Föräldrarna ska hållas ansvariga för sina barns handlingar, rapporter AP. Foto: Colourbox (Montage)Föräldrarna ska hållas ansvariga för sina barns handlingar, rapporter AP. Foto: Colourbox (Montage)
Föräldrarna ska hållas ansvariga för sina barns handlingar, rapporter AP. Foto: Colourbox (Montage)
Den nya lagen trädde i kraft i North Tonawanda, New York. Foto: GoogleDen nya lagen trädde i kraft i North Tonawanda, New York. Foto: Google
Den nya lagen trädde i kraft i North Tonawanda, New York. Foto: Google

Här får föräldrarna fängelse – om deras barn är mobbare

Publicerad

Föräldrar till barn som mobbar andra straffas med fängelse i den amerikanska staden North Tonawanda.

Den nya lagen trädde i kraft den första oktober, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I North Tonawanda, New York, slår rättssystemet tillbaka hårt mot mobbning.

Den första oktober började lagen gälla som innebär att föräldrar som har barn som mobbar andra minderåriga kan få fängelsestraff, skriver Washington Post.

Stadsrådet hoppas att den nya lagen ska sätta stopp för mobbning genom att hålla föräldrarna ansvariga för barnens handlingar. Om barnet bryter mot lagen kan föräldrarna tvingas böta 250 dollar, motsvarande drygt 2 000 kronor – och dömas till 15 dagar i fängelse.

För att föräldrarna ska riskera fängelse ska barnet har gjort sig skyldig till mobbning två gånger under en 90-dagarsperiod.

Riktar sig mot minderåriga mobbare

Tjänstemän i North Tonawanda menar att lagen riktar sig mot minderåriga som återkommande mobbar andra barn i offentliga rum, enligt AP.

LÄS OCKSÅ: Studie: Mobbning ger ohälsa senare i livet 

Som bakgrund till den nya lagen ligger det faktum att fyra tonåringar ska ha tvingats lämna en grundskola i North Tonawanda, misstänkta för att ha mobbat andra.

Anmälningsplikt i Sverige

I Sverige kräver skollagen och diskrimineringslagen att skolan arbetar mot alla former av mobbning, och måste omedelbart agera om personal på skolan får kännedom om att en elev blivit utsatt på skolan.

Personal i skolan har anmälningsplikt. Det innebär att en anställd på skolan har en skyldighet att meddela rektorn när de får veta att en elev upplever sig utsatt för kränkande behandling.

Mobbning i sig betraktas inte som ett brott men den kan bestå av handlingar som är brott, till exempel trakasserier eller övergrepp. Bara den som har fyllt 15 år kan dömas till straff.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag