Här får Tore, 87,
sova på golvet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mager, utan byxor och på en galonmadrass - så fick Tore, 87, ligga på äldreboendet Vasen i Stockholm, som drivs av Attendo. När sonen kontaktade personalen berättade de att det var för att Tore inte skulle ramla ur sängen och slå sig.
Foto: Privat

Den här synen mötte sonen när han hälsade på sin 87-åriga pappa Tore på Attendodrivna Vasen i Stock- holm.

Enligt personalen fick pappan sova på golvet på grund av att han ramlade ofta. Ovärdigt och orimligt, menar en äldreexpert som Expressen har talat med.

Själv säger sonen:

- Jag fick en total chock när jag såg det.

På bilderna som Expressen tagit del av ligger Tore, 87, mager och utan byxor på en galonmadrass på golvet.

Det var också den synen som mötte hans son när han kom för att hälsa på sin pappa på Attendoboendet Vasen i Vasastan i Stockholm på midsommar­afton förra året.

- Jag blev helt chockad när jag kom in. Pappa hade inte ätit på tre dagar och knappt druckit något, säger sonen.

När han kontaktade personalen berättade de att Tore hade legat på golvet i tre dagar, för att han inte skulle ramla och slå sig.

Var fysiskt stark tidigare

- Han hade ramlat tidigare och slagit sig i både ryggen och huvudet. De visste inte hur de skulle behandla honom helt enkelt och därför lade de honom på golvet, säger sonen.

Han berättar att pappan, innan han flyttade in på Vasen, var fysiskt stark och ofta var ute och gick med hunden.

När han blev mer dement fick han flytta in på Vasen eftersom det bara låg ett stenkast från hans hem.

- Det tog ungefär ett år för dem att bryta ned honom, han fick starka mediciner som gjorde honom snurrig, vi fick verkligen bråka om det, säger sonen.

I samma veva som pappan fått ligga på golvet drabbades han även av en lunginflammation.

- Jag flyttade honom till ett annat boende som var helt fantastiskt, men han lyckades aldrig repa sig efter sviterna av den.

"Har blivit illa behandlad"

I augusti avled Tore.

- Jag tycker att jag har blivit synnerligen illa behandlad av ledningen på Vasen, det här har varit förnedrande för hela vår familj. Det finns skötare på Vasen som är bra, jag tycker inte att det är deras fel utan ledningens. De vet inte vad de håller på med, säger sonen.

"Varken rimligt eller värdigt"

Äldreexperten Åke Rundgren, läkare och chef på enheten för geriatrik vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, har själv arbetat på äldreboenden under ett decennium från slutet av 1970-talet och framåt.

Han har aldrig varit med om att någon dement människa lagts på golvet för att inte ramla.

- Det här är ett egenartat och konstigt sätt att hantera en patient på som jag inte förstår mig på.

- Att en dement ska behöva ligga på golvet känns varken rimligt eller värdigt. Det är svårt för en äldre person att ligga på golvet, de är stela och det hindrar dem från att kunna ta sig upp. Det känns mycket konstigt, säger han.

Men enligt Attendo finns det en förklaring till att Tore fick ligga på golvet.

Risk att han skulle ramla

- Om man som anhörig kommer och hälsar på sin pappa och han ligger på en madrass på golvet så kan det självklart se avskräckande ut. Men i det här fallet gjorde man det för den enskildes bästa, säger presschefen Charlotte Näsström Morén.

Enligt Attendo var det stor risk att Tore skulle ramla ur sängen eftersom han tog sig över grindarna.

- Därför beställde man en ny och lägre säng så att fallet inte skulle bli lika stort. I väntan på den nya sängen fick han ligga på golvet för sin egen säkerhets skull.

Välkomnar granskning

Charlotte Näsström Morén fortsätter:

- Det är bra att äldreomsorgen uppmärksammas och vi välkomnar granskning. Men det är också viktigt att reda ut vad som är rätt i kritiken och vad som borde förklaras ytterligare för att hela tiden förbättra omsorgen. Ofta får vi ju ta över verksamheten som har mer utmaningar än normalt och därför finns det ofta mycket att förbättra som kan ta sin tid.


Rättelse: I en tidigare version av denna artikel stod det att Attendos vd Henrik Borelius hade uttalat sig om händelsen, vilket inte var korrekt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.