Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här festar terroristerna innan Paris-attacken

Salah Abdeslam. Foto: Ap / AP BELGIAN FEDERAL POLICE

På den skakiga videon inifrån en nattklubb i Bryssel syns två unga män dansa, flörta med kvinnor och ha trevligt.

Några månader senare deltog de båda i terrorattentaten som kom att skaka Bryssel och Paris.

Videon, som nu visas på CNN, avslöjar terroristernas hyckleri - hur de njuter av friheten som råder i samma västerländska civilisation som de med sina terrorattentat försöker förgöra.

De båda männen på det skakiga filmklippet är bröderna Brahim och Salah Abdeslam. Den äldre av dem, Brahim, har en cigarett i handen och dansar med en ung blond kvinna. Den yngre av bröderna, Salah, syns strax intill hur han, iklädd en orange tröja, gungar med i musiken som spelas.

Filmen är tagen inne på en nattklubb på aveny Louise i Bryssel den 8 februari 2015 och visar en hittills okänd sida av två av Europas värsta terrorister.

Bara drygt åtta månader senare skulle Brahim Abdeslam spränga sig själv till döds i ett självmordsdåd mot ett kafé i Paris, i en av de samordnade terrorattacker som lamslog staden 13 november 2015 och där 130 människor dödades.

Erkänt att han skulle sprängt sig själv

Hans bror Salah Abdeslam, som greps i Bryssel bara dagar innan terrorattentaten i den belgiska huvudstaden den 22 mars, tros ha hjälp till med logistiken och planeringen inför Paris-attentaten. Han har i förhör erkänt att han skulle ha varit en av självmordsbombarna i Paris-attacken men att han i sista stund fick kalla fötter och avstod.

CNN har träffat två av brödernas vänner och som är de som tagit videoklippet på dem inne på nattklubben.

Då både vännerna, som medverkar på CNN anonymt och under taget namn, säger att bröderna Abdeslam var trevliga och levde sina liv "till fullo".

– Jag vet att Salah skämtade, rökte, drack och spelade kort. Och framför allt: han gillade kvinnor. Jag tror att han också hade en flickvän, säger en av vännerna.

Vännen: Blev allt mer religiös

Men vännen säger också att den där februarikvällen förra året på nattklubben var sista tillfället han såg dem dricka alkohol.

– Brahim blev allt mer religiös. Han gick till moskén på fredagar men bad annars hemma hos sig, säger en av vännerna.

De tillägger också att de aldrig anade att de båda bröderna snart skulle bli terrorister.

– Förändringen måste ha skett stegvis, säger de.

Vännerna har rört sig i samma kretsar som flera i det nätverk som nu avslöjats för att ha genomfört attackerna i Bryssel och Paris.

De båda vännerna säger till CNN att de aldrig blivit förhörda av polisen i Bryssel, trots att de haft så nära kontakt med flera av de inblandade i de båda attentaten.