Unika bilder på unga anställda vid Auschwitz 1944. Foto: AP
Unika bilder på unga anställda vid Auschwitz 1944. Foto: AP

Här festar de Auschwitz-anställda

Publicerad
Uppdaterad
De skrattar och njuter.
En bit bort sker ett av världshistoriens värsta massmord.
Nya bilder som visar hur de anställda i Auschwitz roar sig väcker starka känslor i Tyskland.
Det är unga skrattade människor som roar sig med olika lekar. Äldre officerare som slappnar av med en cigarill och trevlig konversation. Mammor med sina barn.
Motiven är till synes oskyldiga, men bilderna har väckt starka känslor i Tyskland under den senaste veckan.
Anledningen är att människorna på korten är anställda på det ökända koncentrationslägret Auschwitz.
Och att platsen de befinner sig på, rekreationsorten Solahütte, ligger bara en kort resa från platsen för det ohyggliga massmordet där en miljon människor dog.

116 fotografier

De 116 fotografierna, som hittades av en amerikansk underrättelseofficer i en lägenhet i Frankfurt, offentliggjordes av Förintelsemuseet i Washington, USA, tidigare denna vecka och är tagna 1944.
De togs av Karl Höcker, adjutant till den sista lägerkommendanten, Richard Baer. Albumet innehåller även nio bilder på lägerläkaren, Josef Mengele, och dessa är enligt Der Spiegel några av endast ett fåtal på den beryktade läkaren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag