Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här festar kungen med grabbarna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Diskret klubb för kungen. Noppe Lewenhaupts medlemsklubb "Noppe", vid sidan av restaurangen och baren Riche i centrala Stockholm, är bara öppen för noga utvalda medlemmar. För att komma in krävs kort samt den hemliga portkoden. Här träffas kungens "festvänner".
Foto: KRISTER KRISTER

Vi ser honom i korrekt kostym och under ordnade former, leende och lyssnande. 

Men på fritiden blir Carl Gustaf en annan kung    festkungen ,  båtkungen  och  jaktkungen  med hemliga tillflyktsplatser som omgärdas av extrem sekretess och skydd från vännerna.

Hetaste mötesplatsen just nu är medlemsklubben  Noppe  där den adliga köttmarknaden har sin högborg. 

Längst in, i det heligt privata rummet, samlas de utvalda kvinnorna och männen när kungen kommer på besök.

Maltesholm. Kungen åker gärna och besöker sin vän Fredrik Palmstierna på Maltesholm.
Foto: RONNY
Nygifta. Aje Philipson och Bathina El-Soudi.
Foto: JOHANNA
Redan som unga festade kungen och Anders Lettström ihop. Här på party hemma hos Lettström.
Foto: KARY KARY
Lyxlunch. På Coco & Carmen på Banérgatan på Östermalm i Stockholm träffas kungens vänner på tisdagar och torsdagar för lunch.
Foto: RICKARD
Privat. På Pontus in the Greenhouse träffas ibland kungen och hans vänner. Där kan de äta och dricka gott utan att de uppptäcks.
Kungens kompisar. Krögaren Erik Lallerstedt och Christer Tegnér.
Foto: JOHANNA
Foto: - -
Bilderna inifrån Noppes bar. På Noppes hemsida finns bilder från
Foto: - -
Festkungen. När kungen är ledig från plikterna festar han gärna med närmaste
Foto: SÖREN

D

et har varit en angelägen

 men ganska torr officiell middag i Stockholm.  Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har varit hedersgäster och de har intresserat, pliktskyldigt och leende lyssnat.  På vägen hem bestämmer sig kungen för att lätta upp kvällen med sina gamla barndoms- och skolkamrater från Sigtuna. Han ber sin livvakt köra  till sin kompis Noppe Lewenhaupts diskreta medlemsklubb "Noppe", på Smålandsgatan i centrala Stockholm. Som vanligt sitter Noppe vid sitt bord. Tisdagar och onsdagar är det ganska glest med folk, torsdagar till lördagar kommer betydligt fler för en drink före eller efter middagen. Ibland ordnas särskilda happenings och då kan det bli fullt i den speciellt inredda baren.

P

å väggen hänger ett oljemålat

 porträtt i guldram av Noppe själv. På en annan vägg hänger en bild av hunden som han har fått sitt smeknamn efter. Han var lik den som nyfödd. Spridda jetsetgrupper sitter runt borden och småpratar. I bakgrunden hörs lågmäld musik. Vid ett bord sitter några frånskilda kvinnor från överklassen med perfekt make-up och lagom diskreta smycken. De håller ögonen öppna efter frånskilda män med överklassens solbränna och välmanikurerade naglar, tecknen på att det finns pengar utan att det krävs jobb.  – Det är något av en adlig köttmarknad därinne, säger en 45-årig person som är angelägen om att förbli anonym för att inte förlora sitt medlemskap.

V

id de andra borden

 sitter män med olika bakgrund: politisk, journalistisk, nyrik och adlig – noga utvalda och accepterade av Noppe själv. Bland medlemmarna finns bland annat före detta näringslivsminister Björn Rosengren, nyhetsuppläsare Lars Adaktusson, Abba-Frida Lyngstad, H&M-ägaren Stefan Persson, moderaten Mats Rudin, Erik Wachtmeister samt kungens bästa vänner: mångmiljonären Aje Philipson, barndomsvännen Anders Lettström, vinhandlare Christer Tegnér, krogägaren Erik Lallerstedt och Bertil Nordström som är en av kungens absolut bästa vänner, med flera.  – Det är oerhört trevligt på Noppes, som ett vardagsrum mitt i Stockholm. Mer vill jag inte säga, jag talar bara för mig själv, säger Mats Rudin, ledamot i Stockholms fullmäktige, företagare samt styrelsemedlem för den trendiga nattklubben Kharma. 

H

emligaste medlemmen är kungen

, det här ett av ytterst få uteställen som han kan besöka utan att ryktet sprids att han är ute på krogen. Däremot har Drottning Silvia aldrig synts på Noppes. Det är ovanligt om någon av medlemmarnas fruar följer med sina män dit. Hederskodex på Noppes är att inget får läcka ut. För att bli medlem krävs total diskretion och personalen har fått skriva på kontrakt om tystnadsplikt. En gäst som ska tas med måste anmälas 24 timmar i förväg och för att komma genom porten krävs en hemlig kod. Länge var den 6969 men den har nyligen bytts ut.  När Carl Gustaf kommer in genom dörren tillsammans med sin livvakt låtsas ingen bry sig om att Sveriges kung är där.  I stället fortsätter de, till ytan oberört, konversera vidare. Men ögonen i nacken är vidöppna och frågan hänger i luften: Vilka får följa med till det privata rummet den här gången?

D

en officiella bilden

 av kungen och drottningen är att de är som vanliga människor på fritiden. Sportiga och familjära. Bilden av kungafamiljen som bakar pepparkakor inför julen sitter folkkärt fastetsad hos allmänheten. Men så särskilt vanlig är varken kungen eller de andra i familjen, hur angelägna hovet än är att det är den bilden som ska komma ut. När andra städar, fikar och går på bio präglas kungens fritid av mångmiljonärvänner, jakt, snabba båtar och bilar, privata biovisningar med sina närmsta och påkostade "grabbkvällar", där fruarna är bannlysta.  Flera av varandra oberoende källor har berättat att kungen gärna spenderar sin fritid med sina tidigare klasskamrater och barndomsvänner, flera av dem omskrivna för sina vidlyftiga liv med mycket pengar och ständigt nya kvinnor.  – Det finns vänner som han borde umgås med, de som inte har behov av kunglig glans och som Silvia också tycker om. Dom borde han lyssna på, men han umgås gärna med "festgänget" i stället. Det ogillar Silvia väldigt mycket, säger en källa med god insyn i hovet.  – De här killarna är inga änglar, säger en närstående person. När Carl Gustaf Bernadotte har kommit in på "Noppes" brukar han och Noppe inleda med att ta en drink i baren. När de andra vännerna har anlänt går de ned två trappor. Där finns toaletterna. Men där finns också dörren som många vill komma förbi, den som leder till Noppes privata festrum. För att komma in där måste du vara maxad vip-person och trogen tystnadsplikten, annars får du inte ens titta in.  – Där inne finns ett bord för kanske tio personer, musik- och teveanläggning, säger en källa till Expressen.  Efter en stund brukar också en del kvinnor få lov att komma in bland "kungens grabbar". Expressen har talat med en av dem: – Det brukar vara bra stämning. Kungen är alltid trevlig, intresserad, och en gentleman. Det pratas mycket om att det är unga kvinnor med på festerna och att det raggas men så har det aldrig varit när jag har varit med. Det här är en rad äldre män som vill umgås privat utan att någon bevakar dem. Det är allt, säger hon.  Sent på natten kommer gänget upp i baren.  – Då brukar de vara ganska glada, inte fulla kanske men uppenbart påverkade, säger en källa.

U

nder festkvällarna

 på Noppes hålls fortfarande en relativt sansad nivå. Liknande är det när gänget träffas på glamorösa "Pontus in the Greenhouse" och låter en del av restaurangen stängas av för att de ska kunna vara privata. Trots diskretion finns det fortfarande för många osäkra ögon.  – De gånger som kungen verkligen kan släppa loss är på festerna i de privata lägenheterna i Stockholm. Det är de så kallade "grabbkvällarna" som de har haft i hur många år som helst. Då får vinet flöda fritt, säger en person med insyn. "Grabbkvällarna" sker antingen i olika lägenheter runt om i Stockholm eller på båtar ute i skärgården.  Gänget har också som vana att träffas varje tisdag och torsdag på restaurangen Coco & Carmen på Östermalm i Stockholm för att äta lunch. Kungen är med på festkvällarna när han kan och är ledig från sina offentliga uppdrag.

F

lera personer,

 oberoende av varandra, som Expressen har talat med har berättat om "grabbkvällarna" men alla vädjar om att vara anonyma för att inte "frysas" ut ur överklassen. Däremot vill de berätta om vad som sker bakom kulisserna och beskriver detaljrikt festkvällarna. 

E

n vanlig rutin 

som sker ungefär varannan månad är, enligt Expressens uppgiftslämnare, att de samlas hemma hos Aje Philipson, Noppe Lewenhaput eller Anders Lettström för en drink. Kungens närmaste "festvänner" är ett sammansvetsat gäng på knappt tio personer. Sedan åker de i väg till någon av de biografer som har möjlighet att anordna privata visningar, festligt och diskret arrangerat av kungavännen Christer Gustafsson som även är god vän med Björn Borg. Där brukar vännerna, oftast på kungens begäran titta på actionfilmer, flera månader före Sverigepremiären. Kungens favorit är Steven Seagal. – Vi har haft flera privata visningar för kungen och hans vänner, bland annat var de här och såg Bond när vi hade de filmerna, säger Katharina Berglund, marknadschef på UIP, United International Pictures.  Enligt henne har även drottning Silvia varit med vid något tillfälle men det hör till ovanligheterna.  – Det är förstås nästan omöjligt att gå till en vanlig biosalong för dem, säger Berglund som berättar att de privata biorummen högst kan ta 25 personer.  Enligt flera av varandra oberoende källor, åker följet sedan till någon lägenhet i Stockholm, olika från gång till gång och äter en fin middag med bra viner.  – På de här festerna får inga fruar vara med, jag tror inte att det är någon fru med stolthet som vill det heller, säger en person med god insyn. Lagom till desserten och konjaken anländer de inbjudna kvinnorna. De som bjuds in har kungens vänner redan träffat och de vet att de inte sprider några rykten. Kungen måste kunna slappna av med sina vänner.  – Kungen är med på finalen, när de lojala har sorterats ut, säger en källa.  En annan källa berättar att de här festerna har varit tradition i många år. – De blir aldrig vuxna, och nu när de alla är runt 60 år börjar det bli patetiskt, säger en närstående källa.  

F

lera av kungens vänner

 lever playboyliv och har gift om sig flera gånger och med betydligt yngre kvinnor. Senast i fredags gifte sig mångmiljonären Aje Philipson, 61, med höggravida Bathina El-Soudi, 25. I mitten av augusti gifte sig Noppe Lewenhaupt, 57, med Lee Haeng-Wha, 44. Kungen har inte varit med på något av bröllopen, däremot på Noppes svensexa.  Enligt en initierad källa är Silvia mycket kritisk till de så kallade "grabbkvällarna" och försöker så ofta det går hindra kungen från att medverka. Några andra av kungaparets vänner har visat sitt ogillande genom att inte längre träffa dem privat. Bland dem finns en svensk greve som till slut fick nog och numera helt har tagit avstånd från kungen och hans festkompisar. – Kungen är inte ens längre välkommen att jaga på hans marker, säger en källa med insyn i hovet. Den 26 november 2002 var kungen ute med sina vänner på cigarrklubben Los Mojos, då det blev bråk en bit därifrån och Säpo valde att föra ut kungen. Detta uppmärksammades stort i medierna och kungen blev avslöjad eftersom Silvia, enligt en av Expressens källor, inte varit underrättad om festkvällen.  – Då var det inte så bra stämning, säger personen som har god insyn i hovet. Ett annat tillfälle som det pratats en del om i kretsarna är när kungen för några månader sedan varit ute sent på fredagskvällen. När han sedan skulle i väg på jakt med sina vänner under lördagen förstod Silvia att festandet skulle fortsätta. Därför bestämde hon sig för att följa med kungen på jakten, berättar en person med insyn, vilket givetvis förvånade vännerna i jaktlaget. När paret kom tillbaka till Stockholm på lördagskvällen gick kungen ut med sina vänner. 

M

en kungen tycker 

inte bara om att festa i lägenheter och på Noppes i Stockholm. Att familjen trivs på Öland och den franska rivieran är välkänt. Andra fritidsnöjen är snabba båtturer i skärgården och att åka i väg på jakt runt om i landet. Bland annat har kungen de senaste åren regelbundet varit uppe i Kiruna med sina vänner.  De har åkt forsränning efter Torne älv med lokala guider, stannat till och ätit suovas, renkött, och druckit snapsar. På vintrarna har de i stället åkt skoter och stannat i kojor för förfriskning.  Varje gång har de sovit på Bolagshotellet, och de får alltid samma rum.  Annars åker han gärna till sina vänners slott, bland andra släkten Palmstiernas "Maltesholm", greve Peder Wachtmeisters "Tista slott", baron Banérs Sjöö och många fler.  – De vännerna är betydligt mer omtyckta av Silvia. De behöver inte synas i kungens närhet utan har tillräckligt mycket egen glans. Kungen borde bara umgås med den typen av människor, säger en person med insyn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.