Bildäck är en stor bov i spridningen. Foto: MÅRTEN SVEMARKBildäck är en stor bov i spridningen. Foto: MÅRTEN SVEMARK
Bildäck är en stor bov i spridningen.  Foto: MÅRTEN SVEMARK
På konstgräsplaner finns mikroplaster. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅNPå konstgräsplaner finns mikroplaster. Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
På konstgräsplaner finns mikroplaster.  Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
De sprids ofta genom nedskräpning. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSENDe sprids ofta genom nedskräpning. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
De sprids ofta genom nedskräpning.  Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Här finns mikroplaster som skadar miljön och djurlivet

Publicerad

Mikroplaster är små partiklar som naturen inte kan bryta ned –  i stället skadar de miljö och djurliv. 

Här är en guide till mikroplasterna.

Scrolla ner för att se fyra saker som du kan göra för att minska spridningen.

Vad är mikroplaster?

Mikroplast är ett samlingsnamn för små, små plastfragment mellan en nanometer och fem millimeter stora. Om ett plastföremål hamnar i naturen smulas det sönder och bildar mikroplaster. 

Det finns också plast som från början tillverkas som små pellets eller korn – bland annat i kosmetika.

Varför är det dåligt?

I djurförsök har några av PFAS-ämnena orsakat leverskador, påverkat immunförsvaret och försämrat förmågan att få ungar. Vissa ämnen är misstänkt cancerframkallande.

Naturen kan inte bryta ner och omhänderta plasten som i stället skadar miljö och djurliv. Plasten är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare har hittat mikroplaster i fisk som vi äter, skriver regeringen

 

LÄS MER: Forskare har hittat ny ingrediens i öl: Plast

 

Plast som hamnar i haven är också en källa till att farliga kemikalier sprids. Dels kan plasten i sig innehålla hormonstörande och cancerogena tillsatser, dels kan plasten fungera som en magnet för olika kemikalier, skriver regeringen.

Till skillnad mot regeringen tycker lobbyorganisationen Kosmetik- och Hygienföretagens branschorganisation (KoHF) att giftaspekten inte är relevant.

– Det är inte direkt giftigt, utan mer en nedskräpningsfråga, sa Olof Holmér vd på KoHF vid en tidigare intervju med Expressen.

Mer än 1 miljon fåglar och 100 000 däggdjur dör varje år efter att ha fastnat i eller ätit plast som finns i havet, skriver regeringen.

Var finns de?

Följande områden står för de största utsläppen av mikroplast i Sverige, enligt Naturvårdsverkets rapport:

Väg- och däck

Konstgräsplaner

Industriell produktion och hantering av primärplast

Tvätt av syntetfibrer

Båtbottenfärg

Nedskräpning

 

Men mikroplasterna används också i kosmetika – bland annat vissa scrubbprodukter och polerande tandkräm.

 

LÄS MER: Kända sminkmärken flaggas för höga halter mikroplast

 

Fyra saker du kan göra för att minska spridningen

1. Plocka upp efter dig. Se till att plast återvinns ordentligt och att den inte hamnar i naturen.

2. Tvätta mer sällan och köp begagnade kläder. Ofta kan det räcka med att vädra kläder och ta bort fläckar med en våt trasa. Fyll upp maskinen, tvätta i lägre temperaturer och skippa sköljmedel, så slits färre fibrer loss. Framförallt släpper fleecematerial och luddig polyester ifrån sig mycket partiklar.

 

LÄS MER: MP: 100 miljoner för att minska plast i haven

 

3. Skippa mikroplasten i badrummet. Håll utkik på innehållsförteckningen: Innehåller en produkt Polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate eller nylon så innehåller produkten plast. Välj i stället produkter som är märkta med Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature, så slipper du mikroplasterna. 

4. Byt tampar på båten.

Slitna tampar släpper ifrån sig mikroplaster i havet – så byt ut mot nya när de är slitna.

 

Källa: Naturskyddsföreningen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag