Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här får föräldrarna fängelse – om deras barn är mobbare

Föräldrarna ska hållas ansvariga för sina barns handlingar, rapporter AP. Foto: Colourbox (Montage)
Den nya lagen trädde i kraft i North Tonawanda, New York. Foto: Google

Föräldrar till barn som mobbar andra straffas med fängelse i den amerikanska staden North Tonawanda.

Den nya lagen trädde i kraft den första oktober, rapporterar nyhetsbyrån AP.

I North Tonawanda, New York, slår rättssystemet tillbaka hårt mot mobbning.

Den första oktober började lagen gälla som innebär att föräldrar som har barn som mobbar andra minderåriga kan få fängelsestraff, skriver Washington Post.

Stadsrådet hoppas att den nya lagen ska sätta stopp för mobbning genom att hålla föräldrarna ansvariga för barnens handlingar. Om barnet bryter mot lagen kan föräldrarna tvingas böta 250 dollar, motsvarande drygt 2 000 kronor – och dömas till 15 dagar i fängelse.

För att föräldrarna ska riskera fängelse ska barnet har gjort sig skyldig till mobbning två gånger under en 90-dagarsperiod.

Riktar sig mot minderåriga mobbare

Tjänstemän i North Tonawanda menar att lagen riktar sig mot minderåriga som återkommande mobbar andra barn i offentliga rum, enligt AP.

LÄS OCKSÅ: Studie: Mobbning ger ohälsa senare i livet 

Som bakgrund till den nya lagen ligger det faktum att fyra tonåringar ska ha tvingats lämna en grundskola i North Tonawanda, misstänkta för att ha mobbat andra.

Anmälningsplikt i Sverige

I Sverige kräver skollagen och diskrimineringslagen att skolan arbetar mot alla former av mobbning, och måste omedelbart agera om personal på skolan får kännedom om att en elev blivit utsatt på skolan.

Personal i skolan har anmälningsplikt. Det innebär att en anställd på skolan har en skyldighet att meddela rektorn när de får veta att en elev upplever sig utsatt för kränkande behandling.

Mobbning i sig betraktas inte som ett brott men den kan bestå av handlingar som är brott, till exempel trakasserier eller övergrepp. Bara den som har fyllt 15 år kan dömas till straff.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!