Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här festar SD-topparna på mötet: ”Låt oss njuta”

David Baas: "Vill fila ner kanterna inför ett framtida samarbete med M och KD".
SD-riksdagsledamoten Julia Kronlid tillsammans med Mikael Eriksson, som är Jimmie Åkessons stabschef. Foto: SVEN LINDWALL
Henrik Vinge, som under lördagen valdes till vice partiledare i SD. Bortanför honom sitter SD-tjänstemannen Jacob Hagnell och SD:s ekonomiskpolitiske talesman Oscar Sjöstedt.Foto: SVEN LINDWALL
SD-toppen Mattias Karlsson, som precis avgått som gruppledare i riksdagen, tillsammans med Amanda Bergman.Foto: SVEN LINDWALL
SD:s partimiddag under landsdagarna i Örebro.Foto: SVEN LINDWALL

Här festar SD-ledaren Jimmie Åkesson med partikamraterna under lördagskvällen.

Det är ett parti i medvind som samlats i Örebro:

– Låt oss njuta av detta en stund, sa SD-ledaren tidigare under dagen.

Sverigedemokraterna har skördat nya opinionsframgångar den senaste tiden. I flera mätningar har SD varit största oppositionsparti med marginal. Under torsdagen kom en ny mätning från SVT/Novus som visade att SD utökat försprånget mot Moderaterna – SD noterar 21,5 procent mot M:s 18,3 procent.

I en mätning från Aftonbladet/Demoskop från tidigare i november hade SD till och med gått om Socialdemokraterna – där fick SD 24,0 procent mot regeringspartiets 22,2 procent.

Så det är ett parti som med gott självförtroende som har åkt till Örebro för sina landsdagar i helgen. 

Löjromstallriken som serverades till förrätt.Foto: SVEN LINDWALL

Under lördagskvällen samlades partiledningen och ombuden för fest. På menyn stod löjromstallrik till förrätt, hjort till varmrätt och operabakelse till efterrätt.

Just opinionsframgången var något som Åkesson tog upp i sitt tal efter att han tidigare under lördagen hade valts om som partiledare:

– Alla som har varit med ett tag vet vi att opinionsundersökningar går upp och ner över tid. Men låt oss ändå njuta av detta en stund. Ta in känslan. Sveriges största parti.

Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, tillsammans med sambon Jimmie Åkesson.Foto: SVEN LINDWALL
EU-parlamentarikern Jessica Stegrud tillsammans med partisekreteraren Richard Jomshof.Foto: SVEN LINDWALL

Ändrat flera ståndpunkter i partiprogrammet

Under helgen har partiet röstat igenom en rad förändringar. Bland annat har man strukit de hårt kritiserade orden ”nedärvd essens” från sitt principprogram. 

SD har också ställt sig bakom den nuvarande abortlagstiftningen, från att tidigare ha varit det enda riksdagspartiet som vill sänka gränsen för fri abort från graviditetens vecka 18 till vecka 12. 

Partiet har också accepterat att samkönade par ska få prövas för adoption - trots kritik från SD-riksdagsledamoten Robert Stenkvist.

Men trots opinionsframgången så finns det fortsatt moln på Sverigedemokraternas himmel. Expressen kunde i torsdags berätta om omfattande interna strider i flera viktiga partidistrikt. Dessutom väntas chefsåklagare Maria Sterup inom kort lämna besked om hon ska väcka åtal eller inte mot SD:s EU-parlamentariker Peter Lundgren efter att Expressen avslöjat hur han tog en partikvinna på brösten mot hennes vilja.

SD:s landsdagar avslutas under söndagen.

Hör Jimmie Åkessons hårda kritik mot Stefan Löfven

SD-ledaren om Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.