Här firade Aten nej-segern i natt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Folk firade vilt på gatorna i huvudstaden Aten i Grekland i går.
Foto: Emilio Morenatti
Premiärministern Alexis Tsipras kunde fira - det blev ett nej - just som han hoppades.
Foto: Christopher Furlong

ATEN. Grekerna har kommit många gånger till Syntagma-torget i Aten för att protestera.

I natt kom de för att fira.

Fira att de just sagt ett högljutt nej till tuffare EU-krav.

Det var just ingen som förutspådde detta. Visst var en seger för nej-sidan möjlig, men vem hade trott att det skulle bli med en sådan här marginal, över 60 procent röstade nej.

Det rådde ingen brist på ödesdigra varningar från både ja-kampanjen och tunga EU-ledare om vad ett nej riskerade innebära. Men grekerna lyssnade inte på det.

De röstade med hjärtat i går. Och det hjärtat sa att det får vara nog med åtstramningar som i deras ögon bara lett till ekonomiskt elände. Nog med diktat från Bryssel.

– Jag har kommit hit fem års tid, men aldrig tidigare har jag varit så här lycklig, säger Poppy Kalogeropoulou, 45 år, när vi träffas på Syntagma sent i går kväll.

– Detta är en stor, stor seger för oss alla som har det svårt.

Livat ute

Trummor mullrar i bakgrunden. Det viftas med grekiska flaggor. Med en hel del kommuniströda också.

Men nej-rösterna i går skar över alla politiska gränser, från vänster till höger. Premiärminister Alexis Tsipras hade sagt inför valet att ett nej, skulle ge honom mandat att förhandla fram bättre villkor med EU.

Nu har han fått det mandatet. Återstår att se om EU-ledarna kommer att vara mer mottagliga för hans argument denna gång.

– I dag har Grekland bevisat att demokrati inte kan utsättas för utpressning, sa Alexis Tsipras i natt i ett tal.

– Grekland har gjort ett modigt val, som kommer att ändra debatten i Europa. Jag inser att väljarna inte gett mig ett mandat mot Europa, utan ett mandat för att hitta en lösning som fungerar.

I natt uppstod det en oro för vad som ska hända på världsekonomin, Euron föll i spåret av ovissheten av vad som ska hända.

Inte väntat

Telefonerna gick varma mellan EU-ledarna i natt. Det var inte många i Bryssel heller som hade trott att nej-sidan skulle vinna en sådan här tydlig seger.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kom tillsammans med Frankrikes president Francois Hollande överens om att ledarna för de 19 länderna i eurozonen ska hålla ett toppmöte på tisdag och där diskutera Grekland.

Merkels egen finansminister - Wolfgang Schäuble - öppnade i en intervju i helgen för att Greklands nej inte nödvändigtvis innebär att landet tvingas lämna euron. Han talade om en "tillfällig" avstängning. Säkert är att en klar majoritet av grekerna inte vill lämna euron. Det var inte nej till den gemensamma valutan de röstade om i går, det var ett nej till fortsatta åtstramningar.

– Allt kommer att bli bättre, säger Nikos Aivalis, 58, optimistiskt.

– Europa kommer att fatta budskapet härifrån.

Även han kom ner till Syntagma-torget denna kväll för att fira. Han blev själv av med arbetet på den statliga radion under den förra regeringen, men han nu fått jobbet tillbaka som musikproducent.

– Grekland är Europa, säger han. Till och med namnet Europa kommer från oss greker. Det är klart vi inte kan lämna det.

Premiärminister Alexis Tsipras retade många EU-ledare till vansinne när han oväntat och utan förvarning förra helgen tillkännagav att han skulle låta grekerna folkomrösta om det han själv sagt nej till.

Det var ett högt spel av honom. Om grekerna röstat ja, så hade Syriza-regeringen med största sannolikhet fallit. Nu blev det i stället den förre premiärministern, Ny demokratis ledare Antonis Samaras, som tillkännagav sin avgång.

Tysklands Angela Merkel hade nog föredragit Tsipras avgång. Nu måste nya lösningar hittas.

I natt firade Aten. Det återstår att se hur länge glädjen varar.

Poppy Kalogeropoulou, 45 och Mynto Kalogeropoulou, 30:– Det är en av få gånger i historien som de fattiga vunnit över de rika. Detta handlade inte om euron, utan om att vi måste få ett stopp på fortsatta åtstramningar. Detta måste accepteras av resten av Europa nu. Segern har aldrig smakat så här sött.
Marina Leontari, 52 år, tv-direktör:– Detta är en seger för den grekiska medelklassen. Jag vill tacka alla EU-medborgare för all hjälp ni skänkt oss. Jag har inte känt sådan här lycka sedan militärjuntan försvann från Grekland. Jag tror vi har en fortsatt tuff tid framför oss, men det värsta är förhoppningsvis bakom oss. Vi får inte föra krig mot varandra.
Katerina Anousaki, 36, advokat och Pavlos Papaspirou, 30 år, butiksägare:– Vi trodde verkligen inte att vi skulle få ett så här tydligt resultat. Vi är mycket lyckliga över att det blev så här. Det har varit så mycket skrämsel-propaganda här inför folkomröstningen. Men det grekiska folket sa ifrån. Hela Europa kan komma att tjäna på det.
Kimonas Nikolau, 30 år, resebyråagent, och Katia Kolpakidou, 24 år sekreterare:– Vi röstade bägge ja, så vi är inte här för att fira. Vi hade ändå vägarna förbi. Men jag tror i sanningens namn inte det blir någon större skillnad oavsett om det hade blivit ja eller nej i dag. Det blir fortsatt svårt. Jag är i resebranschen, den här sommaren är förlorad. Vi har haft så många avbokningar.
Nikos Aivilis, 58 år, musikproducent:– Jag är mycket lycklig. Sanningen vinner alltid till slut, och vi har fått höra förfärliga lögner under de senaste dagarna både från EU och från grekiska ledare. Jag tror att detta kommer att ge oss energi att kämpa vidare. Allt kommer att bli bättre. Grekland kan inte säga tack och hej till Europa.

Frågan som grekerna röstade ja eller nej till:

Bör utkastet till det avtal som lades fram av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden vid eurogruppens möte den 25 juni, bestående av två delar som tillsammans utgör deras förslag, accepteras?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.