Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här firar hundar ett nyår utan smällare

Nyår utan smällare? En dröm för många fyrbenta vänner.
Foto: Colourbox
Trenden att checka in på flygplatshotell har spridit sig. Det råder förbud mot fyrverkeripjäser på flygplatser av flygtrafikskäl. Det passar många hundar perfekt.
Foto: Colourbox

Garanterat fritt från nyårsraketer. Att ta in med skotträdda hundar på flygplatshotell har blivit en succé.

Arlanda var först med konceptet – nu har trenden spridit sig. Fler flygplatshotell erbjuder en smällfri nyårsafton för hundar, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är alltid roligt när man upptäcker nya sätt att använda sig av de fördelar som en flygplats för med sig, säger Malmö Airports flygplatschef Peter Weinhandl till tidningen.

För många hundar är nyåret en dag fylld av panik och extrem stress eftersom de inte tål ljudet av raketer och smällare eller andra höga ljud. Ofta börjar dessutom smällandet långt innan tolvslaget.

Nu finns en räddning för de skotträdda hundarna.

På flygplatser råder förbud mot fyrverkeripjäser och smällare av flygtrafikskäl. Ett koncept som passar skotträdda hundar perfekt, insåg ett hotell vid Arlanda flygplats för tre år sedan. Framgången var given hotellet blev snabbt fullbokat. I fjol checkade 360 hundar och deras ägare, in på hotellet, skriver Göteborgs-Posten.

Idén har spridit sig

Hotellet har också belönats med ett hederspris av organisationen Djurskyddet Sverige för initiativet.

Nu har idén spridit sig. Även hotell vid Sturup i Malmö och Säve i Göteborg erbjuder ett tyst nyår för hundar på nyårsafton.

– Vi har inspirerats av Arlanda och gjorde ett test förra nyårsafton med några hundägare. Det blev jättelyckat och nu har vi utvecklat konceptet, säger Amanda Drufve, chef för City Airport Hotel till gp.se.

Det finns också andra hotell i landet som erbjuder ett lugnt nyårsfirande för sällskapsdjur, och hundklubbar som ordnar smällfria arrangemang för de skotträdda fyrbenta.

För att lindra plågan har många hundägare tagit strid för att minska på smällandet under nyåret,bland annat det så kallade "Smällarupproret" på Facebook. Gruppen har närmare 9 000 medlemmar i nuläget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.