Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får Magda Gad veteranernas medalj

Utrikeskorrespondenten får Stig Dagermanpriset för sin rapportering från Afghanistan och Irak.
Sverker Göranson, förbundsordförande i Sveriges veteranförbund och före detta ÖB delar ut medalj till Magda Gad.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Magda Gad prisades av Sveriges veteranförbund.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Magda Gad prisades av Sveriges veteranförbund.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Magda Gad prisas av Sveriges veteranförbund för ”sitt outtröttliga arbete”.Foto: Niclas Hammarström
Magda Gad prisas av Sveriges veteranförbund för ”sitt outtröttliga arbete”.Foto: MAGDA GAD

Här prisas Expressens Magda Gad av Sveriges veteranförbund för ”sitt outtröttliga arbete”.

Medaljen delades ut under en mindre ceremoni i Stockholm på torsdagskvällen.

– Det är en utmärkelse från människor som själva har levt i den verklighet som jag beskriver, säger Magda Gad.

För bara några dagar sedan mottog utrikeskorrespondenten Magda Gad det prestigefyllda Stig Dagerman-priset. Nu har hon även tilldelats medaljen ”Board of Nordic Veterans Federations”, för att hon ”med sitt outtröttliga arbete att rapportera från världens värsta oroshärdar till svenskarnas vardagsrum ger våra veteraner och blivande veteraner en annan bild av insatsområden som ger en ökad förståelse om vad de kommer att uppleva ute på fältet.” 

Förbundet skriver i motiveringen att ”Magda är en modig reporter som med objektivitet och engagemang ger en verklig bild av krigets fasor.”

Magda Gad har under senare tid bland annat rapporterat från kriget i Syrien med fotografen Niclas Hammarström, ett reportage som belönades för Årets bild.

Några av Magda Gads tidigare utmärkelser

2019 Stig Dagermanpriset
2018 Tv-priset Kristallen

2017 Stora Journalistpriset
2017 INMA Awards ”Best Use of Social Media”
2016 Distinguished Writing Award of the European Press Prize

”Sällsynt och fint”

Redan i oktober förra året hyllades Gad av veteranförbundet, under en högtidlig ceremoni på FN-dagen vid Sjöhistoriska riksmuseet på Djurgården. Då firades även opinionsbildaren Jeanette Widén, som fick Veteranförbundets guldmedalj. Under torsdagen fick Gad ta emot utmärkelsen.

– Magda Gad är en värdig medaljör då hon lyfter fram och ingjuter mod i våra veteraner på uppdrag i världen, säger Sveriges Veteranförbunds ordförande Sverker Göranson, medaljutdelare.

– Det här är inget journalistpris, litteraturpris eller tv-pris. Det är en utmärkelse från människor som själva har levt i den verklighet som jag beskriver. Som har bott där, verkat där. Och som jag därför delar den verkligheten och erfarenheten med. En verklighet som ligger långt borta från Sverige, men som är min vardag, säger Magda Gad.

Hon fortsätter:

– Vi delar också erfarenheten av att kommunicera med Sverige, om saker som de flesta svenskar aldrig har upplevt. Det är sällsynt och fint. Jag är glad att Sveriges veteraner har sett den här kopplingen och att vi genom den här utmärkelsen får mötas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.