Nyår utan smällare? En dröm för många fyrbenta vänner. Foto: ColourboxNyår utan smällare? En dröm för många fyrbenta vänner. Foto: Colourbox
Nyår utan smällare? En dröm för många fyrbenta vänner.  Foto: Colourbox
Trenden att checka in på flygplatshotell har spridit sig. Det råder förbud mot fyrverkeripjäser på flygplatser av flygtrafikskäl. Det passar många hundar perfekt. Foto: ColourboxTrenden att checka in på flygplatshotell har spridit sig. Det råder förbud mot fyrverkeripjäser på flygplatser av flygtrafikskäl. Det passar många hundar perfekt. Foto: Colourbox
Trenden att checka in på flygplatshotell har spridit sig. Det råder förbud mot fyrverkeripjäser på flygplatser av flygtrafikskäl. Det passar många hundar perfekt.  Foto: Colourbox

Här firar hundar ett nyår utan smällare

Publicerad

Garanterat fritt från nyårsraketer. Att ta in med skotträdda hundar på flygplatshotell har blivit en succé.

Arlanda var först med konceptet – nu har trenden spridit sig. Fler flygplatshotell erbjuder en smällfri nyårsafton för hundar, skriver Göteborgs-Posten.

– Det är alltid roligt när man upptäcker nya sätt att använda sig av de fördelar som en flygplats för med sig, säger Malmö Airports flygplatschef Peter Weinhandl till tidningen.

För många hundar är nyåret en dag fylld av panik och extrem stress eftersom de inte tål ljudet av raketer och smällare eller andra höga ljud. Ofta börjar dessutom smällandet långt innan tolvslaget.

Nu finns en räddning för de skotträdda hundarna.

På flygplatser råder förbud mot fyrverkeripjäser och smällare av flygtrafikskäl. Ett koncept som passar skotträdda hundar perfekt, insåg ett hotell vid Arlanda flygplats för tre år sedan. Framgången var given hotellet blev snabbt fullbokat. I fjol checkade 360 hundar och deras ägare, in på hotellet, skriver Göteborgs-Posten.

Idén har spridit sig

Hotellet har också belönats med ett hederspris av organisationen Djurskyddet Sverige för initiativet.

Nu har idén spridit sig. Även hotell vid Sturup i Malmö och Säve i Göteborg erbjuder ett tyst nyår för hundar på nyårsafton.

– Vi har inspirerats av Arlanda och gjorde ett test förra nyårsafton med några hundägare. Det blev jättelyckat och nu har vi utvecklat konceptet, säger Amanda Drufve, chef för City Airport Hotel till gp.se.

Det finns också andra hotell i landet som erbjuder ett lugnt nyårsfirande för sällskapsdjur, och hundklubbar som ordnar smällfria arrangemang för de skotträdda fyrbenta.

För att lindra plågan har många hundägare tagit strid för att minska på smällandet under nyåret,bland annat det så kallade "Smällarupproret" på Facebook. Gruppen har närmare 9 000 medlemmar i nuläget.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag