Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får de unga lön – trots att de blivit av med jobbet

Coronakrisen stoppar sommarjobb i år
Många c ställs in i år på grund av corona.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT Nyhetsbyrån

Många sommarjobb landet över är inställda på grund av coronavirusets spridning.

Nu har Stockholms stad gått ut med att man betalar ut lön ändå.

Även Göteborg går i samma tankar, rapporterar Sveriges Radio. 

Nu meddelar Stockholms stad att man kommer betala ut lön till de ungdomar som redan har skrivit på avtal om sommarjobb, rapporterar Sveriges radio

De som har fått besked om sommarjobb i år kommer att få lön även om jobbet försvinner och det inte skulle gå att omplaceras till ett annat arbete. 

– Vi befinner oss i ett osäkert läge. Vi kan inte spå in i framtiden exakt hur det kommer att se ut med smittspridningen när sommaren kommer. Därför vill vi nu redan tala om det för ungdomarna att om något händer när avtal redan är påskrivna, då är det inte ungdomarna som ska behöva ta den risken utan då är det självklart så att vi betalar ut lönen i alla fall, säger Karin Ernlund, centerpartistiskt arbetsmarknadsborgarråd i Stockholm, till Sveriges radio.

Även Göteborg tittar på frågan om hur man ska agera om sommarjobb måste ställas in i år.

Sussanne Lundberg, enhetschef på LO-TCO rättsskydd, anser att det är rätt sätt att betala ut lönen även om arbetsuppgifterna försvinner.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Ministerns uppmaning: ”Viktigt att unga får sommarjobb”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.