för irakiska arméns nionde division, som är på plats i Badush, har några av dessa militära IS-befäl dödats här i Badush, men flera lever fortfarande:

– Vi har information om att de gömmer sig här runtomkring i bergen.

IS har krypskyttar på andra sidan Tigris som skjuter mot Badush.

Jag ser en soldat gå ner mot fronten vid Tigris flodbank. När han passerar liket efter en ung IS-krigare sparkar han till dess huvud.

I bergen strax utanför Badush möter vi fåraherden Yasim, 18 år. Han har precis fått 40 000 dinarer för ett får. Men han har ingen aning om hur mycket pengar han har fått.

– Jag kan inte räkna pengar. Jag har inte sett pengar på två och ett halvt år, säger han.

– Det här är första gången!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag