Här fick han in 870 000 kr till terrorgruppen

Ihab Hallak är åtalad för misstänkta terroristbrott i Libanon. Rättegången har pågått under det senaste året. Mannen har erkänt koppling till al-Nusra.
Här samlade Ihab Hallak in pengar åt al-Qaida-anslutna terrororganisationen al-Nusrafronten.
Foto: Martina Huber
Suja al-Doulaimi, Irak Tidigare gift med IS högste ledare Abou Bakr al-Bahgdadi och är dotter till Abdulhamid al-Doulaimi som är terrorledaren Abou Malik al-Tallis högra hand. Hon är åtalad för terroristbrott, bland annat som kurir för terrorgruppen. Har fångutväxlats tidigare.
Abou Malik al-Talli.

BEIRUT. En svensk biståndsarbetare har åtalats för terroristbrott i Libanon.

Expressen kan i dag avslöja att Ihab Hallak, 50, från Spånga i Stockholm har erkänt att han samlat in cirka 870 000 kronor i Stockholms moské och slussat pengarna till al-Qaida-anslutna terrororganisationen al-Nusrafronten i Syrien.

– Pengarna gick till mat och mediciner, hävdar han.

Efter snart ett och ett halvt år i häkte släpptes svensken i tisdags på fri fot i en fångutväxling med al-Nusrafronten - i utbyte mot kidnappade libanesiska soldater.

Ihab Hallak, 50, och hans svärson greps i juni 2014 av den libanesiska underrättelsetjänsten.

Båda misstänks för delaktighet i en rad terroristbrott, bland annat ett antal bilbomber som smugglats från Syrien till Libanon 2013-2014.

Hittade två automatkarbiner

I en razzia hemma hos 50-åringen i Khaldeh söder om Beirut hittade underrättelsetjänsten två automatkarbiner av typen Kalasjnikov, en pistol av märket Beretta, samt en mängd ammunition och handgranater.

Ihab Hallak, från Spånga, valde för fyra år sedan att ta sina barn med sig och flytta tillbaka till hemlandet Libanon, som han hade flytt 1984.

Därifrån flyttade han snabbt vidare till al-Qalamoun i Syrien, där en av hans döttrar gifte sig med en man som innehade en officiell position inom terrorgruppen al-Nusra.

Al-Nusrafronten är al-Qaidas gren i Syrien och leds av terrorledaren Osama al-Absi al-Wahdi, mer känd som Abu Mohammad al-Jolani.

Både Ihab Hallak och hans svärson har stått åtalade misstänkta för terroristbrott i Libanon. Rättegången har pågått under det senaste året.

– Det är en gåta för mig varför en person som har bott många år i ett fredligt land som Sverige väljer att flytta till Syrien och ansluta sig till terrorgrupper, säger militärdomaren Khalil Ibrahim till Expressen.

Erkände i inledande förhör

I de inledande förhören erkände 50-åringen att han tillhörde terrorgruppen al-Nusrafronten, och att han deltog i striderna i al-Qalamoun och skadades i strid under 2014.

En läkarundersökning bekräftade också att mannen drabbats av flera skottskador.

I senare domstolsförhör tog han delvis tillbaka sina uppgifter, men erkände koppling till al-Nusra och stöd till terrororganisationen i form av bistånd och pengar.

Hallak, som nu namnges i flera libanesiska medier, uppger att han tidvis arbetat för hjälporganisationen Islamic Relief i Sverige.

Han erkänner i domstolsförhören att han har besökt al-Nusrafrontens kvarter i al-Qalamoun där han har träffat terrorledaren Abou Malek al-Talli. Al-Talli är mannen som är ansvarig för stormning av kristna staden Maalula i Syrien, kidnappningen av ett 15-tal nunnor, stöld av historiskt värdefulla föremål från Maalulas kyrkor och en rad andra krigsbrott.

Förnekar alla anklagelser

Den 50-årige svensken erkänner att han träffat en rad kända terrorister, bland andra terrorledaren Abou Malek al-Talli i Yabrud och Abou Khaled som är ansvarig för självmordsrekryter.

Däremot förnekar han alla terroranklagelser.

– Visst, jag brukade vistas på al-Nusras högkvarter i staden Yabrud i al-Qalamoun för att samordna biståndsarbetet med al-Nusrafronten som är ansvarigt för området. Jag förklarade aldrig krigsmannaed för al-Nusras ledare Abou Malek al-Talli. Jag stred inte på deras sida. För att kunna dela ut bistånd i al-Qalamoun måste man gå via al-Talli, hävdade Ihab Hallak i domstolsförhören.

Bekräftar insamling

50-åringen, som fortfarande har stora delar av sin familj i Sverige, bekräftar i domstolsförhören att hade samlat ihop 100 000 dollar - cirka 870 000 svenska kronor - i Stockholm.

– Hur fick du ihop pengarna, frågade militärdomaren Kahlil Ibrahim under förhandlingarna.

– I stora moskén i Stockholm, svarade Ihab Hallak.

Hallak bekräftar också att han slussat vidare pengarna till al-Nusrafronten i Syrien, men hävdar att allt gick till mat, mediciner och sjukhusutrustning.

Han fick under domstolsförhören frågor om varför han i så fall inte gick via Röda korset eller andra internationella hjälporganisationer, och varför han gick via terrorledaren Abou Malek al-Talli inne i Syrien.

Hallak förklarade att han ville vara på plats i al-Qalamoun personligen.

Ihab Hallaks svärson misstänks bland annat för ha filmat en rad halshuggningar och avrättningar som al-Nusra låg bakom. Han misstänks också ha filmat när al-Nusrafronten avfyrar raketer mot libanesiska samhällen och för att ha kört självmordsbombare till sina mål.

Filmade avrättningar

I inledande förhör erkände svärsonen att han filmade samtliga avrättningar och samtliga attacker som al-Nusra genomförde i al-Qalamoun, uppgifter som han senare delvis tagit tillbaka.

– Jag höll på att fixa mina papper för att flytta till Sverige. Jag ville lämna al-Nusrafronten och börja nytt liv i Sverige, uppger svärsonen i domstolsförhören.

Hallaks advokat Khaled Itani säger till Expressen att hans klient är sjuk och måste få läkarvård. Han har bedömt möjligheterna för 50-åringen att frikännas som mycket små.

– Jag är rädd att han ska bli dömd för terrorism. Jag räknar med att han döms till minst tre års fängelse, sa advokat Khaled Itani tidigare under domstolsförhandlingarna till Expressen.

Mohammed Temsamani är talesperson för Stockholms Moské. Han understryker i ett mejl till Expressen att den åtalade 50-åringen inte haft något uppdrag i församlingen.

"När det gäller insamlingar i vår församling så är vår policy väldigt tydlig, inga privatpersoner får göra egna insamlingar innanför församlingens dörrar, endast biståndsorganisationen Islamic Relief har den rätten", skriver Mohammed Temsamani.

Han tillägger:

"För frågor kring personens engagemang i Islamic Relief får ni gärna vända er till dem, det kan vi inte svara på."

På Islamic Relief säger ordföranden Mostafa Kharraki:

– Jag känner till att han är gripen. Han var inte anställd på Islamic Relief. Jag hoppas att han blir frisläppt snart, säger Mostafa Kharraki.

Hans önskan blev verklig i tisdags när Hallak släpptes av libanesiska myndigheter i en mycket uppmärksammad fångutväxling, där 13 gripna misstänka anhängare av al- Nusrafronten släpptes på fri fot.

Släppte soldater

I utbyte släppte al-Nusrafronten 16 kidnappade libanesiska soldater.

Fångutväxlingen har skapat stor debatt i Libanon huruvida det är rätt att förhandla med al-Nusrafronten, som ligger bakom en rad självmordsdåd i Libanon.

Den medåtalade svärsonen är kvar i häkte. Expressen har varit i kontakt med Ihab Hallaks familj som avböjer att kommentera.

Den Ihab Hallaks advokat Kahled Itani bekräftar för Expressen att 50-åringen verkligen är släppt ur häktet.

– Han tänker stanna kvar i Libanon och inte återvända till Sverige, säger Itani.

Men enligt en talesperson för militärdomstolen är åtalet inte nedlagt mot Hallak. Nästa domstolsförhandling är satt till början av juli nästa år.

– Om han inte kommer till rättegången kan han bli dömd i sin frånvaro, säger en domstolskälla.

Hallak själv har inte gått att nå för en kommentar efter frisläppandet.

Expressen har varit i kontakt med en nära anhörig till Ihab Hallak, som säger att Hallak mår bra.

– Om han ska komma tillbaks till Sverige vet jag inte än, men det hoppas vi.


Expressen.se förtydligar: I en tidigare version av denna artikel citerades Mostafa Kharraki på att Hallak aldrig varit anställd, men att han varit verksam inom Islamic relief. Enligt Kharraki är den delen av citatet fel och Hallak har aldrig varit verksam inom organisationen.

SVENSKEN BLAND DE 13 TERRORMISSTÄNKTA

Ihab Hallak, svensk

Svensken släpptes på fri fot i tisdags tillsammans med tolv andra terrormisstänkta al-Nusraanhängare. Det skedde vid en fångutväxling där al-Nusrafronten i gengäld släppte 16 kidnappade libanesiska soldater.

Han misstänks för delaktighet i en rad terroristbrott, bland annat ett antal bilbomber som smugglats från Syrien till Libanon 2013-2014. 50-åringen erkänner möte med rad kända terrorister, men nekar till brott.

Hussein al-Hojairi

Åtalad för flera kidnappningsfall sedan 2011. Han var med och kidnappade sju män från Estland våren 2011. Gisslan släpptes mot okänd lösesumma. Kidnapparna greps, inklusive al-Hojairi, som även låg bakom bortförandet av tre utländska journalister.

Mohamad Rahall, Syrienpalestinier

Rahall deltog i slaget om palestinska flyktinglägret Nahr al-Bared i norra Libanon våren 2007. Libanesiska armén vann kriget som krävde över 160 libanesiska soldater och över 140 islamisters liv. Libanesiska armén tillfångatog tiotals jihadister.

Sami al-Hojairi, Libanon

Libanes från samhället Arsal. Han greps av libanesiska armén 2014. Han är åtalad för flera terroristbrott, bland annat misstänkt för att ha skickat flera bilbomber till Beirut.

Mohamad Yehia, Syrien

När imamen greps vid den libanesiska arméns vägspärr i Arsal i Libanon, hade han på sig ett bombbälte. Mohamad Yehia var på väg till ett möte med al-Nusrafrontens ledare i Libanon.

Abdelmajid Gahddban, Syrien

Greps 2014 i Beirut tillsammans med två andra syrier. Han åtalades för terroristbrott och förberedande för att utföra terrorattentat mot Libanons talman Nabih Berri.

Abdullatif Asaad, Syrien

Abdullatif Asaad försökte bilda terrorceller i Libanon, men misslyckades. Asaad greps och åtalades för terroristbrott och för försök till att bilda terrorceller.

Suja al-Doulaimi, Irak

Tidigare gift med IS högste ledare Abou Bakr al-Bahgdadi och är dotter till Abdulhamid al-Doulaimi som är terrorledaren Abou Malik al-Tallis högra hand. Hon är åtalad för terroristbrott, bland annat som kurir för terrorgruppen. Har fångutväxlats tidigare.

Nizar al-Mawlawi, Libanon

Libanes från staden Tripoli. Han greps i början av 2015, anklagad mot sitt nekande för terrorism. Han var ledare för en grupp jihadister i Tripoli som utkämpade hårda strider mot libanesiska armén.

Joumana Hmaiied, Libanon

Trebarnsmamman från Arsal greps för nästan två år sedan. Hon försökte smuggla en bil lastad med 100 kilo sprängmedel från Arsal, Libanon, till Beirut.

Alaa al-Akili

Gift med al-Nusrafrontens ledare Anas Jarkas alias Abou Ali al-Shishani. Hon greps i Libanon och anklagades för att hjälpa sin man med kontakter och information från Libanon. Hon misstänktes också för att vara kurir åt al-Nusra.

Laila al-Najar

Gift med en av al-Nusrafrontens ledare. Greps i Libanon efter hon lyckades ta sig över gränsen illegalt. Hon misstänks för att vara kurir och samordnare mellan olika jihadister i Libanon.

Samar al-Hinidi, Syrien

Släkt med al-Nusrafrtontens ledare Abou Malik al-Talli i al-Qalamoun. Hon greps i Arsal efter hon tog sig över gränsen illegalt. Även hon misstänks för att vara kurir för al-Nusra.

al-Nusrafronten

Jabbhat al-Nusra eller al-Nusrafronten är en salafistisk jihadgrupp som grundades under 2011 i Syrien av stridsvana jihadister, ofta med erfarenhet från krig i Afghanistan, Irak och Tjetjenien. De flesta medlemmar är syrier, men det finns också rekryter från Europa, Turkiet och arabiska länder samt från gulfstaterna.

Gruppens emir är syrier och heter Osma al-Absi al-Wahdi alias Abu Mohammad al-Julani. Han har vägrat ta avstånd från al-Qaida och följer al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiris order.

Al-Nusrafronten är al-Qaidas filial i Syrien. USA terrorstämplade gruppen för tre år sedan.

Organisationen är även svartlistad av FN. Al-Nusra tros ha mellan 5 000 och 6 000 stridsvana män. De ligger bakom en rad terroristattacker i bland annat Libanon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.