Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får IVA-patienter njuta av solen

Så sprider personalen glädje inifrån en pressad sjukvård
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
På ett sjukhus i London fick coronapatienter njuta av solen.
Foto: Skärmdump/Instagram / Skärmdump/Instagram

Nu ska antikroppar i blodplasma testas som en möjlig behandling för personer som är svårt sjuka i covid-19 och flera länder har nu börjat lätta på sina restriktioner.

Här är några positiva nyheter att ta del av i tuffa tider.

Flera länder lättar på restriktioner

Efter att flera länder har sett framsteg för att stoppa coronavirusets framfart har nu flera länder valt att lätta på sina restriktioner.

I början av veckan meddelande Nya Zeeland att man för tillfället lyckats utrota coronaviruset. Det hävdade landets premiärminister, Jacinda Ardern. Bland annat öppnar nu vissa av landets skolor, affärer och ställen för hämtmat.

I Spanien har barn nu fått gå utomhus för att ta promenader för första gången på flera veckor.

Tv-profilen gör skyddsmasker till vårdpersonal

Tv-profilen och komikern Jay Leno, 70, har ett stort garage där han vanligtvis förvarar flera exklusiva bilar. Men i och med coronakrisen har garaget blivit till en tillfällig liten fabrik.

I en intervju berättar Jay Leno att han har ett flertal 3D-skrivare i garaget som nu är i gång dygnet runt och skriver ut plastskydd som vårdpersonal använder för att skydda sig mot coronaviruset.

– Vi gör dem och sedan ger vi dem till räddningstjänsten som åker och delar ut det till vårdpersonal, säger Jay Leno i intervjun enligt Good News Network och menar vidare att det känns bra att kunna hjälpa till i pandemin.

Antikroppar i blodplasma testas som behandling

Personer som har varit sjuka i covid-19 utvecklar antikroppar som tar död på viruscellerna. Efter att personen tillfrisknat finns antikropparna kvar i blodet. Nu vill man testa om antikropparna kan användas för att behandla sjuka patienter.

Skånes universitetssjukhus ska i samarbete med Medicinsk studie och Lunds universitet genomföra en randomiserad studie för att se om blodplasma från personer som tillfrisknat kan användas som behandling för personer som är svårt sjuka i covid-19.

I ett pressmeddelande skriver man att studien omfattar 50 patienter som ska behandlas med plasma och 50 patienter i en kontrollgrupp.

Här får patienter på intensiven njuta av solen

Förra veckan visade sig vädret från sin bästa sida och på flera håll kunde man njuta av värme och sol.

Även Storbritannien fick en försmak på sommaren. Något som fick personalen på intensivvårdsavdelningen på ett sjukhus i London att ta med patienter ut för att också få njuta av lite D-vitamin.

På Instagram hyllas nu personalens fina gest.

https://www.instagram.com/p/B_c_G-CHurl/?utm_source=ig_embed

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Nya Zeelands strategi: Utrota viruset från landet

Jacinda Ardern lättar nu på landets restriktioner: ”Vi gjorde det tillsammans”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.