Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här firar Helge Fossmo i frihet

Här är livstidsdömde Helge Fossmo – tillbaka i frihet.

Knutbypastorn fick i går för första gången sedan han greps 2004 träffa sin familj utanför fängelsets murar.

Han firade med bowling och tacos.

Helge Fossmo avtjänar sitt straff i Tidaholm

Tidigt på morgonen den 10 januari 2004 höjde barnflickan Sara Svensson revolvern i Knutby – och sköt ihjäl Helge Fossmos hustru Alexandra i sängen och skottskadade grannen Daniel Linde.

Mordet och mordförsöket anstiftades av Helge Fossmo enligt hovrätten. Straffet blev livstids fängelse och han har nu suttit inspärrad i åtta år.

För närvarande är Helge Fossmo placerad på anstalten i Tidaholm som har säkerhetsklass ett, vilket är kriminalvårdens högsta säkerhetsklassificering.

Vid lunchtid i fredags rullade en skåpbil och en av kriminalvårdens bilar upp framför Forshallens Bowlingcenter i Tidaholm. Knutbypastorn klev ur kriminalvårdens bil tätt följd av två kriminalvårdare, medan pastorns familj klev ur den andra bilen.

Återföreningen i fredags var första gången som Knutbypastorn fick träffa sin familj i frihet - efter gripandet år 2004. Ett vittne uppger att Fossmo var på ett strålande humör när familjen firade med att spela bowling - till en kostnad av 120 kronor per person.

- Han jublade och gjorde en segergest när han slog en strike och dansade i takt med musiken, säger vittnet.

Fönstershoppade

Enligt uppgift till Expressen ska Fossmo och hans familj också ha passat på att äta tacos i bowlinghallen efter den avslutade bowlingrundan.

- Det är en helt vanlig tacomeny och den innehåller allt som en sådan ska innehålla med grön­saker och köttfärs. Den kostar 100 kronor per person, säger en anställd på Fors­hallens Bowlingcenter.

Vid tvåtiden åkte Helge Fossmo och familjen in till Tidaholms centrum. De fönstershoppade, besökte en leksaks­butik och pratade glatt med varandra. Men Knutbypastorn som är dömd till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök följdes hela tiden av de två kriminalvårdarna.

På eftermiddagen var permissionen över och sju minuter i fyra - exakt den tid som krävs för att köra tillbaka till anstalten från Tidaholms centrum - satte sig Helge Fossmo i kriminalvårdens bil för att återvända sin cell.

Barnflickan Sara Svenson som dömdes till rättspsykiatrisk vård för mord på Helge Fossmos fru och mord­försök på grannen Daniel Linde är nu fri.

Knutbypastorn har avtjänat drygt åtta år av sitt livstidsstraff - därmed återstår två år innan han kan ansöka om att få sitt straff tidsbestämt.

"Han är en mönsterfånge"

- Vi har kontakt med viss regel­bundenhet men har inte satt i gång någon planering inför det ännu, men det är klart att vi kommer att begära en tidsbestämning, säger Fossmos advokat Anton Strand.

- Jag ser ingen anledning att vänta med det. Det handlar ju mycket om en bedömning av fortsatt brottslighet och vad det gäller Helge Fossmo så är den utomordentligt låg. Han är en mönsterfånge, tillägger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!